Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Säkring gått i modern elskåp men inget hjälper

 1. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  Satte i en maskin i köket vilket fick till följd att maskinen dog samt att säkringen till kyl,frys samt delar av lägenheten slog ifrån.
  Jag har tittat i skåpet och lyft upp alla säkringar samt jordfelsbrytare men elen kommer inte tillbaka. Vad kan felet bero på?

  Kostar 5000kr att få hit elektriker på en söndag så jag avvaktar till imorgon och har kopplat om kyl och frys med en förlängningskabel så länge till annat uttag.
   
 2. N
  Medlem · 4 inlägg

  Nicklick

  Medlem
  Troligtvis har en av dina huvudsäkringar brunnit, dessa finns bredvid din elmätare. Sitter inte elmätaren i din lägenhet kan den vara i "el rummet" i källaren alt. elskåp i trapphuset. Sök ditt lägenhets nummer bland el mätarna och ersätt den trasiga säkringen så ska nog allt fungera igen.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  Tack för input. Ska be föreningen om hjälp med att lokalisera skåpet imorgon för att ta en titt.


   
 4. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 8 345 inlägg

  FairlanePremiumikon: Hand

  Medlem
  Ja en huvudsäkring låter troligt. Om det är saker som ligger på var tredje säkring så har du förklaringen där skulle jag säga. Säg att kyl/frys ligger på säkring 23, om då saker på säkring 26 och 29 slutat fungera så...
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  nu har säkringen bytts och delar av elen är åter. Dock verkar det som att ena brytaren ej fungerar (slår ej ut när man testar den) och den går till kyl,frys, spis etc.
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 46 827 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Menar du en av jordfelsbrytarna?

  beskriv mera, får du alltså inte fram ström till vissa saker, går det inte att fälla upp knappen på säkringen, eller vad är fel?

  Vissa automatsäkringar måste man dra ned helt i botten innan man fäller upp, om de har löst ut.
   
 7. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  ja det är ena jordfelsbrytaren som går till spis,kyl,frys som går att dra ner och upp men inte löser ut när man trycker på testknappen
  Så den har nog brunnit
   
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 27 200 inlägg
  Har du ström till alla prylar nu? Testknappen är kopplad till en av faserna, så om just den saknas funkar inte knappen.
   
 9. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  nej saknas fortfarande ström till vissa maskiner i köket och vissa rum. Så den brytaren går till en tre fas har vi konstaterat. Fått tag på en elektriker som kommer och byter ut brytaren imorgon.
   
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 27 200 inlägg
  Har du mätt och konstaterat att du har spänning på alla tre faserna fram till centralen? Det är ju dumt att betala ett par tusen för att byta jordfelsbrytaren i onödan.
   
 11. N
  Medlem · 4 inlägg

  Nicklick

  Medlem
  Du kan även prova motionera din jordfelsbrytare, börja med att slå av alla säkringar som går på jordfelsbrytaren, sedan drar du vippan upp och ner flertal gånger.
  Ibland kan nämligen jordfelsbrytare fastna av att "stå stilla" en längre period. Den bör klara av en högre ström än vad din huvudsäkring är, men det kan vara klokt att vid tillfälle byta bägge om du liks ska få dit en elektriker för den ena.
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 46 827 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Om jordfelsbrytaren inte löser ut på testknapoen, och du heller inte får ström till allt. Så behöver det inte vara fel på jordfelsbrytaren. Testknapoen fungerar så att när du trycker in den skapas ett liiitet jordfel. Den leder lite ström förbi jordfelsbrytaren. Detta skall jordfelsbrytaren reagera på. Men om det saknas matning in till brytaren så kan ju inte ström ledas förbi. Finns ingen ström att leda.
  Låter mer som att du kanske hade två trasiga huvudsäkringar och bara har bytt en.
  Det är inte omöjligt att jordfelsbrytaren är trasig, men väldigt osannolikt.
  Det är rätt vanligt att man inte kan se på en propp om den är trasig. Den lilla färgade pluppen kan sitta kvar även om säkringen har löst ut.
   
 13. L
  Husägare · Skåne · 4 341 inlägg
  Din elmätare i källaren ( om det är en lägenhet)
  Heter D2 det syns på det första bilden längst upp till vänster.
  Helt klart har en huvudsäkring löst.
  Någon i föreningen har en huvudnyckel till elrummet, bara byta säkringen.
   
 14. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 8 345 inlägg

  FairlanePremiumikon: Hand

  Medlem
  Jag är också övertygad om att du fortfarande har en trasig huvudsäkring. Troligen kommer elektrikern konstatera detta så du slipper byta JFB, men det är ändå dyrt att ha ut en elektriker för att byta en vanlig säkring.
   
 15. S
  Medlem · 17 inlägg

  Suns12

  Medlem
  ordföranden i föreningen var och bytte huvudsäkring som hade löst ut. Sedan testade vi att sätta på strömmen och då gick huvudsäkringen igen. Men jag antog att man enbart har en huvudsäkring menar. Ni att det kan finnas två?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.