Byggahus.se

Sibirisk Lärk

 1. P
  Medlem · 3 inlägg

  Peter Beltman

  Medlem
  Hej,
  Jag håller på bygga utebord med sibiriskt lärk, riktigt tunga tjocka reglar, 20 cm bredden och 7 cm tjockt, 5st reglar x 2,5 meter. Det ska står ute sommar och vinter. Ska skruva 3st regel, 4 cm x 7 cm under på tvären, för att hålla allt på plats. Räcker det för att hålla dem på plats och inte ska börja vrida under sommaren. Det räcker kanske med olja 1 till 2 gånger per år.
  Några tips/erfarenheter?
   
 2. nanowire
  Amatörexpert · Södermanland · 3 876 inlägg

  nanowire

  Amatörexpert
  Trät kommer svälla och krympa tvärs fiberriktningen med årstiderna så endera lämnar du mellanrum mellan plankorna eller också sätter du skruvarna i avlånga hål som tillåter att det rör sig.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem · 1 181 inlägg
  Härligt feta plank. Kommer bli fint. Dock rejäla vridningskrafter. Du behöver kraftigt mothåll. Jag skulle borra genomgående hål genom bordsplankorna och genom reglarna och dra en vagnsbult rakt igenom och skruva bulten på undersidan. Blir snyggt på ovansidan. Bulten skulle jag sätta rätt långt ut på kanten av plankorna ca 2,5 cm från kanten dvs med 15 cm mellanrum. Olja inte, det blir bara fult, svart och hemskt. Låt det bli vackert silverfärgat. När du inte är nöjd med ytan så slipa bara av lite. Då blir det som nytt.
   
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · 36 inlägg

  nodden

  Medlem
  Kul projekt!
  Gjorde ett matsalsbord i våras i liknande konstruktion.

  Trät orkade inte hålla mot styrkan när plankorna ville röra lite på sig.
  Efter lite justering i form av hyvling ersattes strävorna under bordet med plattstål och modell grövre ankarskruv. 3 st totalt, mitt bord är 2,8 meter långt.
   
  • Laddar…
 5. D
  Medlem · 1 181 inlägg
  Om du vill ha skruvarna utan rost för all framtid skulle jag köpa syrafast A4. Dyra grejer men med ett sådant bord kan man inte snåla. Du klarar dig nog med 120 mm. Bättre med 130 men jag tror det är prisskillnad, kolla.Lägg en bricka (A4) under bulten på baksidan. Banka ner huvudet med en hammare. Om du har svårt att få på bulten så borra några mm med ett borr som är lite större än brickan så kommer det att gå. Dra muttrarna en gång om året.
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem · 1 181 inlägg
  Det brukar vara skruvarna som inte kan hålla emot därför genomgående. Tror att det räcker med genomgående i tre reglar, två kan du skruva underifrån. Om reglarna är så kraftiga som dina så håller dom troligen emot. Kom ihåg att den yttersta regeln mot kortsidan måste sitta ganska nära sidan på bordet, plankornas fria ändar kommer vrida sig. Här är dock krafterna mindre och du kan också nöja dig med en extra mindre regel som du skruvat underifrån och sätter allra ytterst.
   
  Redigerat 31 okt 2020 15:42
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 360 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Håller med, olja inte, tvätta bara av det med såpa och vatten, en borste är inte fel heller, är det riktigt smutsig blanda 50/50 vatten och ättika och lägg på en stund, skrubba sen av som vanlig vatten och såpa. Slipa om behövs inte. Det blir vackert silvergrått efter en säsong.
   
  • Laddar…
 8. P
  Medlem · 3 inlägg

  Peter Beltman

  Medlem
  Tack alla, för alla bra tips. Framförallt med genomgående hål och vagnbult, blir gedegen och snyggt samtidigt. Och slippa någon gång istället för olja, jag håller med.
   
 9. P
  Medlem · 3 inlägg

  Peter Beltman

  Medlem
  Hej, tack för tipset. Jag tror jag behöver 130 mm ändå. Regel 4,5 cm (skrev fel innan) och bord regel 7 cm. Inte billigt stämmer, men det är värd, som du säger.
  Hittade på nätet, rostfri M12x130 vagnsbult. Tänkte 20st, så i varje regel 2st. Eller räcker det, tror du, med M8 eller M10? Och en annan fråga..... räcker det med "varmförzinkad" eller ska det var "rostfri"?
   
  Redigerat 31 okt 2020 18:11
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 360 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Slipa ska du nog undvika om det inte är absolut nödvändigt, för då försvinner ju den grå färgen och risken blir att det blir flammigt den säsongen iallafall.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.