Byggahus.se

Sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?

 1. D
  Medlem · 3 506 inlägg
  Ja en fråga jag funderat på men inte sett något absolut svar på frågan. I vår moderna kakelugn av märket Uunisepät så finns det hål som ligger bakom luckan men framför själva elden och rosten och det finns en öppen kammare ovanför elden innan den går vidare till kanalerna.

  De här hålen går ner till asklådan där askan deponeras och tillluften till elden tas. Kakelugnen fungerar annars som på gammaldags vis. Tilluften åker in genom rosten och upp igenom elden. Friskluft sugs även in via dessa hål, men det passerar framför elden istället för genom den och upp till kammaren ovanför elden. Resultatet är att rökgaserna när det blivit tillräckligt varmt i spisen, kan förbrännas igen.

  Tycker detta är genialiskt och enkelt, då det man läst om sekundärförbränning låtit som det varit något reservat för moderna kaminer med fläktar och avancerade kontrollsystem... Men med tanke på hur enkelt det är och helt passivt dessutom, så undrar jag om det är något gammaldags rörspisar och kakelugnar använder sig av? Detta kanske är en gamlare och mera utbredd teknik än jag tror?

  Om inte så verkar det ju som att man med små förändringar i traditionell design, kan mura en rörspis eller kakelugn så att den också får sekundärförbränning och blir ännu effektivare. Alla rörspisar och kakelugnar har ju redan kammaren ovanför elden egentligen. Man behöver bara få lite extra friskluft ovanför elden, så borde man få sekundärförbränning. En potentiell boost på traditionell teknik som jag ser det. Känns relevant i moderna tider då vi ska spara på energin.

  Eller sparkar jag in öppna dörrar här? Kanske det är något som använts länge.
   
 2. D
  Medlem · 3 506 inlägg
  Inte så mycket intresse för den här frågan ser jag. Nåväl jag forskade vidare och hittade två intressanta artiklar.

  https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:3724/FULLTEXT01.pdf

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-15_6-46-3.png

  Påminner om kakelugnen som är en överförbränningsspis. Fast med en aktiv fläkt istället för självdrag. Intressant att denna metod är så effektiv enligt denna artikel, jämfört med omvänd förbränning. Potentialen att effektivisera den gamla rörspisen eller kakelugnen finns ser jag.

  Sen hittade jag detta:
  http://afab.entos.net/wp-content/uploads/2017/05/AndMur.pdf

  Ett praktiskt experiment där dom faktiskt bygger kakelugnar med sekundärluft för att testa

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-15_6-49-15.png


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-15_6-50-37.png


  Ingen av de konstruktioner som de testade med så liknar den som finns i min kakelugn, där sekundärluften flödar framför elden. Det kanske vore en ännu enklare modifikation än vad dom gjorde och ännu enklare att bygga om en existerande kakelugn med. Men konceptet ser vettigt ut, man får rejäla energifördelar och riktigt stora miljöfördelar.

  Det skulle ju också vara möjligt att eftermontera en fläkt som blåser in sekundärluft ovanför lågorna utan att alls göra nån inverkan på eldningslådan. Enligt artikeln ovan var det effektivare att blåsa in luften närmare lågorna. En fläkt skulle också skapa turbulens på samma gång vilket gör värmeöverföringen effektivare. Då blir den dock elberoende.
   
 3. D
  Medlem · 3 506 inlägg
  Fortsätter nöta på om detta. Verkar som detta med sekundärförbränning inte är okänt då man kollar på engelska
  https://www.pyromasse.ca/en/origin.html

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-25_7-12-58.png


  Påminner starkt om designen i min kakelugn, fast tilluften tas in på litet annorlunda vis och det finns ingen förträngning alls, vet inte om det gör skillnad eller ej.

  På slutet av sidan står det om den gamla svenska kakelugnen lite nedsättande såhär:

   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · 3 506 inlägg
  Tar en b lick på vår egen kakelugn, från Uunisepät i Finland.

  [​IMG]

  Här kan man se hålet där extra tilluft tas in, det är ett avlångt hål, inte flera som jag först påstod (ett tag sen jag kollade på egen ugn i detalj:
  [​IMG]

  [​IMG]

  Eldlådan
  [​IMG]

  Tittar uppåt litet, ännu ett fel påstående från min sida, en förträngning finns nog där, fast inte liak aggressiv som i bilderna jag visade i förra inlägget.
  [​IMG]

  Den här ugnen är inte gjort av tegel men nån sorts industri biprodukt som lär ha väldigt bra värmelagringsförmåga och tålighet. Man ser lite svart men ugnen har eldast i 7 år och aldrig rengjorts på insidan. Sotaren tog hand om skorstenen och murstocken i 2017 (och tyckte knappast det fanns nåt värt att ta) men insidan blir inte värre än såhär.
   
  Redigerat
 5. T
  Medlem · 2 620 inlägg
  Sorry OT från din fråga. Jättefin ugn! Finns det någon Svensk ÅF? Hur ligger Uunisepät till i pris?
   
 6. D
  Medlem · 3 506 inlägg
  Jag vet faktiskt inte, deras svenska sida verkar full av fel då jag kollar på den, känns inte som dom har koll på det.