Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Sälja hus i Sverige - köpa i England

 1. O
  Medlem · 1 inlägg

  Onthemove

  Medlem
  Vi kommer att sälja vårt hus i Sverige för att köp i England.
  Vad gäller vid beskattning samt uppskov.
  Vi kommer att bosätta oss i London

  Hur fungerar det med bolån? Kan vi få hjälp av en Svensk bank eller måste lånet ske från UK, ses vi då som ”first Time byers”
  Hur mycket får man låna?

  Någon som har erfarenhet av detta.
   
 2. D
  Besserwisser · E · 21 389 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Uppskovet är jag tämligen säker att det är samma som om du köper svenskt. EU accepterar inte att det skiljer. Jag gissar att en svensk bank som inte kan den engelska fastighetsmarknaden och system för panter mm inte är så sugna på att låna ut. Det är nog bättre att vända sig till en brittisk bank.
   
 3. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 624 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Fast England är ju snart inte med i EU.

  Det bästa är nog att fråga Skatteverket, de brukar vara trevliga och svarar bra på alla skatterelaterade frågor.
   
  • Laddar…
 4. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 187 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  • Laddar…
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 13 109 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Finns svenska banker i GB, tex Handelsbanken. Skynda innan dom går ur EU!
   
 6. S
  Medlem · Västernorrland · 7 768 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Oavsett vad man kan och inte så tror jag det är enklare att avsluta alla affärer här och skatta och sen köpa med det man har kvar i england. Dock så tror jag det är mycket hårdare med lån där så en rejäl grundplåt är nog en förutsättning och inte minst arbete.
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 46 161 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag vet inte så mycket om husköp i England, mer än att det är en enorm skillnad mot att köpa här.

  Dels verkar de inte köra med bindande köpekontrakt. Utan köpet blir bindande på tillträdesdagen. Du kan alltså stå med flyttbilen utanför ditt nya hus, och säljaren meddelar att han hittat en annan köpare. De har såvitt jag förstår inte heller någon myndighet som lantmäteriet som registrerar ägarskap, så det kan vara oerhört komplicerat att reda ut vem som faktiskt äger marken.

  Engelska banker är generellt struliga att göra affärer med. Eftersom England inte har personnummersystem, så kan det vara svårt att bevisa vem man är, och var man bor. De har det märkliga systemet att kräva in dina elräkningar för typ 12 - 24 månader bakåt. Som någon sorts bevis att du bor på faktura adressen. Detta för att du skall få öppna någon som helst form av konto i banken.

  För ett antal år sedan (vet ej om det gäller idag också??), så var standard vid husbyggen i England, att man gick till banken med avtalet från byggfirman, säg att det visar att du skall betala 10 milj. för det nya huset. Med den som grund får du låna en större andel, ungefär som i Sverige.

  Men sedan har tydligen "alla" ett sidoavtal med byggaren, med 15 - 25% rabatt på priset. Det sidoavtalet ser aldrig banken, men banken är väl medveten om det. Detta drev bolånekrisen i Storbritannien för en del år sedan, när prisuppgångarna stagnerade, så var plötsligt en massa hus kraftigt överbelånade. Tidigare gjorde det ju inget att köparna lurade till sig någon miljon i extra lån, värdeökningen täckte upp inom ett par år.

  Att köpa hus just nu i England låter som ett extremt högriskprojekt. Det finns inget som säger att du ens får vistas i England efter 31e oktober. Och du riskerar en värdeförlust på typ 30% över natt (i värsta fall). Du har troligen inte avslutat affären före 31 oktober. Efter det datumet är det inte säkert att du får överföra pengar till england för köpet. Iallafall inte på ett tag.
   
 8. Hemmakatten
  Medlem · 12 246 inlägg
  Vi sålde hus i Sverige och flyttade officiellt till Portugal förra året. Vi betalade uppskovet och reavinstskatten. Undersökte inte så noga om man kunde göra uppskov när man flyttar utomlands. Men om man varken har lön, hus, andra inkomster eller andra band till Sverige verkar det lite märkligt om man skulle få ett uppskov på reavinstbeskattningen.

  Jag vet inte säkert, har inte kollat tillräckligt noga men det låter fel
   
 9. D
  Besserwisser · E · 21 389 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
 10. Hemmakatten
  Medlem · 12 246 inlägg
  Tack, nu vet vi att man kan få uppskov om man köper eller säljer en bostad i något EES-land.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 46 161 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Men då blir ju frågan om vad som gäller efter Brexit. Kommer skattemyndigheten att genast dra in alla uppskov, eller glöms de bort, så man slipper betala helt.
   
 12. S
  Medlem · Västernorrland · 7 768 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Nä de uppskov som redan finns ligger väl kvar där för vardera men för den som flyttar till england efter utträdet så får man såklart inget .....
  Skatteverken länderna emellan har säkert utmärkta kommunikationskanaler så är en person skyldig svenska staten nånting så lär det nog inte glömmas bort.
   
 13. J
  Medlem · 50 inlägg

  John_Anders

  Medlem
  Är ämnet fortfarande aktuellt? Jag har bra koll på detta efter egen erfarenhet av flytt och husköp i UK.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.