Byggahus.se

Silikatfärg på kalkputs - funkar det?

 1. A
  Medlem · Uppsala · 1 644 inlägg

  Alko

  Medlem
  Tänkte måla väggarna i källaren i vårt 20-talshus med någon lämplig diffussionsöppen vit färg.

  I flera trådar här på forumet föreslås silikatfärg som ett alternativ till kalkfärg. Silikatfärg verkar mycket lättare att få tag på.

  Väggarna består dels av betong (med cement förstås) men också puts på två väggar. Oklart om det är kalkputs eller KC-puts.

  Enligt tex Gaia här på forumet ska det gå bra att måla kalkputsade källarväggar med silikatfärg, men när jag frågade på Alcro säger de att det är omöjligt, den fäster absolut inte om det saknas cement i underlaget.

  Alla svar är välkomna, inte minst från Gaia som verkar ha lyckats med det omöjliga, eller?

  Mvh,
  Alko
   
  Redigerat 16 mar 2015 19:32
 2. A
  Anonym
  Hej!

  Googlar runt efter svar.. har putsat om alla väggar i källaren och muraren sade att de skulle gå bra att använda vanlig vattenbaserad färg dvs tak/väggfärg. Stämmer detta? Har annars hört att man ska använda silikatfärg. /kl8
   
 3. A
  Medlem · Uppsala · 1 644 inlägg

  Alko

  Medlem
  Jag skulle inte gjort det i en källare, men om du har snustorrt ska det funka. Hur som helst är det ingen fara, allt är ju öppet så du ser ju med tiden om det inte funkar. Det fräsjobb du åker på om det inte funkar kan man dock leva utan ;)

  Åter till frågan, silikatfärg på (möjlig) kalkputs, fysikalisk omöjlighet eller funkar det? Kemist, någon?
   
 4. -RB-
  Renoverare · Skåne · 2 897 inlägg

  -RB-

  Renoverare
  Jag har målat silikatfärg på hydraulisk kalkputs i vår källare utan problem.
   
 5. G
  Medlem · 7 317 inlägg

  gaia

  Medlem
  Man blir trött på okunskap i färgbutiker !!!!!.
  Silikatfärgen fastnar om det finns kalciunföreningar i underlaget och kalcium finns ju i betongen och så klart i kalkputsen.
  Å andra sidan vet jag inte vad Alcro blandat in i sin silikatfärg - alla konstiga tillsatser gör att det kanske är silikat men bara som namn och ej egenskaper?
  Det enda som jag vet är mindre lämpligt att måla på den "mjuka" kalkputsen utvändigt då det är mer påfrestande miljö (fukt + frost) för att silikatfärgen bildar en hårdare skorpa än själva putsen är och "skorpan" kan spricka ...

  Inomhus däremot finns det inga begränsningar och man kan måla på alla ytor som innehåller kalcium dvs gips+ alla putsblandningar som innehåller kalcium som silikaten/vattenglas binder kemiskt till.

  det är såmn jag läst mej till på olika internetsidor men ni får själv kolla om det är rätt eller fel :)
  gaia
   
 6. N
  Medlem · Stockholm · 1 152 inlägg

  nemlan

  Medlem
  Jag skulle inte måla med silikatfärg på kalkputs eftersom det finns en risk att ytan krackar, just pga att silikatfärgen i det fallet blir hårdare än själva underlaget. Ja, det är såklart en större risk utomhus och för bl.a. gaia har det fungerat bra inomhus, men det finns ju inget som säger att alla kalkputsytor inomhus har likadana förutsättningar.

  Förstår att färgbutiken inte vill rekommendera en färg som *kanske* funkar eftersom de garanterat kommer att behöva ta ansvar för det om det skulle skita sig. Det är å andra sidan fördelen med butiken framför diverse internetsidor. Tråkigt men sant.
   
 7. N
  Medlem · Stockholm · 1 152 inlägg

  nemlan

  Medlem
  Det bästa skulle förstås vara att kunna ta reda på om det är kalkputs eller något hårdare på väggarna. Är ytan mjuk och lättrispad med en spik?
   
 8. O
  Medlem · Stockholm,Skåne · 3 808 inlägg

  oceanis

  Medlem
  Det är absolut inga problem att använda silikatfärg på en kalkputs. Lite beroende på fabrikat så kan man behöva spä med lite vatteglas i första strykningen. Så länge det är ett mineraliskt underlag går det fint och kalkputs är ett sådant.
   
  Redigerat 17 mar 2015 14:50
 9. nimhed
  Medlem · Skåne · 3 253 inlägg
  Jag har målat med silicatfärg på källarväggar som först putsats med typ gipsbruk.

  Fungerar inte alls. Närmast golvet, där fuktigheten förmodligen är aningen högre, lossnar färgen och ramlar av. Man kan dra av den som en hinna på vissa ställen.

  Detta trots att det ska vara märkesgrejer på allt inblandat. Gips - weber, färg - Nordsjö, om jag minns rätt.
   
 10. A
  Medlem · Uppsala · 1 644 inlägg

  Alko

  Medlem
  Vi pratar alltså inte "färgbutiken", utan Alcros produktsupport och nu också Weber's produktspecialister. Man tycker att de borde kunna sina produkter. Men kanske är det som sagt skillnad på silikatfärg och silikatfärg.

  Hursomhelst var det inte frågan om att "du kan chansa, men det är inget vi rekommenderar", utan att det är "fysikalist/kemiskt omöjligt att få en silikatfärg att fästa på kalkbruk" Ungefär som om man skulle fråga ifall det gick att måla med en akrylatfärg under vattenytan typ :)

  Suck, knepigt det här med puts...
   
 11. -RB-
  Renoverare · Skåne · 2 897 inlägg

  -RB-

  Renoverare
  Citerat ifrån Webers produktblad för deras gipsputs:

  "Efterbehandling
  Ytor med GYPSUM Naturgips kan övermålas med akrylbaserade
  inomhus färger. Silikatfärg kan också användas, men
  då måste ytan primas med weber vidhäftare spädd 1:1 med
  vatten."

  http://www.weber.se/uploads/tx_weberproductpage/printable_sheet_weber_gypsum_naturgips.pdf

  Kanske vidhäftaren som saknas? Sen brukar man väl inte rekommendera gipsputs över huvud taget där man kan räkna med fukt.
   
  Redigerat 17 mar 2015 15:34
  • Laddar…
 12. nimhed
  Medlem · Skåne · 3 253 inlägg
  Japp, missade primern, och ångrar totalt sett hela jobbet. Borde putsat med vanligt c-bruk istället.
   
  • Laddar…
 13. M
  Anonym

  MaxPax

  Anonym
  Ja, gipsputs är direkt olämpligt i källarytterväggar.
   
 14. A
  Anonym

  aldrigklar

  Anonym
  Jag vet att ovanstående brukar upprepas på byggahus.se, men vad är det baserat på egentligen?
  Ibland är det en uppenbar ihopblandning med gips i största allmänhet men jag tror inte det är hela svaret.
  Jag kan inte hitta något i tillverkarnas beskrivningar av olika gipsputsprodukter som tyder på att det skulle vara olämpligt i källare. När jag för ett tag sedan talade med Weber (om Gypsum) så framhävde de till och med att den var lämplig i källare, även fuktiga ytterväggar i källare, just eftersom den är diffusionsöppen, kan målas med diffussionsöppen färg, inte är mottaglig för biologisk påväxt osv. Jag har aldrig gipsputsat själv men jag blir nyfiken när tillverkaren säger en sak och motsatsen upprepas här.
   
 15. M
  Anonym

  MaxPax

  Anonym
  För mig är det baserat på att alla handledare, mer erfarna kollegor, chefer osv jag har haft har sagt så, så ej baserat på någon skrift. De kan ju dock ha fel. Har ju hänt förr. Och så fall glädjs jag över att jag utvecklats en aning :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.