Byggahus.se

Såga ur för diskho och spishäll (handledning)

 1. 1
  Medlem · 71 inlägg

  1903

  Medlem
  Kul! Nu har vi oljat som galningar, kan man bara avbryta det och gå över till vaxet vid nästa tillfälle om några månader?
   
 2. Husbyggarresan
  Lösvirkesbyggare · Arkitekt Robert Sandell · 31 inlägg

  Husbyggarresan

  Lösvirkesbyggare
  Det är bara att vaxa senare, inga problem. Bra med olja också:)
   
 3. I
  Medlem · uppsala · 475 inlägg

  ItWasntMe

  Medlem
  Trevligt. Finns det något wax som är extra topnotch du kan rekomendera ?
   
 4. M
  Husägare · Kristianstad · 573 inlägg

  mrVoodoo

  Husägare
  Jag skulle tipsa om OSMO hårdvaxolja, renoverade bänkskivor och köksö (ek) när vi flyttade in för 5 år sedan och det har hållit fantastiskt bra utan någon som helst åtgärd under den tiden. Och då är det rejält slitage med småbarn, vasken/disk (blött dagligen), grytor, vinspill, kaffe, bak, tjänstgjort som slaktbord vid flertalet tillfällen o.s.v. Jag är faktiskt grymt imponerad med tanke på mängden slitage. Den är ganska dyr, men väl värd pengarna, ett par gånger om faktiskt.

  Jag var väldigt noga när jag gjorde vid det, med applicering och flera skikt etc. Men det betalade sig nog i långa loppet. Trots att det är ekskivor känns det i princip som man har laminat när det kommer till att torka av/vattenresistent/spill/kladd/flott etc.
   
 5. I
  Medlem · uppsala · 475 inlägg

  ItWasntMe

  Medlem
  mr vodoo, det där e juh magictips =) Skriver ner det där faktiskt och provar senare.
  Well done =)
   
 6. V
  Medlem · 2 inlägg

  ValterN

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  bankskiva1.jpg

  Jag tänkte byta bänkskiva i köket och har en fundering kring ursågningen:
  Tanken är att byta till en skiva i stavlimmad ek och att fixa ursågning för den befintliga diskhon på egen hand. Men när jag läser monteringsanvisningarna för den här typen av bänkskiva står det att avståndet mellan utsågningen och bänkskivans ytterkanter ska vara minst 100 mm. I nuläget är det här avståndet snarare ca 30 mm, och det är ju svårt att ändra på utan att göra ett större ingrepp i köket... Tror ni att det går att strunta i rekommendationen, eller är det omöjligt att använda en stavlimmad skiva för det här upplägget?

  (I anvisningarna står för övrigt också att det ska vara ett avstånd på minst 20 mm "som skydd mot värme och fukt från spisar och andra apparater". Men det är väl ändå vanligt att kanten på en skiva står i mer eller mindre direkt anslutning till en spis, med skydd av någon typ av ångspärr?)
   
 7. I
  Medlem · uppsala · 475 inlägg

  ItWasntMe

  Medlem
  Har aldrig hört om något liknande. Har monterat flera stavlimmade där man sågat och sparat 50mm. Skall man spara 100mm i bakkant får inte ens en ho plats. Kan det vara så att det står att det totalt måste finnas sparat 100mm? Dvs 50mm framkant och 50mm bakkant ? Om inte, så skulle jag råda dig att höra med dem som säljer skivan till dig. För jag har aldrig hört om krav på 100mm sparat.
   
 8. V
  Medlem · 2 inlägg

  ValterN

  Medlem
  Tack för svar! Jag har svårt att tolka det som att det skulle vara totalt, men däremot så tolkade jag det som att det handlade om avstånd från skivans kortsida snarare än från bak- och framkant. Hursomhelst, låter som en bra idé att fråga återförsäljaren.
   
  • Laddar…
 9. I
  Medlem · uppsala · 475 inlägg

  ItWasntMe

  Medlem
  skriv gärna vad de svarade när du själv fått svar. Klart man blir nyfiken. Har aldrig varit med om ngt liknande faktiskt =)
   
 10. Paddannn
  Nybyggare · Örkelljunga · 13 inlägg

  Paddannn

  Nybyggare
  Snyggt
  Denna guide passar perfekt nu, eftersom jag ska sätta upp vårt nya Ikea-kök snart.
  Ska bara göra om i princip allt som finns i rummet först (känns det som iaf).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.