Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Så här fungerar lantmäteriet

 1. B
  Medlem · 891 inlägg

  Bror9

  Medlem
  Tydligen fler som drabbats, om ni är tvivelaktiga.

  Insändare: Plötsligt blev halva ladugården allmänning (olandsbladet.se)
  har en historia om hur en annan statlig myndighet agerat mot oss, som privatperson, nämligen Kalmar Lantmäteri. Halva vår ladugård, gödselplattan och traktorgaraget blev helt plötsligt allmänning.

  En novemberdag 2017 knackade det på dörren. Det var grannen och en förrättningsman från Lantmäteriet som skulle göra en förrättning på grannens tomt. En förrättning gör man om man till exempel vill ändra sina gränser. Det kostar mellan 40-60 tusen kronor.

  När de var klara lämnade förrättningsmannen över en karta från 1952 till oss, då det var en annan granne som gjort en förrättning då. På kartan var det inritat med en blyertspenna några streck på vår tomt. "Det här är era nya gränser", sa mannen och steg in i bilen och körde iväg.
  Vi tittade på kartan, och sa "det måste vara ett missförstånd". Vi hade kollat när vi köpte huset med stadsarkitekten i Mörbylånga om våra gränser var korrekta och tillförlitliga, och det var de, det var Lantmäteriets kartor.

  Jag ringde förrättaren och påpekade att det måste blivit något missförstånd och frågade varför Lantmäteriet vill ändra våra gränser. Nej, de hade inte gjort något fel, och varför våra gränser skulle ändras kunde han inte ge något svar på.
  Några dagar senare när vi sitter vid datorn och tittar på kartor på hitta.se ser vi hur våra gränser ändrats. De gamla gränserna hade plockas bort, och nya lagts till. Lantmäteriet tog bort cirka 500 kvadratmeter från vår tomt, bara så där! Och lade dem på allmänningen istället. Halva vår ladugård, gödselplattan och traktorgaraget hade blivit allmänning.

  Nästa dag ringde jag den förrättningsman som gjort ändringarna. Hon sa också att de inte gjort något fel. "Kan vi få komma upp på ert kontor, så får ni visa och berätta varför ni gjort de här ändringarna", frågade jag. "Vem ska betala det?" fråga hon. "Vad menar du?" sa jag. "Vi kostar 600 kronor per timme, och ska någon chef vara med kostar det mer", säger hon.

  Några dagar senare ringer lantmäteriets chef. Han börjar samtalet med att säga ”Nu är du tyst och lyssnar på mig”. Därefter håller han en lång monolog, med mycket fackord som jag inte förstår innebörden av. Jag säger, ”vi kommer aldrig att acceptera det här” och lägger på luren.

  Vi skriver till Mark & miljödomstolen, Mark & övermiljödomstolen och JO. Alla svarar att de inte kan göra något, eftersom det inte gjorts någon förrättning. Men nu hade alltså Lantmäteriet ändrat våra gränser utan att ha gjort en förrättning. Hur är detta möjligt?

  Nu behöver vi hjälp. Vi förstår inte hur Lantmäteriet kan ändra våra gränser utan att göra en förrättning, när jag som privatperson måste betala mellan 40 och 60 tusen kronor för samma jobb.

  Vi anlitar en jurist på LRF som hjälper oss med en överklagan till Förvaltningsrätten. Vi är nu framme vid maj 2019 när vi skickar in vår överklagan till Förvaltningsrätten. Vi har då arbetat med detta i ett och ett halvt år.

  Nu i november 2020, tre år efter att vi fick kartan av förrättare, kom domen. Förvaltningsrätten skriver, "Lantmäteriets beslut är därmed inte korrekt och det överklagade beslutet upphävs". Vi fick alltså rätt, Lantmäteriet hade gjort fel.

  Vi vet fortfarande inte varför Lantmäteriet gjorde det de gjorde mot oss, ingen har vunnit något på deras agerande! Vi förlorade 30 000 kronor i arvode till juristen, och det har varit mycket oro, frustration och vanmakt under de här tre åren. Lantmäteriets arbete har kostat skattepengar. Mark och miljödomstolen, Mark och över miljödomstolen, JO och Förvaltningsrätten har kostat massor av skattepengar när de arbetat med det här fallet. Vi frågar oss, är det till sådant här som våra skattepengar ska gå till?

  Amy
   
  Redigerat 23 dec 2020 20:04
 2. SarB
  Medlem · Småland · 799 inlägg

  SarB

  Medlem
  Men så bra, då vet du att du får kontakta JO i saken då. Strålande!
   
 3. C
  Medlem · 1 797 inlägg
  Man blir ju lite nyfiken. Det framkom inte så mycket relevant information i insändaren. Fick ni till slut någon mer info från mäteriet?
   
 4. B
  Allvetare · Stockholms län · 10 040 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Precis, man undrar t.ex om arealen. Hur mycket står det i fastighetsregistret att fastigheten omfattar, och hur stor yta hävdas ute på marken? Kanske var det inte fel att Lantmäteriet ”tog tillbaks” 500 kvadrat?
   
 5. B
  Medlem · 891 inlägg

  Bror9

  Medlem
  Finns även denna:
  Barometern
  Men den ligger under betalsida som jag inte kommer åt...
  Vet ej mer än vad tidningarna skriver,,
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · 891 inlägg

  Bror9

  Medlem
  Dags att återinföra tjänstemanna ansvar!
   
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 15 382 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Granne som mutat en tjänsteman på LM?
   
 8. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 464 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Här trodde jag att man givet titeln skulle få läsa en lång förklarande artikel av @SarB och istället blev det ett långt citat utan sammanhang från en ölandstok. Oväntat!
   
 9. M
  Medlem · 22 inlägg

  Mce1978

  Medlem
  Var det ett lokalt lantmäteri eller det statliga? Har själv varit med om att det lokala gjort fel. Och så fort man ska prata med dom så kostar det pengar. Det är helt horribelt.
   
 10. Hus tomte
  Renoveringsnovis · Södra Stockholm · 445 inlägg

  Hus tomte

  Renoveringsnovis
  varför i hel.ete kom dom fån början :thinking:
  Kan man ju undra

  Nä idag mina kära kollegor ska vi dra lite nya sträck i kartan för få lite mer budget till nästa år
   
 11. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 464 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Mörbylånga, måste vara det statliga.
   
 12. SarB
  Medlem · Småland · 799 inlägg

  SarB

  Medlem
  Haha jag har försökt förklara i en av hans tidigare trådar om samma sak, men det tjänar ju inte mycket till. Svårt att säga något utan någon information utöver artikeln, men klart LM kan göra fel. Känns dock som att man får en mycket liten del av storyn här..
   
 13. A
  Medlem · Skåne · 872 inlägg
  Det står Kalmar Lantmäteri i artikeln.
   
 14. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 464 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Det står en hel del konstigt i artikeln. Men eftersom att det är i Ölandsbladet och hänvisas till stadsarkitekten i Mörbylånga så har jag svårt att tro att det är i Kalmar kommun (som iofs har kommunalt lantmäteri).
   
  • Laddar…
 15. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 2 054 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Jag ser ett visst mönster...

  Så som jag uppfattar det hela är det endast en insändare av en läsare. Kanske är det så att Ölandsbladet eller barometern kommer att göra en artikel om det i närtid om det finns någon substans i påståendet?
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.