Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Så mycket kostar en arkitekt

 1. D
  Anonym

  Dan123

  Anonym

  Min erfarenhet - Tänk själv först

  Det största problemet är att man själv måste veta vad man vill ha för hus och hur det kommer att användas (dessutom budget, förutsättningar på platsen). (Nu pratar jag inte om kataloghus.) Dessa saker är det svårt för en arkitekt att veta och lösa naturligtvis - utan det kräver din tid, självkännedom och livserfarenhet. Om man är informerad, intresserad och har lite konstnärlig läggning så är det lätt att veta bra precis vad man vill bygga och skissa på det. När det är klart så var det bra att ha en arkitekt att bolla med, få kritik, rådgivning och göra ritningar/plan. Välj en arkitekt som gjort liknande projekt (nästan ett krav) och var inte blyg att byta om du inte känner att ni kan jobba bra ihop. Vidare så är problemet (är själv konsult) att du själv (om du är intresserad och beredd att läsa på) kommer att vara mycket mera engagerad och kunnig om ditt hus och förutsättningarna för det än en arkitekt som har 1-2v på sig att ta fram "en ritning". Anm.: om fritid, en bra arkitekt kostar som konsulter gör, inte ens undertecknad med väldigt välbetalt jobb kan jobba en timme extra för att det (efter skatt) skall räcka till en timme duktig arkitekt. För de flesta människor med vanliga jobb (och dessutom utan möjlighet att välja att jobba extra) så är egen tid nära gratis jmf med kostnad för arkitekten.


   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 8 309 inlägg

  yonna

  Medlem
  Det gäller att välja "rätt" arkitekt. Jag hade turen finna en som lyckades förverkliga de intentioner jag inte ens visste själv jag hade :rolleyes:. Många vettiga lösningar förenklade bygget - med bättre resultat. Dessutom följde arkitekten med under hela byggprocessen och hade direktkontakt med byggaren.
   
 3. G
  Anonym

  gäst

  Anonym

  Om man inte är nöjd med arkitekten?

  Vad kan man göra när man inte är nöjd med arkitektens lösningar, eller om man tycker att det blev för många arbetstimmar?
   
 4. yonna
  Medlem · Österlen · 8 309 inlägg

  yonna

  Medlem
  Efter första mötet - helst på tomten - bör du kunna få ett utkast/ideskiss. Känner du då att det inte funkar bör du kunna bryta kontraktet men du får naturligtvis betala för arkitektens redan nedlagda timmar. Detta bestämmer du och arkitekten då ni skriver avtal.

  Det vanliga är "väl" att avtalet delas upp så att man kan bryta avtalet inom vissa intervaller, om man inte är överens.
   
 5. Elina Blom Westergren
  Medlem · Stockholm · 752 inlägg

  Elina Blom WestergrenPremiumikon: Hand

  Medlem
  "För några år sedan kostade en arkitekt i Stockholm 835 kr i timmen i genomsnitt. Ligger priset kvar på samma nivå idag?"

  Hej, vi har nu uppdaterat artikeln med de senast publicerade priserna :)
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · Norrbotten · 147 inlägg

  Häggens

  Medlem
  Tidsbesparingen, om sådan finns, går nog jämnt upp med timmarna det tar för byggarna att tänka "hur tänkte arkitekten nu egentligen?!" :)
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 8 309 inlägg

  yonna

  Medlem
  Förutsättningen är naturligtvis att arkitekt och byggare kan kommunicera med varandra. Tyvärr är det oftast inte så. När jag byggde var arkitekten delaktig fram till dess huset var färdigt.
   
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.