Byggahus.se

Säker användning av Black&Decker KD950K -slår gnistor invändigt?

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag har kommit över en borrhammare som ska användas vid behov i lägenheten. Dock bli jag lite fundersam om allt står rätt till eftersom det bildas synliga gnistor ( se film) vid användningen av maskinen. Ju hårdare jag kör maskinen desto intensivare gnistbildning.

  Är det säkert att använda maskinen? Är det någon del som är sliten och kan/bör bytas ut eller bör jag kassera verktyget?

  Tack på förhand!
  Logga in för att se filmer.
   
 2. ricebridge
  Husägare · Nivå 15
  Ja, så har alla borrmaskiner jag har sett betett sig. Gnistorna bildas i elmotorn.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem Nivå 1
  Hej, tack för ett snabbt och lugnande svar! Då är det bara till att borra på!:D(y)
   
  • Laddar…
 4. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Borra inte där det finns risk för gasläckage.
   
 5. Bästa svaret

  Alfredo
  Medlem · Nivå 20
  Det rådet kan man nog generalisera till "använd inga (el)verktyg alls om det finns risk för gasläckage".

  Det gnistrar för övrigt mellan kol och kollektor och är som sagt inte ovanligt. Det kan även vara så att det börjar bli dags att byta kolen om den använts mycket.
   
 6. E
  Medlem Nivå 1
  Tack, det ska jag ha i åtanken.Blir endast borrning i lägenheten och här hoppas jag inte vi har något gasläckage.;)
   
 7. E
  Medlem Nivå 1
  Tack för ditt svar. Då utgår jag att maskinen fungerar normalt. Nej, jag skulle inte säga att maskinen används flitigt. Finns det möjlighet att byta ut kolen på just min maskin? Är det en komplicerad åtgärd? Är det exempelvis Bauhaus eller B&D som jag ska vända mig till vid köp av nytt kol?
   
 8. Alfredo
  Medlem · Nivå 20
  Vet inget om just din maskin men generellt sett är det ganska enkelt att byta kol.

  Enklast är kanske att googla och se om du hittar reservdelar på det sättet. Annars borde både exempelvis Bauhaus eller B&D kunna hjälpa dig med reservdelar.
   
  • Laddar…
 9. E
  Medlem Nivå 1
  Tack, ska kolla upp detta! :)
   
 10. Alfredo
  Medlem · Nivå 20
 11. E
  Medlem Nivå 1
  Ursäkta sen återkoppling!

  Tusen tack för att du tog din tid att leta upp kol till maskinen. Super snällt av dig! Ser ut som jag blir tvungen att skruva isär hela maskinen för att komma åt att byta. Hade hoppats att det bara var någon lucka jag behövde öppna ;)

  Toppen, på dig låter som det egentligen inte är någon panik att byta kol baserat på min video? Vad är det värsta som kan hända om kolet är utslitet? Maskinen säckar ihop?
   
 12. Alfredo
  Medlem · Nivå 20
  Ja i värsta fall men jag tror inte risken är stor. Skulle kolen slitas ut helt lägger antingen maskinen av eller så landar "kolfjädrarna" direkt på kollektorn. Det senare är väl inte nyttigt på sikt men så länge maskinen låter och fungerar normalt tror jag som sagt inte du behöver oroa dig. Jag har aldrig kört slut på kol i praktiken så någon annan här med större erfarenhet kanske kan komplettera/korrigera mig om så behövs.
   
 13. E
  Medlem Nivå 1
  Tack för din expertis, Alfredo. Då vet jag att maskinen kan användas till att den ger upp. Blir det mer omfattande borrning får jag sig mig om efter något mer modernt.
   
  • Laddar…