Sätta in nytt fönster, kostnad?

9k läst  14 svar

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Vi vill byta ut fönstret/fönsterna vi har i vardagsrummet. Just nu är det två fönster a´cirka 100cmx120cm och tillsammans blir det väl cirka 240cmx120cm. När vi nu byter vill vi gärna ha bara ett fönster som då är ungefär 240cmx120cm. Vad kan detta kosta att byta ut, alltså själva fönstret (underhållsfritt) plus arbetskostnad?
   
 2. E
  Medlem Nivå 10
  Det bästa är ju att du kontaktar en firma som säljer och installerar fönster. Då får du ett exakt pris där även ROT-avdrag finns medräknat.

  Men fönster (enligt angivet mått), inkl montering, persienn, fönsterbläck, osv. gissar jag hamnar på lite drygt 10000? Mycket beroende på vad det är för fönster?

  Du skriver t.ex. inte vad det handlar om för typ av fönster: 2 glas? 3 glas? 3 glas energimärkta? Träkarm? Aluminiumkarm? Fast fönster eller öppningsbart, osv. osv..

  Det är inte så att alla fönster i samma storlek kostar lika mycket.
   
 3. Wasa
  Medlem Nivå 5
  Hej

  Min erfarenhet är att fönsterleverantörerna tar i ganska bra när de får chans att lämna pris på arbetet också. Som exempel kan nämnas min granne som fick offert på fönster inkl byte 66 000:- (endast fönster 32 000:)

  Han köpte endast fönster och anlitade en vanlig byggfirma som tog 12 000:- ink moms dvs 6000 efter ROT

  mvh Wasa
   
 4. E
  Medlem Nivå 10
  Det varierar mycket mellan montörerna också.

  Min uppfattning är att det helt och hållet beror på erfarenheten hos den som räknar på jobbet. När vi begärde in offerter ville t.ex. vissa firmor bygga ställningar och hyra skylifts. Andra firmor ansåg att det gick lika bra att montera dem inifrån.

  Det slutade med att vi anlitade en firma som inte behövde bygga ställningar.

  När det gäller arbetet brukar ju även fönsterbläck, lister, material för drevning, osv. ingå i installationskostnaden. Köper man enbart fönstren måste man ju köpa detta material separat. Ingen förmögenhet, men dock en kostnad som man måste ta hänsyn till.
   
 5. J
  Medlem Nivå 4
  Hej!
  Jag rekomenderar att ordnar fönster själv och be en lokalsnickare ( ev. kan snickaren ordna fönster) som du tar till arbetet. Det blir betydligt billigare än dom firmor som specialicerat sig på fönster byte med fast pris. det skiljer minst 20-30% lägre , kolla det. På en villa kan man spara minst 20-30000:-. Ganska enkelt genom att ringa ett extra samtal till snickaren och framför allt bestämma snickare själv känns väl tryggare.
  Jan
   
 6. R
  Medlem Nivå 1
  Det man skall tänka på är om man anlitar en lokal snickare så gäller det att dom monterar efter instruktioner från fönstertillverkaren, annars gäller inte garantierna.

  Sen att det skulle vara billigare med en lokal snickare, håller jag inte med om. Visst kan det stämma i vissa fall, men generellt så är jag övertygad om att det är tvärtom.

  Mvh

  Jesper
   
 7. J
  Medlem Nivå 4
  Det är klart att en snickare lämnar samma garanti som dom andra, fördelen är förutom det lägre priset så är det betydligt lättare att ring "din" snickare i framtiden om du här några problem.
  Jan
   
 8. E
  Medlem Nivå 10
  I mitt fall var alla "mindre" snickare MYCKET dyrare än den större firman. Så ditt påstående stämmer inte när det gäller mig.

  Det bästa är nog att kontakta både stora och små firmor under offertarbetet, eftersom prisbilden uppenbarligen varierar ganska mycket.
   
 9. R
  Medlem Nivå 1
  En snickare lämnar aldrig garantier på fönstret, det gör tillverkaren. Skulle det mot förmodan vara så att snickaren gör fel vid monteringen så förfaller garantin gentemot tillverkaren och du skall försöka få ersättning från en lokal snickare, vilket i vissa fall kan vara avsevärt mycket svårare än om du vänder dig till någon av de "stora".

  Sen vet jag inte vad ditt resonemang är baserat på, att det skulle vara lättare att ringa "sin" snickare. Det kan vara nog så svårt att få tag på en "skuttfirma" som har fullt upp, om dom nu inte har gått i konkurs. Sen att det skulle vara billigare kan säkert stämma i enstaka fall, men på det stora hela är jag övertygad om att det är tvärtom.

  Jesper
   
 10. J
  Medlem Nivå 4
  Ni skriver mindre snickare och skuttfirma?
  Ni menar att alla fönstermonteringsfiromr är stora företag och lokala snickare är skuttfirmor!
  Det finns givetvis enmanssnickare men du man fortfarande helt själv välja.
  Sök lite på detta forum så ser ni hur mycket problem många här haft med viss stora fönstermonteringsfirmor

  Garantin gäller lika oavsätt vem som monterat
  J
   
 11. E
  Medlem Nivå 10
  Ja, man kan välja själv. Ingen har påstått något annat.


  En sådan sökning generar nog minst lika många trådar om problem med "enmanssnickare". Jag förstår inte din poäng?


  Vad gäller garantin är det som Robelzero säger. Gör snickaren fel förfaller garantin gentemot fönstertillverkaren. Då får man istället försöka kräva snickaren på ersättning. Huruvida detta talar för eller emot att anlita en montör som har bred erfarenhet av fönstermontage, är upp till var och en att avgöra. Eller hur?
   
 12. J
  Medlem Nivå 4
  eviljava
  Du verkar tro att bara för att man anliar en specialist på fönstermontage så blir jobbet rätt utfört montage jämfört med en riktig snickare?
  Betr. Om jobbet inte är bra utfört är det inte lättare att gå tii en stort företag än den snickare du själv valt för att ordna ev fel.
  Du vet väl att dom flesta fönstermonterings firmor använder lokala snickare till sina uppdrag, altså inhyrda i 2:a hand med fast pris.
  Jan
   
 13. E
  Medlem Nivå 10
  Ja, eftesom det var du som valde ordet "specialist" utgår jag från att du själv förstår ordets innebörd?

  Svaret på din fråga är alltså: Ja, om jag anlitar en specialist förutsätter jag att specialisten klarar av att utföra sitt arbete enligt gällande normer.

  Nu är inte fönstermontage "rocket-science", men med tanke på hur de "mindre snickarna" agerade och svarade på mina kontrollfrågor (när de var här och räknade på jobbet) så kan jag säga att jag inte hade några problem att välja leverantör. Precis som jag skrivit tidigare var det även det billigaste alternativet.

  Mitt val var för övrigt inte helt galet eftersom resultatet blev kanonbra! d^_^b
   
  Redigerat 3 dec 2010 19:43
 14. J
  Medlem Nivå 4
  eviljava
  Klart att jag vet vad ordet "Specialist" innebär, men tyvärr innebär det inte som du tror att ett jobb blir rätt utfört enl. dom normer bara för att någon säger att dom är " specialist" då vore värden mycket enkel.
  Tack o hej!'
  j
   
 15. E
  Medlem Nivå 10
  Inte som jag tror?

  Jag går inte omkring och tror. Jag baserar mina uttalanden på verkliga livet och i mitt fall uppvisade "småfirmorna" både inkompetens (när de räknade på jobbet) och dålig prissättning. Den större firman hade dock både ett bra pris och utförde ett mycket bra jobb.

  Det finns säkert många bra småfirmor ute i landet. Men i jag hittade faktiskt ingen som uppfyllde mina krav.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: