1 621 867 läst ·
14 580 svar
1622k läst
14,6k svar
Saker som vi glömt bort att de har funnits
Medlem
· Blekinge
· 11 581 inlägg
När vi ändå är inne på dryckestemat, har alla slutat dricka kaffe ur kopp och gått över till mugg. I bekantskapskretsen vet jag bara en som håller fast vid traditionen och hon är född 1929. På loppis vimlar det av hela uppsättningar och de är svårsålda oavsett hur lågt priset är.
På bilden kopp från Lomonosov, (jag har tidigare kallats rysstroll i en annan tråd och nu lär jag väl få höra det igen.)😀
På bilden kopp från Lomonosov, (jag har tidigare kallats rysstroll i en annan tråd och nu lär jag väl få höra det igen.)😀
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 21 749 inlägg
Ja, för att inte tala om att hälla kaffet från koppen till fatet, stoppa in en sockerbit i munnen och sedan dricka från fatet.B Bitterhetsakademin skrev:När vi ändå är inne på dryckestemat, har alla slutat dricka kaffe ur kopp och gått över till mugg. I bekantskapskretsen vet jag bara en som håller fast vid traditionen och hon är född 1929. På loppis vimlar det av hela uppsättningar och de är svårsålda oavsett hur lågt priset är.
På bilden kopp från Lomonosov, (jag har tidigare kallats rysstroll i en annan tråd och nu lär jag väl få höra det igen.)😀
Det var ett tag sedan man såg.
/Höghus
Har missat att du kallats nån sort av troll, men Lomonosov gjorde mycket vackert och hållbart porslin.B Bitterhetsakademin skrev:När vi ändå är inne på dryckestemat, har alla slutat dricka kaffe ur kopp och gått över till mugg. I bekantskapskretsen vet jag bara en som håller fast vid traditionen och hon är född 1929. På loppis vimlar det av hela uppsättningar och de är svårsålda oavsett hur lågt priset är.
På bilden kopp från Lomonosov, (jag har tidigare kallats rysstroll i en annan tråd och nu lär jag väl få höra det igen.)😀
Har också noterat att det på alla loppisar, och andrahandsaffärer, finns mängder av kaffekoppar, inte bara udda utan hela serviser ibland med sockerskål, gräddkanna och kaffe/tekanna.
Mina föräldrar, födda i början av förra seklet, serverade alltid kaffet i "liten kopp med fat" som jag minns när jag växte upp, det blev inte bara tretårspåfyllning utan ibland även den fjärde.
Jag introducerade troligen "kaffemuggen" till dem, när jag flyttade hemifrån, och de tyckte det var bekvämt att ha en mugg kaffe på morgonen, till rostbrödet och korsordet, men på eftermiddagen - Klockan-tre-kaffet - så skulle det vara i koppar med fat.
Och så var det ända fram tills mamma lämnade jordelivet 2010, besök på morgonen så fanns det muggar men på eftermiddagen var det kopp med guldkant.
Mina älskade kaffekoppar "Måsen", som jag samlade på och har nu 12 koppar m fat, assietter, gräddkanna, sockerskål och två vackra kakfat, ett på fot. De är inte värda Nånting alls! Så, nu dricker vi eftermiddagkaffe på finporslin varje dag, men det stackars kakfatet och sockerskålen lever en tynande tillvaro.
Min mormor gjorde alltid det, ända till sin höga ålder av 92 och en vecka innan hon dog. Sucka (ja, sockerbiten kallade hon så, Blomstermåla) på fat var en dagens höjdpunkt.Höghus skrev:
Ja porslin över huvud taget är svårsålt om det inte är någon extremt känd formgivare bakom, köpte själv en servis med över femtio delar som stått oanvänd i många år för hundrafemtio kronor.Maria T skrev:
Har missat att du kallats nån sort av troll, men Lomonosov gjorde mycket vackert och hållbart porslin.
Har också noterat att det på alla loppisar, och andrahandsaffärer, finns mängder av kaffekoppar, inte bara udda utan hela serviser ibland med sockerskål, gräddkanna och kaffe/tekanna.
Mina föräldrar, födda i början av förra seklet, serverade alltid kaffet i "liten kopp med fat" som jag minns när jag växte upp, det blev inte bara tretårspåfyllning utan ibland även den fjärde.
Jag introducerade troligen "kaffemuggen" till dem, när jag flyttade hemifrån, och de tyckte det var bekvämt att ha en mugg kaffe på morgonen, till rostbrödet och korsordet, men på eftermiddagen - Klockan-tre-kaffet - så skulle det vara i koppar med fat.
Och så var det ända fram tills mamma lämnade jordelivet 2010, besök på morgonen så fanns det muggar men på eftermiddagen var det kopp med guldkant.
Mina älskade kaffekoppar "Måsen", som jag samlade på och har nu 12 koppar m fat, assietter, gräddkanna, sockerskål och två vackra kakfat, ett på fot. De är inte värda Nånting alls! Så, nu dricker vi eftermiddagkaffe på finporslin varje dag, men det stackars kakfatet och sockerskålen lever en tynande tillvaro.
Det var Hackefors från 1936 men det är osäljbart då det inte tål diskmaskin eller micro. Vad gäller Lomonosov så är allt ryskt tabu och deras reklam "Porslinet som Putin valde" gjorde väl inte saken bättre. Hursomhelst ett bra köp för femtio kronor halvdussinet.
Kan själv!
· Trelleborg
· 18 219 inlägg
"Min" servis har då tydligen gått och blivit populär, ångrar att jag inte köpte en extra för några år sedan, för nu går en servis Rosenthal Lotus lätt för 5-6000 plus auktionsavgifterna.
Men jag gjorde ett klipp och fick en extra omgång glasservis (Dukas Lovisa, som hette Eleonora hos Cervera) för under tusenlappen.
Farmor som jobbade på Duka för länge sedan bara skakade på huvudet.
Men jag gjorde ett klipp och fick en extra omgång glasservis (Dukas Lovisa, som hette Eleonora hos Cervera) för under tusenlappen.
Farmor som jobbade på Duka för länge sedan bara skakade på huvudet.
När det var fredagseftermiddag och helgen började gick morfar över till grannen för då skulle det drickas helgkask. Man tog en halv kopp starkt kaffe, lade i en tioöring och "spädde" kaffet med tämligen varmt brännvin från flaskan som stått på hörnet av vedspisen och värmt sig tills tioöringen skymtades.. Jag fick smaka en liten slatt en gång och det rensade bihålorna ordentligt på en liten pys. Gubbarna höll på att skratta sig fördärvade medan jag fnös och hyperventilerade. Jag antar att det är det som kallas kaffeshot idag.
Det där med tioöringen är sannolikt en myt. Det behöver vara en kopp med kraftigt sluttande väggar (alltså typ uppochnervänd kon) om det ska fungera. I ett cylindriskt kärl kan det i vart fall aldrig inträffa.Kapsyl skrev:
När det var fredagseftermiddag och helgen började gick morfar över till grannen för då skulle det drickas helgkask. Man tog en halv kopp starkt kaffe, lade i en tioöring och "spädde" kaffet med tämligen varmt brännvin från flaskan som stått på hörnet av vedspisen och värmt sig tills tioöringen skymtades.. Jag fick smaka en liten slatt en gång och det rensade bihålorna ordentligt på en liten pys. Gubbarna höll på att skratta sig fördärvade medan jag fnös och hyperventilerade. Jag antar att det är det som kallas kaffeshot idag.
Nja. Kaffekoppar är just det. Koniska. Men varför skulle det inte funka med en mugg?H hhallen skrev:
Medlem
· Västra Götaland
· 2 488 inlägg
Vätskan i muggen blir visserligen blekare när man späder med brännvin, men det blir motsvarande djupare.Intet skrev:
De "kaffemolekyler" som skymmer myntet blir inte färre för att man häller i något annat, och i en cylinderformad mugg har de samma area att sprida ut sig på.
Jag vet inte, jag var inte betrodd med hällandet av gudsgåvorna. Det kan hända att gubbarna bara följde ritualen och spädde av vana och på känn. Och hur kopparna såg ut kommer jag inte ihåg, det var ju över 50 år sedan. Men jag vet att mormors finkoppar hade liten botten, var utsvängda (insvängda?) och kanten var nästa horisontal. Porslinet var så tunt att det var halvgenomskinligt. Men det var knappast de kopparna gubbarna använde 😀
Medlem
· Korpilombolo
· 3 588 inlägg
Kaffekask har jag inget minne från att jag druckit. Måste ha varit starkt. 
