Byggahus.se

"Sälj huset, köp bondgård"

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  I Sverige har vi prisanomalier på bostadsmarknaden. I alla fall om vi vågar tro på den välrenommerade experten Robert Shiller som nu spår en vändning.

  Du kan läsa artikeln här: "Sälj huset, köp bondgård"
   
  • Svara
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: billy_baver

  Karl´n har sina poänger, även om han påstås vara skämtsam. Om det inte vore för subventionerna skulle grönsaker på sensommaren kosta per kilot obetydligt mer än svensk nötfärs. Därför borde det ju kännas tryggt med ett rejält potatisland.
   
  • Svara
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Hans

  Tror inte han har rätt. En bil kostar idag ca 300.000. Att ett hus då kostar 3 mijoner är inte orimligt. Jag och min sambo har 45.000 i månaden efter skatt. Över 500.000 rent per år alltså. Sett till det är det inte för mycket att köpa ett hus för 3 miljoner. Nej, han har fel och varför skulle tillgången på mark i sverigen pressa priserna på hus? Förstår inte mycket av denna artikel
   
  • Svara
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Krille

  Hum... Ja som det är idag när storebror gör allt för att det skall vara omöjligt att själv bygga sitt hus. Ja då ligger man i klorna på katalog företagen och dom skall ha högre lön alltså går priserna för nyproduktion upp. som marknaden ser ut idag är den för producenter o mäklare och inte för konsumenterna. Dagens styre känns iof. som om dom står med en fot på båda sidor.. Men det gamla styret var mer får inte jag så får inte heller du.. Så nog kommer priserna öka i tillväxt sonerna nån dipp kommer säkert komma. Men att köpa en bondgård är nog aldrig fel. då har man helt plötsligt större möjlighet att bli självförsörjande. Men för många självförsörjande då blir det skatt på att vara oberoende..
   
  • Svara
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Casalita

  Jag tror att läget på huset är avgörande.
   
  • Svara
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: Maria

  Minns ni? Det var inte länge sedab det var någon expert som berättade att skog och mark i sverige var ruskigt övervärderet och det var en bubbla som snart skulle spricka. Suck, det ropas varg lite väl ofta tycker jag. Speciellt om man sneglar över sundet och ser hur huspriserna ligger där.
   
  • Svara
 7. E
  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Skog är övervärderat generellt sett men det är inte såpass mycket att det är en bubbla. Över tid kommer det fixa sig utan något stort *plopp*. Mark (utan skog som ger avkastning då) är ett så vitt begrepp att det såklart varierar från region till region och område till område. Skulle säga att mark utanför tätort/förort/sovort generellt är undervärderad, tvärtemot bebyggbar mark i tätort mm. Inte några orimliga priser dock. Priserna kommer nog inte stiga så som det gjort de 10 gångna åren men "investeringar" i mark går sällan fel. Det som skulle kunna göra att priserna går ner är stigande arbetslöshet för lite för många har lånat över vad de har råd till. Idag med stigande ränta dra man in på lyxen, slår arbetslösheten dem så tvingas en del sälja (ofta också pga att skilsmässor etc brukar följa i dess spår)
   
  • Svara
 8. E
  Anonym
  Skrivet av: Jessica

  "Bland annat nämner han Japan som exempel - där har priserna fallit sedan 1991."

  Alla som vet något om finansmarknaden vet att Japan är lite udda då deras befolkningsstruktur ser illa ut för tillväxt rörande det mesta då de har en sjunkande befolkningsmängd i det landet.
   
  • Svara
 9. E
  Anonym
  Skrivet av: Tokyoboy

  Han kan nog en del om finansmarknaden ska du tro. Nar fastighetspriserna i Japan kraschade 1991 vaxte befolkningen i landet stadigt. Forst 2006 oversteg dodstalen fodelsetalen. Om du vill se hur en sprackt bubbla ser ut i verkligheten ar du valkommen att komma ut pa landet i Japan och titta pa vara fastighetspriser har.
   
  • Svara
 10. E
  Anonym
  Skrivet av: Jessica

  Ränta på ränta effekten är fantastisk - statistiskt på börsen så har i genomsnitt en historisk avkastning på förräntat kapital om modesta 5 % om året inte mycket mer gett nästan 100 % avkastning på en period om 10 år.

  Elpriset är 2 % högre än inflationen även så historiskt nu sedan säkerligen samma tidsperiod som denna debattör pratar om och så är det med vissa varor att de kostar mer än andra jämfört med inflation då efterfrågan och utbud påverkar priserna på det sättet. Men med högre prisutveckling på el så har ju folk lagt mer än mer på installationer än 18 år tidigare liksom andel isolering så relevant är inte priset utan priset i relation till nuvarande byggteknik historiskt.
   
  • Svara
 11. E
  Anonym
  Skrivet av: Jessica

  "Minns ni? Det var inte länge sedab det var någon expert som berättade att skog och mark i sverige var ruskigt övervärderet och det var en bubbla som snart skulle spricka. Suck, det ropas varg lite väl ofta tycker jag. Speciellt om man sneglar över sundet och ser hur huspriserna ligger där."

  Räcker med att se Englandspriserna på Property Ladder för att förstå att vår prisutveckling är ett skämt då vi i många år haft allt för långa priser jämfört med utlandet i synnerhet också med en alltid sjunkande valuta helt enligt Storebror för att våra exportföretag ska gynnas på vår bekostnad.
   
  • Svara
 12. E
  Anonym
  Skrivet av: Jessica

  Det är markpriserna som stigit allt annat är nog enligt modest prisutveckling som är orsakat av materialprisökningar med kaka-på-kaka effekt av vinst och risk-premie läggs till med momsen ovanpå det som en kurva som inte varit gynnsam..
   
  • Svara
 13. E
  Anonym
  Skrivet av: Joakim

  Den dagen hyrorna sjunker rejält kan man börja tro på olyckskorparna men när det som idag kostar mer att bo i en hyresrätt på 4 rum än i en egen villa kommer 99 av 100 att välja villan, prisnedgången är bara tillfällig av den enkla anledningen att alternativet inte är bättre eller billigare!
   
  • Svara
 14. E
  Anonym
  Skrivet av: Ove

  Saken är ju att allt hänger ihop. Bankerna har lånat ut pengar alldeles för lätt och vi har inte vett att ifrågasätta heller vilket har medfört att priserna har dragit iväg. Enligt Svd så: "Bland storstadshushåll är det bara drygt hälften, 55 procent, som svarar att de amorterar på bolånet." Blir någon i hushållet av med sitt jobb så är det många som inte har råd att bo kvar. Anledningen till att prissänkningen inte satt fart är för att konjunkturen i Sverige inte dalat ännu.
   
  • Svara
 15. E
  Anonym
  Skrivet av: MammaMia

  Bondgård!!! Precis vad jag har tänkt! Då kan man vara säker på att överleva när allt kraschar...ha, ha...
   
  • Svara