Byggahus.se

Se upp: Skogsmöss slår ut din försäkring.

 1. T
  Anonym

  TN-Funkis

  Anonym
  En kväll märker en vän till oss att det droppar ned vatten från innertaket i ett hörn i vardagsrummet, han går då upp på taket och kollar men hittar inget hål. Därefter åker jag ut och hjälper honom att montera ned en takpanel för att hitta läckan, vi hittar då 4st mössbon i form av ihoprullade eklöv, kilovis med musskit, diffspärren i plast hade dom tuggat sönder och isoleringen i Rockwool hade flera hål/gångar vilket resulterat i att innerluften gått igenom diffspärren och sen kondenserat mot takplankorna under lång tid, förmodligen under många år, flera av plankorna var helt svarta/ruttna och sjöblöta med "vita rosor" på.

  Vid koll av försäkringarna hade han full husförsäkring hos Länsförsäkringar + tilläggsförsäkring hos Anticimex för hussvamp+skadedjur/insekter. Båda bolagen meddelar att då det är en kondenseringsskada (oavsett mössens härjningar) utgår ingen ersättning alls, det enda blir att Anticimex åker ut och lägger ut lite råttgift.

  Så om någon på detta forum vet med sig att det finns skogsmöss runt knuten och misstänker att dom härjar i huset vidarebefodras denna tråkiga erfarenhet.

   
 2. L
  Medlem · 287 inlägg

  LennartL

  Medlem

  Re: Se upp: Skogsmöss slår ut din försäkring.

  Många vill inte tro att små möss kan orsaka stora skador på ett hus, men den som rivit i ett bara 30 år gammalt hus vet hur mössen kan ställa till det (vilket jag sett  >:().  Det är därför oförsvarligt att inte åtgärda problemen. En sådan försumlighet ska givetvis inte försäkringsbolag betala - vilket de inte heller gör. Vi försökte länge med råttfällor, men insåg slutligen att detta var ohållbart. Mössen var envisare än vi.

  Den enklaste, och alltid fungerande lösningen är: Gå till lämpligt varuhus och inhandla råttgift (ca 50 -100 kr, det räcker för 5-10 år. Gör sedan vad som står på förpackningen  (tänk på att ca 1 dl utlägg normalt räcker 2 år, utlagt t ex på ett "burklock" på ställe dit enbart möss kan ta sig). Ställ resten av förpackningen i en tät plastburk utmed utlägget. Sedan byter man ut detta kanske vartannat år, eftersom det kan ta till sig fukt, möglar och ratas av mössen. (Hur länge det kan ligga får man avgöra från fall till fall). Det är i alla fall vad vi lärt oss i denna fråga.

   
 3. T
  Anonym

  TN-Funkis

  Anonym

  Re: Se upp: Skogsmöss slår ut din försäkring.

  Bör tillägga att skogsmössen verkligen varit tysta som möss, han hade ingen aning om att det kutat runt småmöss ovanför takpanelerna, förmodligen var Rockwoolen utmärkt dämpmatta, enda oljudet alstrades av hans hund, som inte heller hade tagit någon notis om de extra hyresgästerna. Mössen misstänks ha följt ett schakt som har radiatorledningar och sen klättrat upp mellan 2 gipsreglar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.