Byggahus.se

Säljaren vill ha mer för dödsboet

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hej! Vi var med och budade på ett hus för 2 v och ligger med högsta budet (200 tkr över utgångspriset) men säljaren (barnen) vill ha mer. För att grannen hade sålt för mer. De la ut huset för 2 visningar igen. Men ingen dök upp på den första. På söndag har de visning igen. Huset är ett renoveringsobjekt från 1982 där båda badrummen och köket behöver fixas. Tapeten och golven är också original.
  Men vi känner att huset är precis det vi letar efter.
  Mäklaren vill inte avslöja vad säljaren förväntar sig att få för huset.
  Tycker ni att vi ska ha is i magen och vänta till efter söndag eller erbjuda mer pengar för att komma till ett avslut?
   
 2. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Har de planerat en visning till så kör de nog den ändå. Jag tycker att ni ska ha is i magen.
   
 3. D
  Medlem · Nivå 8
  Känns ju som dom fått det bud som marknaden anser att huset är värt. Jag hade haft is i magen och väntat. Kommer det en ny budgivare så kommer väl budgivningen bara fortsätta och ni då har chans att buda mer.

  Eventuellt säg till mäklaren att det bud ni har nu gäller till lördagen för att sätta press på dom. Tycker inte nu ska buda mer bara för att. Ni har högsta bud som det är nu.
   
 4. useless
  Lök. · Nivå 25
  Har dom satt ett utgångspris så är det det priset dom accepterar. I annat fall är det ett lockpris och det strider mot god mäklarsed och kan ge problem för mäklaren om det anmäls till mäklarsamfundet...

  http://www.maklarsamfundet.se/fragor-och-svar/olika-prisbegrepp-lockpris-accepterat-pris

  "Om försäljningspriset blir högre eller betydligt högre än utgångspriset– utan någon rimlig förklaring – kan det betyda att mäklaren systematiskt använder felaktig prissättning, alltså lockpriser, vilket strider mot god fastighetsmäklarsed. I de fall när fastighetsmäklaren sätter ett utgångpris som är mycket lägre än ett tidigare försäljningspris (t.ex. från en försäljning av en liknande bostadsrätt i samma bostadsrättsförening) kan det också vara ett lockpris."
   
 5. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Den texten handlar ju inte alls om husvida säljaren accepterar priset. De får absolut hålla en extra visning. Men de som drar tillbaka försäljning trotts bud på eller över utgångspris tycker jag inte om.
   
 6. F
  Medlem Nivå 1
  I början erbjöd vi dem mer för huset plus att vi kunde ta över huset utan de behöver flyttstäda och kunde lämna möblerna de inte vill ha kvar. Men det va dem inte intresserade av. Så nu ligger vi 40 tkr lite lägre än vårat bud från början.
  Dessutom kör Mäklaren lite av ett fulspel. Han hävdar att det var ett par på visningen trots att vi mycket väl vet om att det inte var en käft där. Varför ljuga om det?
   
  • Laddar…
 7. F
  Medlem Nivå 1
  Han hävdar att det är säljarna som har ångrat sig och att det från början godtog det utgångspriset som han la ut det med. Men sen pratat med grannarna som trodde att de kunde få mer för huset.
   
 8. tommib
  Bergsfogde · Nivå 24
  Is i magen, eller som dthompa säger, tidsbegränsa ert bud.

  Säljarna verkar inte förstå hur det fungerar på marknaden.

  Edit: Med informationen från de sista två inläggen, definitivt tidsbegränsat bud. Extremt irriterande med mäklare/säljare som fulspelar. Det finns andra hus på marknaden, det är köparens marknad nu. Kära inte ner er i ett objekt och buda över er själva.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Iom. att ni har givit ett tidigare bud, som ni nu ligger under. Så vet alltså säljare och mäklare att du kan tänka dig att betala minst det beloppet.

  Därmed är det ganska safe för dem att låta en bulvan buda upp lite till den nivån. Om det sedan är en kompis till säljarna, eller en av mäklarens kompisar är ju svårt att veta.

  Men det kan också vara så att säljarna stenhårt räknar med att få lika mycket som grannhuset gick för (hur stor är skillnaden?).

  När ett dödsbo säljer så betyder det ofta att säljarna kan ta tid på sig, det är visserligen besvär att sköta huset när ingen bor i det, men ofta är inte arvingarna beroende av att få ut sitt arv just precis nu. Det är stor skillnad mot ett mera vanligt fall där säljarna har ett nytt boende på gång, och behöver få loss sina pengar, helst igår.
   
 10. F
  Medlem Nivå 1
  De skulle se lite misstänksamt ut om vi begär ut en budgivningslista från Mäklaren sen. Lätt att ta reda på vem som la ut det budet. Riskspel kan man ju tycka.

  Grannhuset gick för 800 tkr över det här huset men de hade högre utgångspris från början plus nyare kök och badrum.

  Vi får väl se efter i söndag vad som händer. Vi får ha is i magen.
   
  • Laddar…
 11. A
  Medlem · Nivå 9
  Vad man än anser så är det säljarna som bestämmer vem som får köpa och till vilket pris. Att man har lagt högsta bud spelar ingen roll oavsett hur högt det är.

  Så säljaren kan avstå från att sälja oavsett hur höga bud som det finns.
   
 12. K
  Medlem · Nivå 11
  Låter som ett märkligt beteende. Jag vet inte hur händiga och kompetenta ni är, men var försiktiga. Om det är ett dödsbo som säljer så får ni sämre information och det finns liten chans att i efterhand hävda dolda fel. Så fundera noga och tänk på att man ofta hittar problem man inte tänkt på och att de flesta renoveringar blir dyrare än man beräknat.
   
 13. F
  Medlem Nivå 1
  Huset är för övrigt i gott skick..
  Jag är utbildad byggnadsingenjör och jobbat i branschen i 10 år. Så jag har rätt bra koll på läget.
   
 14. T
  Medlem Nivå 10
  Is i magen, ni kan ändå inte påverka hur de gör. Jag skulle inte heller gå högre, just för att inte uppmuntra den här sortens beteende.
   
  • Laddar…
 15. F
  Medlem Nivå 1
  Det är vi medvetna om men de irriterar att de har så dålig koll på marknaden. Mäklaren hävdar att han har sagt det till säljaren om marknadsläget och att huset är av äldre skick och att de kan inte räkna med att få lika mycket som grannen. Men jag litar tyvärr inte ett dugg på vad han säger. Han har ju visat sig inte vara helt ärlig.

  Blir det aktuellt att vi får köpa huset då kommer vi att göra en vanlig besiktning och en elbesiktning av huset.
   
  • Laddar…