Byggahus.se

Silikonfog har släppt i ”fogen”

 1. E
  Medlem Nivå 4
  Hej,

  vi har ett snart 6 år gammalt badrum där silikonfogen har börjat äckla sig. Det verkar som att den har släppt där är det är fog mellan plattorna och det har kommit in vatten där. De bild.
  Är det att vänta efter 6 år?

  Är det bara att ta bort silikonen och lägga dit ny? Eller kan man göra ngt annat?

  Tack!
   
 2. I
  Medlem · Nivå 8
  Silkonet ser ju bra ut, kan du inte bara skrapa av "kalk/tvål" resten med en plast/trä smörkniv (för att inte repa något). ? Verkar ju bara var några cm..
   
 3. E
  Medlem Nivå 4
  ja, de är ju bara vid vissa fogar som det blivit så. Men jag skulle säga att det har släppt bakom och under där fogen är.
   
 4. I
  Medlem · Nivå 8
  Prova att skrapa lite innan du går till bygghandeln. "Att göra något litet är alltid bättre än att planera något stort som aldrig blir av" ;)
   
 5. B
  Medlem · Nivå 20
  Menar du att silikonfogen inte sitter fast?
  Bakom silikonfogen ska det vara tomt, den får absolut inte gå ända in till väggens tätskikt för då kan ju inte vattnet som finns bakom kakelplattorna rinna ner till golvets tätskikt och bort till golvbrunnen. Numera lägger man ofta inte någon silikonfog i golv-vägg-vinkeln just för att man inte ska råka få det tätt.
   
 6. T
  Husägare · Nivå 10
  Bara en nyfiken fråga, men om vi lotsas att silikonfogen går hela vägen in till väggens tätskikt, då rinner ju bara vattnet förbi silikonfogen, ned på klinkersen där den antingen avdunstar eller rinner ner mellan fogarna till golvets tätskikt. Eller är detta fel?
   
 7. J
  Medlem · Nivå 9
  Ja det är fel, vattnet kommer ju ingenstans om där är en silkonfog ända in mot vägg.
  Vi pratar om fukten bakom väggplattorna.
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem · Nivå 20
  Det har tydligen förekommit att vattnet har runnit långt i sidled bakom kaklet och kommit fram t.ex. vid dörrkarmen så att den har blivit fuktskadad. Eftersom det hela tiden kommer nytt vatten på väggen, dvs. det trycks vatten in genom fogarna är det nog inte den vägen som vattnet som finns bakom kaklet kan ta sig ut (det kan ta mer än en månad efter att man slutar använda duschen tills det är torrt bakom kaklet).
   
  • Laddar…
 9. Staffan2000
  Medlem · Nivå 15
  I praktiken är det alltid dyngsurt bakom kaklet och klinkern. Min uppfattning är att om vattnet kan tränga in genom fogarna, kan det också tränga ut genom fogarna. Så om det råkar vara stopp för droppens väg bakom kaklet ner mot golvbrunnen, spelar det inte så stor roll. Det man skall tänka på, är att det handlar inte om något "Niagarafall" bakom kaklet, utan endast fukt.