Byggahus.se

Säljarens upplysningsplikt?

 1. Å
  Medlem · 1 226 inlägg
  Hej

  För en dryg månad sedan skrev på kontraktet för en BR i sthlms innerstad. Vi hade innan dess gjort en grundlig check av lägenheten, tyckte vi, och även pratat med BRF styrelseordförande. När vi skrev kontraktet spenderade vi en dryg timme tillsammans med säljaren hos mäklaren. Sen har vi haft telefonkontakt ett par gånger efter det.

  Igår var vi där för första gången efter visningen för att bli påminda om vad det är för något vi köpt ;) samt mäta lite. DÅ berättar säljaren att matos kommer upp från lägenheten under och att hon upplever det som jättestörande. Hon fick några hantverkare som ändå var i huset att spruta i något skum bland rören bakom köket (?) , men de kunde bara göra det för ca 1/3 av biten .... för att åtgärda det helt måste man riva ut hela köket.

  Ingår inte detta i hennes upplysningsplikt INNAN hon säljer lägenheten? >:(
  Vad kan vi göra åt detta?

  Dessutom nämner hon att det tydligen är någon typ av k-märkning på huset när vi frågar om det är någon av grannarna som rivit ut en klädkammare som finns i alla lägenheter i fastigheten. Men jag hittar ingen info hos tekniska nämnden om detta och det står heller inget om det i föreningens stadgar. Går det att kontrollera på något sätt?
   
 2. B
  Medlem · 15 inlägg

  Bindgarnsbyggaren

  Medlem

  Re: Säljarens upplysningsplikt?

  Beträffande k-märkning bör du kunna få besked från länsstyrelsen.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 022 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Säljarens upplysningsplikt?

  Om det kommer upp matos från lägenheten under så är det igentligen inte ett fel som ligger i din eller grannlägenheten. Det är föreningens ansvar att åtgärda felet (såvida inte felet beror på någon felaktig reneovering som någon av lägenhets innehavarna gjort). En vanlig anledning till den typen av problem är ex. att någon satt in en köksfläkt som trycker upp matos i andra lägenheter via ventilationen. I så fall skall föreniongen anmoda bostadsrättshavaren att ta bort fläkten.

  Men som det låter här skulle det kunna vara läckage genom golv eller liknande. I så fall är det föreningens ansvar. I det läget är det tveksamt om säljaren skulle kunna anses skyldig att berätta om problemet.

  Vad gäller garderoben, normalt så brukar k-märkning inte handla om interriör, utan bara exteriör. men det finns säkert fall där även inredningen är skyddade.
   
 4. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Säljarens upplysningsplikt?

  Instämmer.

  Dessutom tycker jag att det verkar som ett betydligt allvarligare fel än matoslukt.
  I flerfamiljshus skall lägenheterna vara separata brandceller. Mao det skall kunna brinna hos grannen i 60 minuter innan branden kommer in till dig. Detta gäller såklart även brandgaser!
  Detta är något föreningen omedelbart måste se över och rätta till. Annars kan styrelsen bli åtalade om en brand uppkommer, personer dör eller blir allvarligt skadade och det visar sig att brandskyddet varit undermåligt.
   
 5. Å
  Medlem · 1 226 inlägg

  Re: Säljarens upplysningsplikt?

  Tack så hemskt mycket för svar!
  Vi ska kolla upp k-märkningen med Länsstyrelsen och tala med BRF-styrelsen om matos/brandcells-problemet!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.