Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Sälja hus med hjälp av framtidsfullmakt

 1. A
  Medlem · 15 inlägg

  abborren_

  Medlem
  Hej alla kloka medmänniskor!

  Mitt första inlägg efter många års läsning på forumet. Hoppas verkligen att jag kan få lite goda råd, hjälp och stöd i denna besvärliga situation.

  Jag har under några års tid hjälpt en äldre sjuk bekant med diverse praktiska göromål. Anna (som vi kan kalla henne) bor ensam i ett 70-talsvilla i ett mycket attraktivt område. Familjen har ägt huset sedan -78 men senaste tjugo åren har Anna bott där helt ensam. Huset är nu i mycket dåligt skick. Det har inte funnits ork, kunskap eller pengar att ta hand om det. Under senare tid har Anna dessutom drabbats av demens så ni kan tänka er vad det kan leda till. Som så ofta är fallet har hon envisats med att bo kvar i hemmet in i det sista.

  Det finns även en vuxen dotter som dock inte har någon kontakt med sin mamma. Jag har sporadisk kontakt med dottern och hon är mycket tacksam att jag hjälper till och litar 100% på att jag gör det som är bäst för Anna. Men själv vill hon inte på något sätt bli involverad och absolut inte besöka mamman eller barndomshemmet, vilket jag har all respekt för.

  För ett par år sedan gav Anna mig en framtidsfullmakt så att jag skulle kunna hjälpa henne att t ex sälja huset om saker blev värre. Efter ett par vistelser på sjukhus så har jag nu i dagarna lyckats ordna med plats på ett boende och Anna kommer inte att återvända till sitt hem. Det är alltså dags att sälja huset som riskerar att förfalla ytterligare för varje dag det står övergivet. Jag har själv aldrig ägt ett hus och har ingen erfarenhet av hur en försäljning går till. Jag har inte möjlighet att spendera all min tid och energi på denna försäljning, så målet är att få det sålt på ett så bekymmersfritt sätt som möjligt, men samtidigt på ett ansvarsfullt sätt och utan att lämna alldeles för mycket pengar på bordet.

  Nu till några av mina många frågor:
  • Har någon av er erfarenhet av att sälja ett hus med hjälp av framtidsfullmakt? Finns det något särskilt man bör tänka på?
  • Jag har fått en stor bunt med papper som rör huset. Vilka papper är det man måste ha koll på? Jag antar att det mesta är digitaliserat nuförtiden, men finns det fortfarande fysiska handlingar som är viktiga att kunna visa upp vid försäljning?
  • Hur säljer man på bästa sätt ett hus som är slitet (eventuellt skadat) men där det samtidigt finns ett betydande värde?
  • Hur tömmer man ett stort hus som någon annan äger? Dottern gör inte anspråk på någonting i huset men jag tänkte ändå samla ihop fotografier och annat som jag kan hitta och erbjuda henne dem.
  • Hur bör pengarna från försäljningen hanteras när säljaren är dement och bor på ett boende?
  Fråga gärna om ni behöver mer information, så ska jag göra mitt bästa för att svara.

  Tack!
   
 2. A
  Medlem · 718 inlägg
  Jag har ingen input, men fint att du hjälper till! Samtidigt, om personen nu är dement och det är dottern som är arvingen kanske det är någon som hon bör ta ta ansvar för istället?
   
 3. C
  Medlem · 420 inlägg
  Sälja snabbt via mäklare med friskrivningsklausul.

  Ta hjälp av hjärta till hjärta eller likande för att tömma. De brukar göra det hyggligt billigt mot att de tar hand om innehållet.

  Pengarna ska givetvis in på annas konto.


  Se till att ha alla beslut dokumenterat och bevittnat.
   
 4. lunnabo
  Medlem · 673 inlägg

  lunnabo

  Medlem
  Vänd dig till en mäklare som är aktiv inom det området.
  För ett snart 50 år gammalt hus som har haft obefintligt underhåll de senaste 20 åren spelar det ingen roll vilka papper som finns förutom att lagfarten måste stå på säljaren.
  Behövs inte heller någon friskrivningsklausul då köparens undersökningsplikt är långtgående och i princip alla tänkbara fel kan tänkas finnas. Då är det inte heller några dolda fel...

  Tömma ett hus?
  Finns firmor. Vänd dig till två olika och få ett pris samt kontrollera noga referenser på den du väljer. Långt ifrån alla "dödsbotömmare" är seriösa och skulle något av större värde finnas så är det auktion på det som gäller.

  Placering av pengarna?
  Då dottern är den som kommer att ärva så låt henne bestämma just denna del.
   
 5. lunnabo
  Medlem · 673 inlägg

  lunnabo

  Medlem
  Kan du motivera varför det skulle behövas en friskrivningsklausul?
   
 6. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 450 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Vad händer när de går in på Annas konto?
  Blir det högre avgifter för demensboendet?

  Kan det ges som framtida arv till dottern?
   
  • Laddar…
 7. C
  Medlem · 420 inlägg
  Ett gammalt risig hus med en döende ägare. Borde underlätta för säljaren(Anna), men framförallt dottern...
   
 8. harry73
  bra på allt · Skåne · 15 450 inlägg

  harry73Premiumikon: Skruvdragare

  bra på allt
  Pantbrev kan finnas skriftliga och är viktiga att hålla koll på. Helst ska de digitaliseras.
   
 9. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 010 inlägg
  Du menar förskott på arv, eller hur? Dotterns framtida arv är det ju hursomhelst. ;)
   
  • Laddar…
 10. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 010 inlägg
  Hur kommunicerar du med dottern? Se till att dokumentera vad som sägs och var noga med att ebjuda henne att komma och gå igenom det som finns i huset innan det töms. Folk har ju en tendens att komma på saker i efterhand och du vill inte lägga ned en massa jobb för att sedan bli anklagad för att ha stulit mammas smycken eller liknande.
   
 11. yonna
  Medlem · Österlen · 8 317 inlägg

  yonna

  Medlem
  Det här är inte så enkelt som det låter. Det finns ännu inte framtidskontrakt som täcker allt. Ta först kontakt med en jurist som specialiserat sig på familjerätt (?) och kosta på en timmes genomgång. Kolla först med dottern om hon kan acceptera denna kostnad. Först därefter är det läge att kontakta mäklare. (Den senare yrkeskategorin har ytterligt svaga kunskaper om gången.)
   
 12. A
  Medlem · 15 inlägg

  abborren_

  Medlem
  Tack för tipsen. Ska kolla upp hjärta till hjärta.

  Finns det mäklare som är specialiserade på att sälja hus som är i sämre skick och där det inte finns någon "aktiv" säljare? Tänker att en erfaren mäklare borde kunna ombesörja vissa enklare åtgärder (mot en ordentlig ersättning så klart) för att göra huset mer attraktivt på marknaden? Eller vill de endast förmedla och all eventuell städning och fix är upp till säljaren?
   
 13. A
  Medlem · 15 inlägg

  abborren_

  Medlem
  Tack för bra råd! Vad exakt innebär det att lagfarten måste stå på säljaren? Är det ett fysiskt papper eller något man hittar i något register? Hur kontrollerar jag det enklast?

  Angående friskrivning så tolkar jag det som att ett gammalt slitet hus alltså säljs i befintligt skick och som köpare kan man inte komma och klaga på brister i efterhand?

  Förutom tömning så borde man kanske även städa och åtgärda enklare brister? Är det värt att kosta på sig sådant tror ni? Kanske finns firmor som gör allt detta på en gång?
   
 14. C
  Medlem · 420 inlägg
  Beroende på hur attraktivt område det är så får man göra kalkyler på vad som är intresserat att göra, en krona investerad måste ge två tillbaka. .. osv.
   
 15. jaktstugan
  Medlem · 48 inlägg

  jaktstugan

  Medlem
  Du bör/skall använda dig av en mäklare. Ta gärna en bankanknuten även om det kostar några kronor mer 2-3% är vanligt.Mäklaren avgör sen om det behövs en friskrivning. Nuförtiden görs ofta en besikting före och en gammal fastighet flaggas det alltid för en massa möjliga dolda fel..

  Då en framtidsfullmakt finns utgår jag ifrån att den är upprättad enligt de formkrav som finns (3-5 LoF).

  Vad fullmaktshavaren får göra beror på vad fullmakten avser. Exempelvis kan en framtidsfullmakt endast avse att fullmaktshavaren ska sköta hushållningen av huset, betala räkningar, beställa reparationer och liknande (1 § LoF). Således får du , fullmaktshavaren, sälja huset ifall det framgår av fullmakten.

  En fullmaktsgivares äganderätt försvinner inte i och med att framtidsfullmakten träder i kraft. Det betyder att pengarna av försäljningen inte är fullmaktshavarens, utan fullmaktsgivarens. Pengarna som flyter in är Annas . Vidare kan det finnas andra individer som har ett intresse av försäljningen. Exempelvis måste lån betalas som finns på huset så klart men det fixar mäklaren med banken.
  Om Anna fortfarande är myndig kan hon om hon vill betalaa ut ett förtida arv till sin dotter och även till dig (beakta att laglotten inte påverkas) men där bör du prata med någon jurist innan dui hamnar i den sitsen. Det är alltid känsligt att ta emot pengar från någon som man har fullmakt för. Du är syssloman och har ett skadeståndsansvar om du gör fel.
  Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Var försiktig med råd från icke juridiskt kunniga.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.