Byggahus.se

Säljaren har undanhållit dokument från oss som köpare

 1. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Ska försöka förklara detta så väl jag bara kan.

  Så jag och min fru är inne i ett köp av ett hus, vi fick nycklarna igår av ägarna 4 dagar tidigare än tillträdesdagen för att vi skulle kunna få helgen att flytta på. När nyckeln lämnades till oss fick vi även en pärm med olika kvitton och dokument.
  I denna pärm finns ett dokument från kommunen med ett förbud att använda avlopssystemet så fort ett ägarbyte eller ett ändrat familjeförhållande sker.

  Detta är helt nytt för oss, det har under hela försäljningen sagts att systemet är "anpassat för två personer" villket det egentligen inte är då trekammarbrunnen är för 5 personer enligt det gamla kvittot från köpet av den.

  Även i det frågeformulär som är upprättat från säljaren så framgår det inte heller att det ligger ett föreläggande på huset eller att det inte är något fel på avlopssystemet.

  Vi vet nu inte vad vi ska ta oss till med denna information, för så som dokumentet är skrivet så kommer vi inte kunna utnyttja huset innan avloppet är åtgärdat.

  Finns det någon här som vet hur det ligger till eöler vad vi ska eller kan göra?

  Mvh Fredrik och Lisa
   
 2. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Det kan vara ett sådant fel som säljaren är ansvarig för. Det kan vara lämpligt att ni söker rådgivning från en jurist som är kompetent på bostadsområdet. Drt bör gå att få råd från ert försäkringsbolag om lämplig kontakt.
  Utfallet beror troligen på vad ni fått reda på angående avloppssystemet, hur gammalt det är och vad det kan tänkas kosta att uppgradera . Tänk på att ni efter uppgradering får ett bättre system, så ni kan knappast få full ersättning. Om ni söker ersättning beror det på hur mycket det är i förhållande till köpesumman, domstolarna brukar avvisa små belopp. Kontakta också kommunen för att säkerställa vad som gäller .
   
 3. D
  Besserwisser · Nivå 21
  Uppgiften om två personer är isig en uppgift som en insatt person skulle reagera på. I Sverige dimensioneras avlopp efter hushåll om 5personer. I tex Englad dimensioneras de efter hur många huset är byggt för. Har ni fått någon information om åldern på avloppet eller liknande?
   
  • Laddar…
 4. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Besiktningsmannen berättade att det gick att ändra på beslutet ang två personer men det var förutsatt att avloppet var godkännt.
  I samband med att vi alla dokument och kvitton fick vi även veta att systemet är från 91.
   
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 18
  Först och främst, vad är det för dokument från kommunen?

  Det spelar roll om det bara är information eller om det är ett förbud eller ett föreläggande som utfärdats. Ni använder ordet förbud och om det är ett sånt så utfärdas det gentemot personer (t ex säljaren) och kan inte flyttas över till er bara för att ni köper fastigheten och tar över avloppsanläggningen. Kommunen måste fatta ett nytt beslut för att förbudet ska gälla er. Därmed kan det inte vara ett rådighetsfel enligt jordabalken. Ni har full rådighet över fastigheten.
   
 6. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret.
  Ska ha sittning för sista skrivningen för tillträdet på tisdag kl 13, så jag har en hel del telefonsamtal innan det jag måste ringa antar jag.

  Vi känner att dem har fört oss bakom ljuset då uppgiften vi hela tiden har fått är att systemet är anpassat för två. Även besiktningsmannen berättade för oss att det går att ändra på eller liknande.
  Så det känns helt klart att säljaren hela tiden har ljugit då dem också i frågeformuläret har sagt nej till frågor som annars hade fått oss att misstänka något. Även i prospektet står det samma sak ang avloppet, "det är anpassat för två".

  Men ingenstans står det i det dokument från kommunen att det är anpassat för två.
   
 7. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar.

  Det är ett föreläggande mot nästa ägare. Och det är utfärdat mot huset och inte personen.
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 18
  Då är det inte ett giltigt föreläggande. Förelägganden kan vara utfärdas mot namngivna personer (eller juridiska personer). (Staten har de senaste åren kämpat med att försöka få kommunernas miljönämnder att lära sig att de bara kan utfärda förelägganden mot personer.)
   
 9. prototypen
  Medlem · Nivå 21

  I första inlägget står
  <<dokument från kommunen med ett förbud att använda avlopssystemet så fort ett ägarbyte eller ett ändrat familjeförhållande sker>>

  Jag tolkar det som att säljarna har fått använda avloppet så länge de bor där, men inte de nya ägarna.
  Lite konstig skrivning då säljarna hade kunnat bo där i många år till utan att avloppet dömts ut.

  Protte
   
 10. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Det är så dokumentet är skrivet ja.
  Och det är så vi har uppfattat det också.
   
 11. L
  Medlem Nivå 9
  här är en tråd med lite liknande med hänvisningar till jordabalken mm Dolt fel efter 8,5 år https://www.byggahus.se/forum/threads/dolt-fel-efter-8-5-ar.360748/
  jag hade nog tagit en timme med en jurist. När vi ansökte om bygglov som bröt mot detaljplanem fick vi gratis rådgivning via telefon av en kunnig jurist (en gång). nu är det tyvärr helgdagar, men detta måste ni ta upp.
   
 12. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 18
  Vem är dokumentet addresserat till? Vad är rubriken på dokumentet?
   
 13. D
  Besserwisser · Nivå 21
  Ett trettio år gammalt avlopp får man räkna med att är slut. Föreläggande om åtgärd brukar vara med två års åtgärds tid. Så sannolikt har dig två år på du att fixa avloppet.
   
 14. T_rsten
  Medlem Nivå 1
  Jag kan ha fel och att det är utfärdat på personerna. Tyvärr så kan jag inte kommunspråket så bra.
   
 15. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 18
  Återigen, förelägganden är personliga. De förs inte över från säljare till köpare av fastigheter. Processen hos kommunen börjar om från början.