Byggahus.se
Hej jag har ett självdragshus från 1958 och det har kopplade fönster som går innåt. Vi har kalla vintrar där jag bor och jag hade tänkt fixa med fönstrena så de blir optimala innan det blir ordentligt kallt och man kyler ut hela huset av att öppna ett fönster några minuter.
Vi köpte huset i sommras så vi har inte bott här en vinter än. Så jag vet inte hur allt fungerar.

På kvällarna innan man ska sova är ofta luften varm och trevlig. Men det är något som är fel på den för det kittlar i halsen när man andas. Det går så klart att vädra ut den men då förlorar man också all värme.
Vet någon vad det är för något som kittlar eller har någon annan upplevt något liknande?

Besikningsmannen vid köpet sa att vi skulle borra upp fönsterkarmarna och sätta till-luftventiler där för att få bra ventilation. Det är något jag helst inte vill göra. eftersom jag inte vill förstöra karmarna.

Jag såg att det var kondens i mellan 3 av rutorna dessa delade jag och tog bort dammlisten på och nu är problemet borta. Jag tog samtidigt bort en del eller hela listen i överkant på fönstren för att få till-luft.
Är detta ett bra sätt?
Är det någon skillnad mellan detta och att ha ventiler för utom att man kan reglera ventilerna?

Ett annat "problemet" med mina fönster är att jag har persienner i dem och det är ett hål från insidan av fönstret till mellanrummet mellan fönsteret för trådarna och vreden. Genom detta hål kan varm funktmättad luft strömma och kondensera.
Jag vill ju undvika kallras och tänkte att om jag tar bort damlisterna nededtill så är det ju bara kall luft som tar sig ut ditåt eftersom varm luft stiger uppåt och man får en isolerande barriär. Om man tänker lite längre så är det ju så att varm luft som kyls av ger ifrån sig vatten. Så om nu den varma luften kommer in i mellanrummet och kan bara ta sig ut nedåt så blir det kondens. Ett självdraghus borde ha ett visst undertryck om vintern och därför borde det bara vara kall luft som tar sig in i fönstret och in i huset istället för andra vägen. Därmed kommer den kalla luften värmas upp om man öppnar i nederkant mellan glasen och ta med sig eventuell fukt.

Erfarenheter och tankar om detta uppskattas :)
 
Redigerat:
Är det någon som vet hur tyglister står sig som dammlister då man ska täta mellan de kopplade fönstren?
Jag tänkte mest att tyg är ju ett levande material som kan ta emot och ge ifrån sig fukt. Lite som gullfiber och sågspån, gullfibern torkar aldrig osv. Så de kanske är bättre på få ut fukten mellan fönstren så man kan täta mer.