Byggahus.se

sätta in braskamin / öppen spis i tillbyggnad

 1. D
  Medlem Nivå 1
  Vi byggde till huset för några år sen men känner att vi vill ha en extra värmekälla ex braskamin eller öppen spis.
  Ytan är på ca 50kvm och är endast ett stort rum.
  Det är gjuten platta och murat med Fimja isolerblock.
  Frågan är nu, om man installerar en vedeldad värmekälls vad ska man tänka på för att undvika att det blir sprickbildning i väggen av värmen?
   
 2. D09
  Medlem · Nivå 25
  Använda leveratörens monteringsanvisningar gällande avstånd

  Dock borde det väl vara fuktighetsgraden som påverkar och skapar sprickor eller tänker jag fel?
   
 3. A
  Medlem · Nivå 19
  Jag skulle inte tro att risken är så stor, men elda inte för hårt kanske kan vara ett tips. Om du sedan är ute efter värme i första hand så skippa öppen spis. En kamin är bättre på så gott som alla sätt.
   
 4. D
  Medlem Nivå 1
  Hur är det med en kakelugn? Den ger väl bra med värme?
  Är som sagt väldigt rädd för att väggarna ska börja spricka. Gjorde vid en gammal sättugn i en annan del av huset och gjorde glidgjutning i skorstenen för några år sen. Men murade väggarna runt om den har spruckit ganska rejält trots försiktig eldning.
   
 5. A
  Medlem · Nivå 19
  En kakelugn ger inte så intensiv värme när man eldar, men den fortsätter att ge värme ifrån sig i många timmar efter avslutad eldning. Den får inte heller så hög temperatur på ytan, så den borde vara bra om du oroar dig för att väggen skall spricka. Vilka är förutsättningarna här och vid sättugnen där det spruckit? Är det del av den murade skorstenen som spruckit eller är det en vägg som inte har med eldstaden att göra? Är det murad skorsten på platsen där du vill ha den nya eldstaden eller skall det ordnas ny skorsten?
   
 6. D
  Medlem Nivå 1
  Vid sättugnen är det del av den murade skorstenen som spruckit, egentligen det murade som är runt själva sätt ugnen. Antar att det rör väl sig en del i sambandmed temperatur skillnaderna?
  När det kommer till kakelugn så låter det som att det är ett bättre alternativ. Visst en ny kakelugn kostar en slant men är ju väldigt snygg att se på också. Till denna behövs en ny skorsten, vad rekommenderas till en kakelugn? Murad skorsten som gäller?