Byggahus.se

Satan, har jag förstört åkgräsklipparen?

2k läst  16 svar

 1. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Åkgräsklipparen har börjat låta utav bara helsike när man sätter igång klippaggregatet. Låter som bladen slår i sidorna men är svårt att avgöra exakt var de slår i. Tittat under men ser inget specifikt. Ska ta mig en bättre koll när jag har fått ihop något att rulla upp den på. Sjukt irriterande och frågan är om man vågar köra med den eller om den måste repareras asap. Vad tror ni som är proffs? Titta på filmen och bilda er en egen uppfattning.
   
  Logga in för att se filmer.
 2. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Uppdatering, fått upp den ordentligt så att jag kan kolla. Verkar som den helt enkelt gått i något så att två knivar "sitter lösa" och när den snurrar så slår de. Borde det räcka med att bara dra åt dem eller ska det sitta någon brytpimne eller nått där också? Är en gammal Stiga Villa Prestige....
   
 3. C
  Medlem · Nivå 15
  Du får nog undersöka det lite närmare. Kan också vara att du kört sönder lagerboxen, skurna lager eller liknande. Inga direkta konstigheter, sånt som händer och det finns reservdelar. Försök att hitta en verkstadshandbok, det underlättar alltid.
   
 4. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Ok, något tips på hur jag hittar närmare felet?

  Ska knivarna kunna röra sig och hållas ut av centrifugalkraften?
   
 5. Immobil
  Medlem · Nivå 16
  Knivarna ska sitta fast, så de inte vickar.
   
  • Laddar…
 6. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  När jag kollar så går knivarna ihop, är nog det som skiter till det. I den ena delen av aggregatet, höger sida, är det ett spel på själva delen där kniven sitter. Kan vrida ca 10-15 centimeter innan man börjar vrida kniv nummer två, till vänster.

  Kanske ska vara ett spel men känns som de borde vara mer "vridna" ifrån varandra för att synka. Dvs 90 grader ifrån varandra, om ni förstår vad jag menar. Nu är det kanske 45-60 grader.
   
  Logga in för att se filmer.
 7. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Bultarna och muttrarna är tämligen slitna då jag kan inte varken få upp dem eller dra åt dem. yay
   
 8. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 9
  Det brukar sitta brytpinnar på knivarna och dom ska ge sig när man kör på något hårt vilket resulterar i att knivarna får sig en rejäl omgång. Nya brytpinnar kan du hitta hos återförsäljare men det kanske är lika bra att köpa ut nya knivar (då brukar bult, bricka och brytpinne följa med).
   
  Redigerat 11 jul 13:19
 9. Microkatten
  Medlem · Nivå 14
  Jag har för tre dagar sedan fixat min åkgräsklippare (Stiga, din ser ut av vara av precis samma modell ) där knivarna slog ihop och det började gnistra under klipparen. :surprised:

  Knivarna skall vara fästa i två punkter, varav den inre agerar som brytpinne som nämns här i tråden. Jag hörde med verkstaden som gav mig vanliga M6-bultar av lämplig längd. Dessutom fick jag vrida knivarna rätt genom att ta av skyddshuven ovan klippaggregatet och lossa på drivremmen. Jag har bild på det och kan ge en närmare beskrivning om du vill och om du skall göra samma procedur.
   
 10. engs
  Medlem Nivå 7
  Några år sen nu men på min dåvarande stiga var det drivning på ena klippagget från motorn som sen i sin tur drev det andra med en sekundär rem. Den sekundära gick av så agg två var helt löst tappade naturligtvis synken helt ä, de slog i varandra under ett väldigt oväsen. Blev skit av knivarna så fick byta dessa också förutom remmen.
   
 11. M
  Medlem · Nivå 12
  Knivarna ska vara som den till vänster, de ska inte gå att rucka fram och tillbaka utan sitta fast. När kniven väl vrids så ska remmar och allt följa med, dvs inget spel i kniven.

  Vet inte om det är brytpinnen som är av, men någon kil/brytpinne verkar ju ha gett upp som ska hålla detta på plats.

  Knivarna ska som du säger sitta ungefär i 90 graders vinkel, det gjorde de på min Stiga Villa i alla fall.
   
 12. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Vore oerhört uppskattat. Är precis det jag behöver göra.

  Jag fick vålda av bultarna så att jag fick av bladen iaf. Satte dit dem igen med nya bultar, dock inte brytbultar men ska e ställa nya knivar asap och då ingår det. Nu går ske bättre men de slår fortfarande ihop vid start.
   
 13. Anders $
  Hobbysnickare Nivå 6
  Kan man vrida synken rätt om man lossar på grejerna ovanifrån?
   
 14. V
  Medlem Nivå 4
  Som tidigare nämnts ska knivspetsarna sitta med två bultar på knivbalken, varav den ena fungerar som brytpinne. Dina brytpinnar verkar vara borta:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  0294C34A-5DE4-4891-A125-667E6E3528AB.jpeg


  Det förklarar dock inte varför knivarna inte är synkade men indikerar ju att du har kört på något. Skruva av kåpan ovanpå aggregatet och se om du kan identifiera när kuggremmen rör sig om du vrider på olika delar under. Kanske sitter knivbalken lös på axeln?
   
  • Laddar…
 15. Bästa svaret

  Microkatten
  Medlem · Nivå 14
  Det finns olika klippaggregat med olika konstruktioner, men som sagt ditt såg precis likadant ut som mitt.

  Tag först av den gråa kåpan på klippaggregatet, det sitter med tre bultar. Hylsnyckel behövs, ibland förlängd.

  För att lossa remmen till knivarna skall hjulet A på bilden nedan lossas. Hjulet sitter fast på en plåt som i sin tur sitter fast med två bultar, B & C:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  KlippareJusteraKnivar.jpg

  Bult C lossas utan att skruva av muttern.

  För att remmen skall bli tillräckligt slak behöver muttern på bult B skruvas av helt så att plåten kan träs över och loss från bulten. OBS!!! Skruva sedan på muttern igen så att bulten inte faller genom hålet och hamnar under plåten, det såg svårt att få upp den igen!! Jag trädde en tråd runt om bulten och spände med tråden fast bulten medan muttern lossades. Klarade mig dock utan tråd när jag sedan satt samman allt igen när knivarna var justerade.

  Knivarna rör sig nu fritt och kan riktas in vinkelrät mot varandra. Nu är också läge att också skruva dit brytpinnarna (M6 bult i mitt fall).

  Hoppas detta hjälper!

  P.S. Jag hade lite assistans under reparationen, men jag tror nog du klarar dig utan... :D
   
  • Laddar…