personstarthumb-up

Service av luft-luft-värmepump?

12k läst  3 svar

 1. W
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi har två stycken Panasonic HE9DKE luft-luft-värmepumpar som är ca 3 år gamla. Ska man anlita någon att göra "service" av dessa eller ej? Det som tycks göras under servicen är enbart noggrann rengöring av inomhusdelen och det kostar ju en slant så det kanske man kan göra själv? Eller görs något annat viktigt vid en service, t ex påfyllning av kylmedel? Någon som vet?

  ps. Vi har aldrig haft problem med pumparna eller fått något felmeddelande.

  Tacksam för alla svar!!
   
 2. FrittDrag_II
  Medlem · Nivå 9
  Har du inte haft något problem räcker det långt med en riktig rengöring av både utedel och innedel.
  Kylmedel behöver bara fyllas på om du haft läckage.
   
 3. Q
  Medlem Nivå 2
  Är det någon som har lite mer detaljer kring hur rengöringen skall gå till? Manualen är inte direkt behjälplig.
   
 4. D
  Medlem Nivå 9
  Utedelen rengörs enbart ifrån skräp löv osv du ser utifrån.
  Innedelen plocka av kåpan, alltså inte bara locket där du tar ur filtret utan hela plasthöljet, det bör sitta med ett par skruvar. Dammsug överallt du kommer åt, dammsug lite till och blås gärna med tryckluft och dammsug lite till.
  Använder ni den till kyla på sommaren? I så fall skaffa något flytande antibakteriellt och spraya inte överdrivet mycket, på elementet. OM ni gör detta moment så kör den på kyla en stund direkt efter servicen är gjord, då får du kondens på innedelen som sköljer av det antibakteriella.
  Om filtret börjar se igensatt ut så byt det. Har du 2 filter i din maskin så brukar bara det vanliga du tar ut och rengör behöva bytas.

  Ovanstående är ungefär vad vi gjorde när jag arbetade med luftvärmepumpar och folk beställde service eller hade serviceavtal.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: