Byggahus.se

Sätta in överskåp/toppskåp ovanför HTH garderob

 1. H
  Medlem · 3 inlägg

  Hanna_090

  Medlem
  Hej,
  Mitt första inlägg här, hoppas på svar!

  Vi har inbyggda HTH-garderober i vårt sovrum, men av ngn anledning så satte inte husbyggarna in skåp+dörrar ända upp till taket. Så vi har 58 cm outnyttjat utrymme ovanför garderoberna. Vet att ett alternativ är att "köpa fina lådor" eller "sätta upp ett fint tyg för att dölja böset", men jag vill gärna ha skåp/dörrar ovanför garderoberna för att få undan allt från blickfånget.
  Har ngn ngt tips på det smartaste sättet för att få dit skåp?
  Befintliga garderober är från HTH och har måtten:
  Garderob 1: Enkeldörr 50 cm bred, Garderob 2: Dubbeldörr, 80 cm bred, Garderob 3: Dubbeldörr, 80 cm bred, Garderob 4: Enkeldörr 50 cm bred. Samtliga har djup 56,5 cm.

  Varken IKEA eller HTH har stommar med passande mått för att sätta in ovanför befintliga garderober. Vad skulle ni rekommendera? Kapa till stommar och dörrar av de märken som ger mest förvaringsutrymme? Hur gör man då med den "fula snittytan" på dörrar? Frestande att sätta så den vetter uppåt, men finns det ngt bättre sätt?

  Skulle ni ens gå så långt att köpa stommar, eller skulle ni bara montera typ "väggar" i melanin för att ha något att fästa gångjärn, dörrar och passbit i? Antar att detta skulle maxa förvaringsutrymmet då man slipper beakta måtten på de färdiga stommarna från ex. IKEA. Kvarstår gör dock problemet med att man skulle behöva kapa till dörrarna...men det är kanske ofrånkomligt.

  Och, längs med hela taket löper en taklist. Har ni ngt tips på hur jag gör med den? Antar att det är lättast att sätta fast taklisten på en passbit, men har även sett varianter där taklisten monteras på själva garderobsstommen.

  Tacksam för svar!
  /Hanna
   
 2. SkitOxe
  Medlem · 177 inlägg

  SkitOxe

  Medlem
  Kan du lägga med lite bilder så är det lite lättare för alla att visualisera det du vill göra?
   
 3. H
  Medlem · 3 inlägg

  Hanna_090

  Medlem
 4. SkitOxe
  Medlem · 177 inlägg

  SkitOxe

  Medlem
  Hmm. Ikea har ju sin bestå serie som är 60 hög. Man skulle kunna köpa såna och kapa av några cm på sidorna innan man monterar ihop dom. Sen ställa dom med snittytorna nedåt. Sen kan du köra en passbit ovanför som du drar taklisten över, om du inte vill att luckorna ska gå så högt. Problemet blir nog kapandet av själva luckorna. Men beroende på vilka luckor du väljer så har ju vissa en limmad plastkant som man säkert kan få att släppa med en värmepistol. Eller så ser man till att kapa dom riktigt snyggt och vänder snittytan upp mot taket så som du talade om.

  Om man inte gör något sånt så får man nog regla upp en ram att fästa luckor i bara.
   
 5. H
  Medlem · 1 233 inlägg
  • Laddar…
 6. SkitOxe
  Medlem · 177 inlägg

  SkitOxe

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.