Byggahus.se

Sitter denna plåten på nocken högst upp, korrekt?

 1. J
  Medlem Nivå 4
  Bad en firma i höstas sätta nya vindskivor. Haft andra snickare här i annat syfte som reagerat lite på plåten vid nocken. Är lite osäker på om detta verkligen är korrekt gjort. Den gamla plåten satt inte så långt ifrån uppe vid nocken.
  Nu är det liksom fritt in för regn att ta sig in som det ser ut. Fundera på om jag ska öppna en diskussion med snickaren om att få det åtgärdat. Plankan är inte vad jag vet målad heller där "öppningen" är, tror bara den är grundmålad på framsidan (skall täckmålas framme på nu i sommar).
  Hur tycker ni det ser ut?

  Se bilderna här:
   
 2. H
  Medlem · Nivå 19
  Det ser tokigt ut men sen är det långt ifrån.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 10
  Vissa bockar plåten över nockpannan, över till andra sidan. Persoligen tycker jag det ser förjävligt ut. Föredrar urjackad nockpanna. Låg nockbräda för nockpannor samt hög vindskiva i kombo med bockad plåt kan nog bli sådär.
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem Nivå 4
  Ser denna bilden bättre ut? Med lite mer zoom.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 10
  Ser illa ut.
   
 6. Larsa
  Medlem · Nivå 13
  Jo det där är ju knasigt. Man måste klippa och överlappa vid nocken på en sådan vinklad plåt
   
 7. J
  Medlem Nivå 4
  Hängde inte med riktigt. Ser detta förjävligt ut som vi har det?
   
 8. J
  Medlem Nivå 4
  Okej, jag kontakta snickaren så får vi hoppas han vill åtgärda/fixa detta.
   
 9. T
  Medlem · Nivå 10
  Sättet att lösa plåten på. Man kan gå över med plåten så man har gjort i erat fall eller så kan man jacka ur nockpannan eller lägga en nockpanna på plåten. Det kräver iofs att man tänker till lite med höjderna. Det var min persolinga åsikt om det olika sätten.

  Om vi återgår till eran bild så tycker jag att den ser lite "extra" konstig ut. Som det ser ut nu så är det vidöppet mellan nockpanna och baksidan av vindskivan. Sitter vindskivan högre upp än den brukade göra när ni tyckte det såg bra t, innan bytet dvs?

  Edit tillägg: Ser ut som på bilden när man tittar nogrannare att man bara har gått upp med plåten och inte klippt och bockat den över.
   
  Redigerat 21 jun 2016 21:33
 10. J
  Medlem Nivå 4
  Hej,
  Ja den sitter högre upp än vad den gjorde innan bytet. Innan så var plåten "rakt över takpannorna". Nu fick de liksom böja ner plåten mot pannorna. Och då fick detta problemet som du ser där uppe på toppen. Så att bocka till och klippa den på toppen och "vinkla den neråt" Så det inte är öppet in är ett sätt att lösa det? Eller är det även problem med att själva vindskivan sitter för högt också?
   
 11. T
  Medlem · Nivå 19
  Det normala är väl att nockpannan ligger över plåten!?
  Det här ser ju för bedrövlig ut.
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem Nivå 4
  Hur hade ni gjort? Fått plåten klippt och bockad? Eller försökt få dem att göra om hela arbetet? Värt att reklamera i detta läget?
   
 13. S
  Allvetare · Nivå 11
  Nej tvärtom.
  Det är bättre att plåten är bockad snett ner över pannorna.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem Nivå 4
  Okej. Så klippa till och bocka ner den snett över är good enough?
   
 15. S
  Allvetare · Nivå 11
  Exakt hur det ser ut och hur man löser det är svårt att se på bilderna och går dessutom att göra på olika sätt, men jag skulle tro att det bara är plåtbiten över nock som behöver åtgärdas och inte själva vindskivorna.
  Rent funktionsmässigt är det att vatten inte skall ta sig in samt att det inte blåser bort vid storm.
  Sen det estetiska får ni själva värdera....titta på andra hus.