Byggahus.se

Säljaren saknar kvalitetsdokument på badrum

8k läst  86 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Ska köpa en bostadsrätt, vid visningen berätta mäklaren att badrummet är renoverat för 2 år sen.
  Med detta i åtanke går jag med på att köpa lägenheten för 1.175.000:-
  När vi ska skriva under som första dokumentet efterfrågar jag kvalitetsdokument på badrummet, säljare säger då att han har dom hemma någonstans. Både jag och mäklaren talar om för honom att han måste leta fram dom.
  1 månad senare sitter vi åter igen på mäklarens kontor för att genomföra köpet, jag efterfrågar då dokumenten igen eftersom jag inte vill skriva under överlåtelsen utan att ha dessa papper. Säljaren har då inte "orkat leta igenom alla kartonger" och har därför inte med sig dokumentet, men han tror att han har det hemma.
  Pga detta blev det ingen överlåtelse den dagen utan vi har flyttat fram det till kommande måndag.
  Jag är ganska övertygad om att dessa intyg inte finns, och då är badrummet värdelöst då jag måste göra om det för att kunna ha en försäkring som täcker. Jag kommer kräva 100.000:- i avdrag för detta.
  Hur kan jag driva detta? Är det något som ska justeras redan vid köpet eller är detta en process som måste tas efter? Vad kan jag kräva? Finns det några avtal man kan upprätta i dessa ärenden?
   
 2. N
  Renoverare Nivå 3
  Tror du måste ha det reglerat i köpeskontraktet för att kunna kräva ersättning. Finns inget som kräver att man har kvalitetsdokument (Tror jag) utan endast att man följt alla standarder.
   
 3. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Jag förstår det som att ni skrivit ett köpekontrakt och nu ska slutföra köpet. I så fall är det när köpekontraktet upprättas som eventuella villkor ska anges. Så om det finns ett köpekontrakt som inte är villkorat så är det vad som gäller.
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Men försäkringsbolaget tar inte försäkring på badrummet om jag inte kan visa att det är fackmannamässigt gjort och det kan jag ju inte göra utan kvalitetsdokumet? Mäklaren sa också att han va tvungen att leta fram det då det är papper jag har rätt att ha. Ska kolla igen vad det står i kontraktet om detta.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 8
  Du kan ju göra en Besiktning av badrummet så får du en hum om det är "godkänt".
  Det är så mycket tjat och tjorv om dokument idag.
  Händer en skada blir det en utredning vad som är orsaken och då bestäms vad som ska ersättas.
  Då spelar det ingen roll om det finns kvalitetsdokument eller kvitton eller goda ord från prästen.
  Utan vad som spelar roll om det är rätt eller inte och hur mycket ersättning man får för skadorna.

  Man kanske renoverat själv? Vad för "kvalitetsdokument" ska man ha då?
   
 6. N
  Medlem · Nivå 9
  Helt korrekt.
   
 7. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Försäkringsbolag kan göra olika slags bedömningar, det finns flera trådar här om detta, men oftast gäller försäkringen hyggligt även om dokument saknas om det inte är brister. Kontrollera vad som sägs i kontraktet, men om inga villkor finns blir det svårt att kräva dokumentation i efterhand, oberoende av vad mäklaren sagt. Du kan ju framföra klagomål till mäklaren och dennes företag om du tycker att du fått dåliga råd. Det lämpliga här hade nog varit att vänta med att skriva köpekontrakt till dess det var klarlagt vad som gäller för dokumentationen och anpassat priset om du tyckt att det var lämpligt. Men det är väl också så att det finns många väl fungerande badrum som saknar dokument
   
 8. S
  Byggveteran Nivå 8
  Den organisation som borde ha upprättat dokumenten bör ha notering om fastigheten.
   
 9. sunnis
  Elektroniktokig Nivå 4
  Du kan ju inte kräva något, du får prata med mäklaren att du vill sänka priset med nästan 10%. Risken är stor att de drar sig ur och letar en annan köpare istället.

  Finns det ingen nyproduktion du kan köpa istället om känner oro med dokument och försäkringar? Tyvärr är det så här nästan alltid när man köper befintligt bostäder.
   
 10. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Kloka råd. Det vore bra om TS återkommer och berättar i vilket läge affären är. Jag uppfattar det som om köpekontrakt skrivits, men det kanske inte stämmer. I så fall är det för sent att omförhandla pris och villkor . Men om inget kontrakt finns så kan TS dra tillbaka sitt bud och återkomma med ett lägre pris med hänsyn till avsaknad av dokument . Sen får säljaren bedöma om den tar det nya budet eller ej
   
 11. B
  Medlem Nivå 1
  Så här har det gått till:
  1. Visning, renoverat badrum. Jag frågar mäklare om dokument finns, han säger ja.
  (även om man gör det själv så måste man dokumentera för att få det godkänt? ingen dokumentation alls finns just nu)
  Bud läggs och köparen godkänner
  2. Träffas hos mäklare för att betala handpenning osv, dokumenten kommer på tal igen och säljaren lovar att dom finns och ska ta fram dom. Jag nämner även där att det är ett krav att dokumenten finns för att detta ska vara aktuellt.
  3. 1,5 månad senare en söndag ringer jag och påminner säljaren, han säger då att han inte orkar leta.
  Dagen efter träffas vi hos mäklaren för att betala det sista och överlåta lägenheten, säljaren har då inte med sig dokumenten och är plötsligt osäker på om dom existerar.
  Överlåtelsen skjuts upp 1v för att han ska hinna leta fram dom.

  Där står vi nu.
   
 12. B
  Medlem Nivå 1
  Blir väl svårt att besiktiga tätskikt? Hur ska dom kunna bedöma om det är ordentligt gjort utan att ha varit med hela processen?
   
 13. C
  Medlem · Nivå 9
  Det finns inget "godkänt badrum".

  Som många tidigare sagt så får du ju inte automatiskt ut ersättning bara för att badrummet är fackmannamässigt gjort.

  Givetvis kan det vara skönt att ha papper eller bilder på det, men jag skulle aldrig låta det hindra ett köp av villa/lägenhet som jag var intresserad av.
   
 14. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Bra att du tydligt beskriver läget. Köpet görs upp vid punkt 2 i din beskrivning. De villkor som finns i köpekontraktet gäller. Visst kan du försöka få dokument från säljaren och klaga på mäklaren men det blir nog svårt
   
  • Laddar…
 15. B
  Medlem Nivå 1
  Grejen med intyget är ju garantin från hantverkaren som gjort jobbet ? Så klart det finns godkända badrum, det är ju ett intyg på att dom lämnar garanti på sitt arbete. Har jobbat med att sälja badrum i 3 år så jag är väl insatt i vad det intyget betyder. Hade han sagt från början att det inte fanns hade jag ju fått ställa mig till det. Men eftersom han har sagt att det finns och nu inte kan presentera det så känns det inte lika okej