Byggahus.se

Sälja hus, köparen vill betala månadsvis

 1. H
  Medlem · Nivå 12
  Avråder detta.
  Sälj till någon som kan ordna fram pengar.

  Ser ut som det kan bli framtida problem...
  Kan kanske bli problem med betalning.
  Eller att de under tiden försämrar fastighetens skick.
  Alternativ de hittar fel under tiden de bor där och vill omförhandla priset.
  Eller så kanske de bråkar om exempelvis vem som ska betala kylskåpet när det går sönder.
  De kanske bara sticker en dag. Ska du då leta efter de utomlands?

  Nej det bäddar för problem.
  Och det är inte jätte summor så vill de köpa är det väl enklast att de skaffar fram pengarna helt enkelt. De får väl låna i deras egen bank. Bör väl inte vara några problem om de har ordnad ekonomi och det kan väl ta ett blankolån om deras bank inte accepterar svenska hus som säkerhet då beloppet inte är jätte stort.

  Bara råd från min sida.

  Andra råd.
  Låna aldrig ut större summor pengar till släkt och vänner.
  Eller
  Sälj eller köp aldrig något dyrt av släkt och vänner.
   
 2. N
  Medlem Nivå 5
  Jag syftade på ett mera konventionellt lån.
  Nåja jag ska inte tillägga mera än att jag inte hade gått med på ett sådant upplägg.
   
  • Laddar…
 3. markanläggaren
  Medlem Nivå 1
  Jag tror det finns en väldigt självklar anledning till att det övervägs
   
  • Laddar…
 4. E
  Medlem Nivå 1
  Dom får gå till banken och låna som alla andra, till hela köpeskillingen. Sedan är dina bekymmer ur världen. Så fungerar det i Sverige. Lura INTE in dig själv i några konstigheter, du kan få ett hårt slag i "nacken", då grämer du dig gruvligt över påtagna dumheter.
  Hur svårt kan det vara. ???!!!
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast det där kan faktiskt vara ett praktiskt problem för köparen. Beloppet är för lågt för ett bolån (hos många banker), och dessutom utländsk medborgare. En bank i hemlandet belånar inte ett objekt i Sverige, en svensk bank lånar inte ut till någon som nätt o jämt flyttat hit. Upplägget indikerar ju också att köparen inte har en superekonomi, vilket inte direkt förenklar att få lån. Men det är ju troligen vanliga normala människaormed en avsikt att göra rätt för sig.

  Om man som säljare då väljer att hjälpa till med en säljarrevers, så kan det vara ett alternativ, om huset är "osäljbart". Men det gäller ju då att ha en kreditkontroll på köparen, och kanske en del personliga referenser också. Har man en pant i huset, så är man i slutänden säker på att inte förlora pengarna, men fel köpare kan resultera i en enorm massa strul, och med tanke på det låga priset för huset, så kanske man nästan hellre hade givit bort huset gratis, mot att hantera strulet.

  Om det vore jag som sålde, så skulle jag i första hand avstå. Men om det ändå finns skäl att överväga affären, så skulle jag som sagt välja att sälja med en säljarrevers, och pant i fastigheten.

  Jag skulle också fixa en kreditkontroll, begära referenser från minst två tidigare hyresvärdar, och kanske även någon mera personlig referens.
   
 6. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  På den "lilla" summan kan du enkelt ta ett kreditlån/blancolån så länge du har en fast inkomst.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast kanske inte om man just flyttar hit.

  Jag skulle också anta att detta är en familj som kanske har lite "friare" inkomster, typ författare/konstnär. Priset på huset indikerar att det inte ligger i ett område med alltför het arbetsmarknad, att då flytta hit från ett annat land och räkna med att få en fast anställning låter inte så troligt. Men om man ex. sitter och skriver en bok, eller skulpterar eller något så kan man ju sitta hur långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden som helst, och ändå ha en bra inkomst.

  Sådana inkomster, även om de är höga, brukar banken inte vilja lita på. Förrän det finns en tydlig historia av goda inkomster.
   
 8. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  När vi flyttade till sverige 2007, hyrde vi första året. Efter några månader när lön kom inpå kontot och personnummer fanns, försökte vi få lånelöfte.
  Då innan finanskrisen kände det som att vi kunde låna vad vi ville och på väg ut ur bankkontoret försökte de kasta ännu mer pengar efter oss.

  Nu är allt lite svårare såklart.

  Själv skulle jag som nyinflyttad inte börja med att köpa ett hu. Man vill bo in sig lite och veta hur marknaden ser ut och var man vill bo. Men skulle jag sälja ett billigt hus, skulle jag försöka hjälpa till och ro iland affären
   
  • Laddar…
 9. L
  Medlem Nivå 6
  Har ts frågat,,,,, varför?
   
  • Laddar…