Sänksåg?

25k läst  24 svar

 1. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  Många som var sugna på Festool gruppköpet verkade vara sugna på sänksåg.

  Vad är det för sorts maskin? Typ av cirkelsåg?
   
 2. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17
  Det stämmer, det är en typ av cirkelsåg, fast istället för en sk pendelhuv, som automatiskt skjuts tillbaka och blottar klingar när du för fram sågen mot regeln eller vad du nu ska såga, så för du ner klingar uppifrån och ner, om du släpper handtaget åker klingar upp, och du får en plan bottenplatta. Här finns mer info:

  Festool Sverige - elverktyg, tryckluftsverktyg och tillbehör för högsta anspråk

  //daniel
   
 3. Illunion
  Medlem Nivå 4
 4. gadeberg
  Medlem Nivå 9
  Finns det något annat märke som gör nåt liknande.

  Nu förstår jag absolut varför alla vill ha en sänksåg ifrån Festool.. :)
  Är just detta en specialite från Festool eller har dom mer grejjer med extra finesser?
   
 5. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17
  Faktiskt massor. Enklaste är nog att du söker här på forumet...bland verktyg som jag tycker sticker ut som extra genomtänkta och välbyggda: sticksåg, sänksåg, skruvdragare med olika chuckar, transmissionsexcenter (rotex)+festools slippapper, skensystemet, systainrarna, basis+plus bordet, överhandsfräs, borr o bits

  sen kan jag tänka mig att den stora hyveln med obegränsat falsdjup, cs 50/70, kapex, dammsugarna, kexmaskinen också är riktigt trevliga maskiner

  Det finns egentligen bara 1 festool-köp som jag inte är så impad av, och det är en bitshållare med låsring för vanliga bits att sätta i centrotec-chucken, denna bitshållare var inget speciellt..vare sig bättre eller sämre än en bitshållare från något annat proffsmärke (dock dyrare än de flesta:(

  nej finns faktiskt ett till kom jag på...ett "spån-sprut-skydd" i plast för sticksågen, var ivägen o mest störigt.
   
 6. snickarboden
  Medlem Nivå 12
  Daniel>Använde du det ihop med dammsugare? På min Bosch så är det "skyddet" oanvändbart utan den men ger nästan helt spånfri sågning ihop med dammsugare.

  Alla>En stor fördel med Festo är deras systemtänkande, systainrar kanske inte låter så häftigt men skall man hasa med sig en massa verktyg så är det ett stort plus att kunna sätta ihop lådorna. En annan trevlig innovation är deras sladdsystem.

  gadeberg>Festo's CS55 och CS75 är unika, liknande produkter finns men inte med de små extra fördelarna som är mer än bra. T ex att skärlinjen i 90 grader och vid tiltning överensstämmer.

  /Kent
   
 7. mattiasp
  Moderator · Nivå 15
  Faktum är att Makita har kommit med en TS55-kopia till makitapris. Väl värt att titta på. Dessutom finns Mafell, men priserna på Mafell är i samma härad som Festool. Dessutom är det dåligt med Mafellåterförsäljare i Sverige.

  Jämför följande maskiner med skena, varvtalsreglering, utan systainer :

  Makita SP6000X1 Tauchsäge

  Festo TS 55 EBQ-FS Tauchsäge

  Makitan har faktiskt lite bättre specifikationer än Festoolen
   
 8. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17
  Jag kan absolut tänka mig att makitan är bra. Min uppfattning är att makitas toppverktyg är i absolut världsklass, sen har de en hel del verktyg som inte riktigt är på samma nivå, men den allra största skillnaden mot festool i mina ögon är att makita totalt saknar system-tänkande.

  Sticksågen passar inte på skenan, inte heller överhandsfräs. En sån detalj som att höjden på bordet på Kapex är exakt lika högt som en systainer storlek 1, så att du kan använda en sådan som materialstöd om du ställer allt på golvet eller på ett bord, det är en typsik festool-detalj, medan det känns extremt långt bort från Makitas filosofi.

  En annan skillnad är att makitas tillbehörsprogramm är extremt fattigt i förhållande till festool. Men å andra sidan har makita en mycket större bredd med nästan alla typer av handelverktyg, medan festool är klart smalare.

  //Daniel
   
 9. mattiasp
  Moderator · Nivå 15
  Jag är själv slav i Festoolträsket, så jag vet precis vad du pratar om. Däremot kan Makitan nog vara ett bra alternativ för de som bara skall ha en sänksåg. Troligen är den hållbar och håller precisionen, och har dessutom lite bättre specifikationer, som sagt.

  Jag udrar om de har förbättrat det som är dåligt med TS55:an ? Det som inte är så bra på TS55:an är att djupskalan är graderad i sågdjup utan skena och att de klingor som passar till maskinen har olika bredd, vilket ger problem med gummiskenan.
   
 10. Daniel_N
  Moderator · Nivå 17

  ja....det finns nog de som börjar med den tanken..ska bara ha en sänksåg....men det verkar vara få som stannar där....:)

  Angående klingbredden så irriterar det mig rejält...spelar förmodligen i verkligheten väldigt liten roll då det rör sig om så väldigt lite, fast bara vetskapen irriterar. Har funderat på att med hjälp av någon form av lim shimsha de klingor som är för breda, men jag vet inte riktigt var jag kan få tag på så tunn plåt...Någon som har några ideer eller annan lösning?
   
  Kromo gillar
 11. mattiasp
  Moderator · Nivå 15
  Jag har shimsplåt i mässing på jobbet. Det har bara inte blivit av att göra nånting åt saken. Jag får ta lite mått när jag kommer hem.
   
 12. Fredrik.engdahl
  Medlem Nivå 10
  tydligen så har det kommit en ny version av Ts55 i från festool
   
 13. ACME
  Medlem Nivå 12
  Vart har du sett det? Info? Länk? Lämna oss inte hängandes här...
   
 14. Fredrik.engdahl
  Medlem Nivå 10
 15. ACME
  Medlem Nivå 12
  Ah! Missade den, men förstår inte vad som är uppgraderat?

  Glidytanpå min såg som är tre år gammal fungerar hur fint som helst (Det är inte där motståndet sitter. Dammsugarslangen som hakar i styrskenan är väl det största motståndet, men det löser man med deras avvisare).
  Styrbackar med excenterinställning, fjädrande klyvkniv, FastFix och dubbla splitterskydd har jag också.

  Säljpropaganda?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: