Byggahus.se

Servitut?

 1. F
  Bannad · Stockholm · 57 inlägg

  Fixtrix

  Bannad
  Vi har en uppfart till vårt hus som är ca 25 m lång. Våra närmaste grannar har rätt att köra över den för att komma till sitt hus. De skulle dock i praktiken kunna ha en egen uppfart eftersom deras hus ligger före vårt hus.
  I ritningen så har de servitut för hela vägen. Vi har med andra ord svårt att göra något av denna väg.
  I somras asfalterade vi denna (fick inget bidrag). När plog och andra fordon vänder eftersom vi bor på en återvändsgata vänder de på grannes tomt och över vår asfaltsväg. Vägen blir bitvis skrapad när plogen vänder.
  Allt detta pga att grannen inte får ordning på sin tomt och att det ser ut som en stor vändplats.
  Vad har man för rättigheter?
  Vi skulle gärna sätta belysningsstolpar på uppfarten för att snygga till och för att få bort vändplatsen. Kan man kräva att de är med och betalar underhåll eller vad gäller?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 781 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Servitut?

  Såvitt jag förstår av bla. tidigare trådar här, så kan du inte tvinga grannen att vara med om underhållet. Däremot så kan du givetvis sätta stolpar och andra lämpliga utsmyckningar på uppfarten så länge det inte hindrar grannens användning av uppfarten, och så länge de står på uppfarten, dvs. din tomt.

  Bäst är ju givetvis att försöka komma överrens med grannen om kostnadsfördelning etc. Om vi antar att du använder större delen av uppfarten (i längd alltså) så är det rimligt om grannen betalar underhåll i förhållande till ungefär den längd han utnyttjar.

  Om du stöter på om ekonomin för uppfarten så kan man ju tänka sig 3 olika utfall.
  1. Grannen skall självklart vara med.
  2. Grannen tycker det blir onödigt dyrt, och inser att han kan låta bli att använda er "dyra" uppfart. Fixar egen infart, passa då på och försök få servitutet upphävt.
  3. Grannen tycker det är ju jättetrevligt att ni vill snygga till "hans" uppfart gratis fortsätt med det.

  Om vi nu antar att det är en någorlunda vettig människa så lär det ju bli alternativ 1 eller 2. Lägg inte för mycket värderingar i att han prioriterat ned tomten hittils.
   
 3. AnnaKanin
  Medlem · 534 inlägg

  AnnaKanin

  Medlem

  Re: Servitut?

  Kontakta Lantmäteriet och hör med dem vilka möjligheter du har för att få servitutet ändrat/borttaget.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.