Byggahus.se

Sätta upp renoveringstapet, vad tänka på?

89k läst  8 svar

 1. M
  Medlem Nivå 7
  Vi skall sätta upp renoveringstapet i vardagsrummet. Ca 30kvm.
  Rullarna och våtrumslimmet inköpta.

  Vad finns det att tänka på när man sätter upp dessa renoveringstapeter?

  Vad kan man göra för misstag vid uppsättningen?
  Nåt fel man kan göra vid förarbetet?

  Alla tips tas tacksamt emot!
   
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Täck ordentligt med limmet. Se till att inte missa i kanterna.

  Om en eller flera skarvar skulle glipa går det mycket bra att spackla i efterhand. Det går att överlappa och skära genom båda våderna så får man perfekt skarv.

  Använd handskar och kanske långärmat när ni hanterar tapeten, om det är easy cover vill säga. Det kliar en del annars, inget farligt men onödigt.

  Se till att slipa ned gamla skruvhål och andra ojämnheter, de syns även efteråt...

  Hörn fogas med målarfog eller liknande så blir de kanonbra.
   
 3. T
  Medlem Nivå 2
  Varför våtrumslim? Måste man ha det?

  För perfekt skarv som du skrev, menar du att man överlappar o sen skär o sen drar bort den överlappande tapeten? Lite trög men jag har aldrit tapetserat förr.. :surprised:

  Hörn fogas med målafog? Menar du att man för att få det snyggt ska dra en remsa med fogmassa där eller? :confused:

  Använder man ett vanligt fint sandpapper när man slipar där man spacklat eller det ska vara något speciellt?
   
 4. Anders_S
  Medlem Nivå 7
  Det räcker normalt med 2triangelslim till renoveringstapeten om man inte ska sätta den på ett snedtak. Latexfogen läggs i hörnan för att få det snyggt. Slippapper av korn 80 är lagom att slipa innan med.
  Anders
   
 5. gryden
  Medlem Nivå 4
  Exakt så ja, man tar bort både den överlappande och "underlappande". Det kan också krävas en del efterlimmning.

  Ett annat tips är att inte trycka så hårt på tapeten när den sätts upp, låt limmet bilda ett ganska tjockt mellanlager mellan vägg och tapet, detta hjälper utjämningen av ojämnheter.
   
 6. Anders_S
  Medlem Nivå 7
  Hej
  Man får en väldigt bra skarv utan att genomskära!
  Anders
   
 7. D
  Medlem Nivå 1
  Använd handskar för easy cover! Ett tips är också långärmad tröja, även om det blir varmt. Det kliar enormt annars!

  Jag använde både våtrumslim och en burk vävlim. Har svårt att se någon skillnad på resultatet, förutom att den senare var mycket billigare. Rolla dock ut rejält med lim, särskilt om underlaget är sugande.

  Den täckte ojämnheter bra tycker jag, men se till att det inte finns utbuktningar från gamla skruvhål eller utstickande sikhuvuden kvar. Dessa kommer att synas mycket väl.

  Easy cover var både lätt- och svårarbetat. Den är ju väldigt styv, vilket underlättar när man väl fått upp den på väggen. Styvheten gör dock att den är lite bökig att sätta dit och skära till på plats, särskilt om man är ensam. Styvheten gör också att den är känslig för och spricker om man veckar den eller råkar tappa en våd.
   
 8. AstaS
  Medlem Nivå 8
  Vi gjorde det i ett av våra rum. Blev hur bra som helst. Vi använda våtrumslim - rekommenderades i affären. Och även vi kunde konstatera att man skall inte snåla med limmet.. Vi mätte och testade och skar till innan vi satte upp den. Vi klarade inte av att skära den på plats. Ville liksom glida runt och även riskera gå sönder på grund av sin stelhet.

  I hörnen klistade vi upp en pappremsa som man egentligen skall använda när man spacklar hörn. Vi blev i vart fall väldigt nöjda med hur det blev. Satte först upp remsan - sedan tapeten.
   
 9. Anders_S
  Medlem Nivå 7
  Om säger såhär:
  Den första och riktigt tjocka väven som kom först kräver våtlim för huggets skull men den nya cover up eller motsvarand räcker det med ett vanligt 2 trinagelslim (STB) kod.
  Anders