Byggahus.se

Såga nytt hål för diskho i bänkskiva i kvartskomposit

 1. JohannaApril
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag skulle vilja få lite tips och råd kring att såga i en vad vi antar är en kompositskiva! Vi vill byta till en större diskho och behöver därför såga ett större hål för att den nya ska passa. Hur gör man detta på bästa sätt? Vad använder vi för såg/vinkelslip för bästa resultat?
  Tacksam för svar!

  Allt gott,
  Johanna
   
  • Laddar…
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Går det att lyfta ur den gamla diskhon?
  I så fall borde det ju synas vad det är för material.
  Antingen skulle jag sågat med sticksåg.
  Och först tejpat runt det blivande sågsnittet, för att det inte skall flisa från bänkytan.
  Eller hellre, om möjligt, tagit upp bänkskivan, vänt på den, och sågat från undersidan.
   
 3. L
  Medlem · Nivå 7
  Hej, om det är kvartskomposit så behöver du ha en en diamant klinga eller ett bald I samma typ.

  Absolut lättast är om ni kan ta ut skivan och sågs utom hus, dammet ifrån kvartskomposit är väldigt hemskt för lungorna.

  Du behöver vinkelkap med diamantklinga, tejp, ansiktsmask, gärna en som täcker ögonen och mun och som har filter, safety first, handskar och dammsugare om ni inte får ut skivan.

  Antar att ni ska ha en ovan på liggandes diskho, om så mätt ut för håltagning, tejpa och marker på tejpen sen är det bara att börja såga, komposit är ett väldigt lätt arbetat material dvs mjukt. Om ni ska ha en underlimmad så blir det lite trixigare,


  samma som innanmen för hålet kanske 5mm mindre än innermått av diskhon och tänk på att inte såga hela vägen mot hörnen om hörnet tex är radie 10 behövs det sparas en bit för att sen formas till, sen efter det skulle man behöva speciella slippads till vinkelslipen om det är polerad så behövs det upp till 800 i grid, helst ska man ha en som man kan koppla på vatten, finns risk att man annars bränner stenens yta och då behöver man ha samma uppsättning slippapper fast på klossar så får man ta bort brännmärken förhand (svårt att få det bra)

  Eller om ni får loss skivan sen tar bort diskhon och lämnar in den hos en stenfirma, kostar mer men lite lättare
   
 4. JohannaApril
  Medlem Nivå 1
  Tack för bra svar!