Byggahus.se

Sätta handtag på Voxtorp köket från IKEA?

12k läst  25 svar

 1. S
  Medlem Nivå 13
 2. T
  Medlem · Nivå 6
  Njae, även om det förstås skulle gå att göra så tror jag att det skulle se konstigt ut i mångas ögon, ungefär som om man satt två olika sorters handtag monterade på vanliga luckor utan grepplist – de flesta skulle nog se grepplisten som handtag, och dessutom se dina extrahandtag monterade på samma lucka.

  Om du vill ha "riktiga" handtag, varför inte köpa helt släta luckor istället för luckor med grepplist?

  För övrigt håller jag med dig – jag tycker att det är snyggt med sådana kök, men grepplisterna är ofta för grunda för att det ska känna bekvämt för mig, iallafall om det rör sig om 19 mm-luckor. I mitt eget kök har jag en liknande lösning men där man istället sticker in handen _bakom_ luckan för att ta tag. Det fungerar bättre, tycker jag.
   
 3. S
  Medlem Nivå 13
  Jag tänkte mig lite längre och smalare hantag på rimligt avstånd från listen. Första gången jag träffade på denna typ av kök så var det inte självklart var man öppnade. När man väl hittat så vet man såklart men vi har varit i ett par utställningar där med plötsligt slänger om det och har listen på undersidan av lådan och då tar det några sekunder innan man hittar rätt. i vissa fall har man ingen list alls utan istället ska man knuffa på lådan så att den hoppar upp. Med handtag är det ganska uppenbart och såfall blir listen mer en design.

  Man kan välja ett kök utan grepplist men jag tycker att man förlorar karaktären på käket då, det blir lätt platt och tråkigt. Ex detta köket från Marbodal har lite rundade lucker

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Marbodal_Ekero_vit_vy_2_Vastkustvillan_Natalie_Pir.jpg


  I verkligheten gör det stor skillnad, särskilt om man kör med spots, köket känns ett snäpp mer levande. Lite som att man väljer trä framför helt vitt för att få mer liv men i detta fallet handlar det mer om en profile eller karaktär på köket.

  Men visst jag förstår absolut om det kan se konstigt ut men man kanske ska ge det ett försök. Man kan ju köpa en låd front att testa på :)
   
 4. T
  Medlem · Nivå 6
  Ja, det håller jag med om och det var en av anledningarna till att jag valde ett sådant kök, och jag gillar de skuggor som blir (se den taskiga mobilbilden nedan för att se hur det blev hos mig). Jag tror dock att en del av den effekten förtas om man monterar handtag. Men visst, det är värt ett försök :) (jag valde för övrigt även den andra effekten som du nämner – en tredjedel av mitt kök är i vitbonad ask istället för vitt)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  OriginalPhoto-470778500.356644.jpg


  Jag förstår som sagt hur du menar, men jag tycker att hela skönheten med ett handtagslös tkök försvinner om man sätter handtag på luckorna. ...men precis som du själv är inne på, testa! Det viktiga är ju att du hittar en lösning som DU trivs med! :)
   
  Redigerat 25 mar 2016 00:15
 5. S
  Medlem Nivå 13
  Jo det är tänkt att vara handtagslöst vilket har sin charm men när jag tittar på din bild(vilket förövrigt ser fint och stilrent ut) så tror jag faktiskt att det hade kunnat bli riktigt fint med silvriga smala avlånga handtag. Hade handtagen funnits där så hade man nog inte funderat så mycket över gliporna utan mer tolkat dem som en del av designen.

  Allt handlar om vilken stil man söker såklart, för mig känns inte handtagslöst som något alternativ så om det inte går att lösa så är det troligen ett annat kök vi får välja.

  Förövrigt, hur fungerar det rent funktionsmässigt? Blir det mycket kladd på luckor, lådor och dörrar? Tar det emot att öppna? Behöver man tänka till eller göra andra rörelser som känns onaturliga för att öppna upp?

  Det fanns ett par kök där listen satt på undersidan av dörren vilket gjorde att handen behövde vridas upp och ner. Det var ett moment som kändes mindre ergonomiskt(om nu ett kök kan vara det)
   
 6. B
  Medlem · Nivå 18
  Eller köp ett par handtag och åk ut till Ikea och håll upp handtagen mot luckorna där, då får du ju möjlighet att både testa mot lådor och överskåp.
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem · Nivå 6
  Det fungerar klart bättre än jag trodde, faktiskt. Jag var ju medveten om att jag valde form före funktion, men nu efter ett drygt halvår med köket kan jag konstatera att det inte alls är så opraktiskt som jag trodde.

  Snarare tvärtom, istället för att som tidigare behöva hålla luckornas framsidor rena (vilket framförallt kan vara knepigt just kring handtagen) så samlas nu kladdet på luckornas baksidor och är lätt att torka bort samtidigt som man inte behöver vara lika petig eftersom det inte syns på samma sätt. Jämfört med i luckorna infällda grepplister (som på den andra bilden i ditt första inlägg) så slipper man dessutom det där slitaget som blir av naglar etc eftersom det inte är lika trångt för fingrarna när man ska ta grepp. Då oroar jag mig mer för hur luckorna på högskåpen kommer att se ut om några år eftersom de är "push-to-open" och dessutom fanerade, men som tur är så öppnas de skåpen sällan.

  Med andra ord: jag är positivt överraskad :)

  Vad gäller det ergonomiska så fungerar det bra. Det är förstås knasigt att vissa lådor skall öppnas med handen ovanför och andra med handen under, men det vande jag mig vid väldigt snabbt.

  Angående eventuella handtag i mitt kök så håller jag inte med, men det är ju bara en smaksak. Jag tycker att den typen av handtag som du beskriver passar finfint med vanliga släta luckor, men i grepplistskök blir det tårta på tårta för mig. Jag är kanske ensam om att tycka så, eller så är det tvärtom, men det spelar ingen roll eftersom du ju ska bygga ditt kök för DIG och inte för någon annan. Vill du köra grepplist + andra handtag, så gör det! :)
   
  Redigerat 25 mar 2016 11:37
 8. PeterStrandberg
  Medlem Nivå 8
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Nivå 6
  Ja det kan jag tänka mig. Jag satte handtag på just kyl/frysen istället för att ha en grepplistlösning även där:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_4348.jpg
   
 10. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Bästa förslaget kom i #6 av BirgitS, köp något handtag och dra till IKEA och känn efter. Om du fortfarande är osäker, montera handtag på en eller ett par av dina lådor/luckor och känn efter ett tag. Sen kan du göra resten.

  Ett annat alternativ är att sälja dina Voxtorp och köpa någon annan front.

  Jag personligen skulle absolut inte sätta handtag på Voxtorp. Vi har Märsta som har en urfräsning som man öppnar i (skulle haft voxtorp men märsta släpptes medans vi höll på och renoverade :)) och det är väldigt skönt att slippa handtag som sticker ut.
   
  • Laddar…
 11. PeterStrandberg
  Medlem Nivå 8
  Jag har från längst till höger och mot vänster: frys, kyl och upphöjd diskmaskin under micron. Gjorde en egen special med två luckor voxtorp just för att få en urfräsning i mitten att dra i. Övre luckan åker bara med när kyl och frysdörrar öppnar.
  Det är tjejen som har mer problem med att öppna, men även hon som inte vill ha extra handtag :)
  Men jag gillar inte att diskmaskinen lämnas på glänt för att vara lättare att öppna...
   
 12. S
  Medlem Nivå 13
  Var på Ikea o tittade och kan konstatera att hadtag enligt bilden hade helt klart fungerat.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  kansli-handtag__0321444_PE323318_S4.JPG


  Kan också konstatera att listen på Ikeas version är djupare och bredare så klart enklare att greppa än övriga köksmärken. Det och dock fortfarande inte helt bekvämt eller för den delen självklart. De flesta hade troligen inte ens tänkt på grepp listen om man satt handtag på dem utan istället tolkat det som en design.

  Men självklart frågade jag en som jobbade där och det var första gången han hade hört att man vill sätta handtag på det köket. De som köer just detta köket brukar vara för att det har handtagslöst.

  Väljer vi detta köket tror jag att vi börjar utan handtag och sen sätter det det i efterhand om vi tycker att det saknas.

  Just nu väljer vi mellan en modern(Voxtorp) eller med klassiskt(grått Bodbyn), tror tyvärr det kök vi egentligen vill ha hos Marbodal blir gansk mycket dyrare.
   
 13. T
  Medlem · Nivå 6
  Ah, smartsnyggt! :)
   
 14. G
  Medlem Nivå 7
  Det finns många företag som tillverkar luckor till Ikea-stommar om man inte gillar designen på Ikeas egna luckor. Själv köpte jag från Järfälla Kök men vänner till mig har handlat både från Picky living och Superfront med lika bra resultat. Lite dyrare än att köpa från Ikea såklart men ändå extremt prisvärt. Mina luckor till mitt kök gick på drygt 20k inklusive beslag och gångjärn, stommarna från Ikea runt 6k om jag minns rätt.

  Att sätta handtag på greppluckor skulle jag aldrig göra, skulle se idiotiskt ut i mina ögon.
   
 15. FruJosefsson
  Medlem Nivå 8
  Förlåt men jag förstår inte varför ni vill välja just denna lucka om ni absolut aka ha handtag? Vi har Veddinge som är en slät neutralvit lucka...välj något sånt istället? Tror det kommer se helknasigt ut