Byggahus.se

Sälja huset -finns inga bygglov

 1. G
  Medlem Nivå 4
  Ja,vi håller på att sälja vårat hus och har inte bygglov på allting.
  Det kan bli svårt att söka i efterhand eftersom vi har ett (halvt) bygglov på förråd/carport som inte riktigt stämmer med tänkta placering och yta.
  Nu har vi en intressant som har börjat riva i detta hos komunen.
  Är det någon som har erfarenhet av detta och visst måste det gå att sälja utan bygglov?
   
 2. H
  Medlem Nivå 7
  Hur gammal är byggnationen, det är preskriberat efter 10 år om jag inte minns fel. Så "svartbyggen/tillbyggen" som klarat sig utan anmärkning i 10 år är svåra att komma någon vart med. Det är bara att sälj på, huset är som det är.
   
 3. G
  Medlem Nivå 4
  Tyvärr så är det bara ca 2 år.
  Huset byggdes 2002
   
 4. H
  Medlem Nivå 7
  Aj då, då kan det ju vara läge att söka bygglov i efterhand. Jag hade inte köpt ett hus utan bygglov. Vår granna sålde i våras och han hade inte följt ritningarna exakt avseende en mur och han blev tvingad att åtgärda dett till den nye ägaren. Som ny ägare är man ju inte så intresserad att ta eventuella viten för att någom annan inte följt planen när den byggde.
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Klart det går att sälja, men kanske inte till det priset du hade tänkt dig. En köpare får ju ta med i beräkningen att risken är uppenbar att man får riva en de.

  Dessutom verkar det ju som om din intressent börjat intressera kommunen för fallet och då brukar det gå med vindens hastighet.
   
 6. B
  Medlem · Nivå 15
  Hur vet grodan att spekulanten "har börjat riva i detta hos komunen"?

  Ett av våra vanligaste prutknep är att låtsas rota efter bygglov som inte finns. När säljaren blivit lagom nervös förmodas han acceptera till och med ett skambud. Sedan blir det köparens tur att låtsas som det regnar...

  Allvarligt talat är det mycket ovanligt att mäklare och husköpare kartlägger i detalj vilka bygglov som finns och vilka som saknas.

  Rivning är inte det vanligaste en byggnadsnämnd beslutar för ett svartbygge. Om man rimligen skulle kunna acceptera det som en ringa avvikelse från detaljplan brukar man låta nåd gå före rätt. Men man får vara beredd på en saltad bygglovsavgift.

  Vad menas för övrigt med "halvt" bygglov? Om byggnadsnämnden har meddelat bygglov borde kvalitetsansvarig efter färdigställandet ha lämnat in bygghandlingar med eventuella revisionsritningar. Har ni "förädlat" byggnaden ännu senare?
   
  Redigerat 10 feb 2009 22:15
 7. volvo
  Medlem Nivå 10
  Instämmer!

  Som man bäddar får man ligga...............
   
 8. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Om det är väldigt grova överträdelser mot bygglov så löper man en uppenbar risk att få riva. Det är en kapitalförstöring utan dess like, men icke desto mindre brukar kommunerna och rättsapparaten vara obevekliga när man helt uppenbart ignorerat bygglov, lagar och detaljplaner.

  Om du som säljare har intygat på frågeformulär, i köpeavtal eller på annat sätt att det finns bygglov, så löper dessutom du en mycket stor risk att få betala i efterhand för detta. Det är en väldigt tråkig sits man hamnar i, för den nya ägaren lägger inte så många strån i kors för att försvara byggnadens existensrätt, om räkningen hamnar hos dig istället.

  Mäklaren bör dessutom akta sig, för vet han om att bygglov saknas så kan han inte förtiga det om han inte vill riskera att bli av med sin mäklarlegitimation.

  Det är ju heller inte helt otänkbart att den nu tänkte köparen hoppas av det hela, men ger kommunen en vink om att det står ett antal olagligt uppförda kvadratmetrar byggnad hos dig som de bör titta närmare på.
   
 9. G
  Medlem Nivå 4
  Det är inte så stora fel.Tex har vi byggt garage men har bara bygglov för carport.
  Nu har det i allafall löst sig.
  Skriver kontrakt i kväll för det pris vi tänkt oss.
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Skönt att höra.

  Garage istället för carport kan vara ett litet eller mycket stort fel beroende på var man bor och vad detaljplanen föreskriver.
   
 11. I
  Medlem Nivå 8
  Hos oss jämställer i princip kommunen carport och garage. Men kolla hur det är i Din kommun. Fast det är ju inte Ditt problem längre ;-).

  Min grinige granne (se andra trådar) hade tydligen grävt i det också i jakten på alla fula saker vi lär ha gjort här i livet - vårt hus byggdes nämligen på 70-talet med carport, vilken förra ägarna satte igen framväggen på så det blev ett garage. Utan bygglov.
  Sedan byggde vi om garagetaket p.g.a. läckage och gjorde samtidigt om det yttre en hel del av främst estetiska skäl.
  Min dumme granne (som inte hade flyttat hit när vi gjorde detta) hade trott att det var vi som satt i porten i samband med vår ombyggnad före hans tid. Dessutom hade han lyckats missa att det faktiskt fanns ett bygglov för takändringen där port var inritad.
  I samband med bråket om den ytterligare utbyggnaden till dubbelgarage vi gjorde nyligen trodde han sig därför ha en hållhake på oss och avslöjade vårt "svartbygge" för kommunen:
  - Vet ni om att de har ett garage och inte en carport ?
  - Ja, vad gör det för skillnad ?
   
 12. volvo
  Medlem Nivå 10
  Tänk på att ni som säljare har en skyldighet att informera köparen om saker av vikt som ni vet om..........(upplysningsplikten)
   
 13. G
  Medlem Nivå 4
  Köparen vet om att det saknas bygglov och han bor själv på på ett ställe där folk bygger "svart"överallt så han har inga problem med detta.
  Vi har även skrivit in detta på ett frågeformulär hos mäklaren.