Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Så gräsmatta sen höst eller vänta till våren?

 1. E
  Medlem · 80 inlägg
  Nu ska vi se... Värmen har väl etablerat sig någorlunda även här uppe i norr och det har inte varit frost den senaste veckan iaf.

  De sista dagarna har det varit runt 20 grader på dagarna så då har vi vattnat på kvällarna. Visst är det gräs, men det växer ganska mycket fläckvis och betydligt mindre på andra delar. Vissa delar har också ganska (väldigt) mycket ogräs... Vi tänker att vi kanske ska sprida ut lite mer gräsfrön inför kvällens vattning, vad tror ni om det? Skulle ni satsa på gödsel också? Vi är lite rädda för ett göda ogräset istället för själva gräsmattan... :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  91215D47-27AB-4346-B49E-7C90A8BC753B.jpeg

  Intill altanen började gräset växa först - lite fläckvis - men nu har ogräset spridit sig ordentligt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CBD090DE-CB5B-4510-AC42-C28D220158BB.jpeg

  Bild på ogräset utanför altanen.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  9B8C5D56-38A4-4E8E-ACD0-6BB10D820FC2.jpeg

  En annan del av gräsmattan - mindre ogräs så då ser man tydligare hur ojämnt gräset gror...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5CA104A0-5251-4F5C-A9DC-EFDCF939552F.jpeg
   
 2. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 1 580 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Tycker väl spontant att det ser för torrt ut? Och väldigt mycket yta sett till vad kastlängden verkar vara på den spridare/slang ni använder. Ser ut som om ni behöver gå och flytta på spridaren konstant under dagarna för att hinna med att blöta ner hela ytan?
   
 3. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Även på morgonen ska det vattnas, en nyanlgd matta kan aldrig få för mycket vatten , jorden saka vara konstant blöt för att fröna ska gro bra. Torkar ett frö det minsta så dör det, jag vattnade så det nästan var sjö morgon och kväll.
   
 4. E
  Medlem · 80 inlägg
  Ja, vi flyttar spridarna några gånger om dagen, men kör 3 samtidigt. Men det har som sagt varit naturligt blött fram till förra veckan och då hade det ju redan börjat växa en hel del.
  Men vi provar med att lägga ut lite mer frön och vattna så gott det går så hoppas vi på det bästa...
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 16 388 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Ni ska definitivt gödsla, annars har gräset inte ens chans mot ogräset. Jag vattnar vår nysådda matta var 6:e timme på de områden som är mest utsatta. Timer från gardena är en bra uppfinning :)
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Det är inte bara att slänga ut fröna, ni ska krattsa upp så det blir en lös jord överst Ca 2 cm, sen ut med fröna och därefter på med krattan och mylla ner, efter det ska det plattas till så fröna har god kontakt med jorden och som sist mycket vatten
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem · 80 inlägg

  I höstas när vi sådde gjorde vi detta enligt konstens alla regler - men känns ju dumt att kratta och förstöra för de frön som gror nu - eller? Någon nytta måste det väl göra om man slänger ut fröna och vattnar på?
   
 8. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Småfåglarna kommer att gilla er när matbordet är serverat, normalt så täcker man med en duk när man ytsår, klart det går att kasta ut frön och vattna. Men räkna inte med att allt gror när dom ligger på ytan, en riktig solig dag så kan fröna torka och då dör dom, krattsa på kala fläckar och mylla ner,i övrigt gör ett försök det kan lyckas.
   
  • Laddar…
 9. E
  Medlem · 80 inlägg
  Ja vi provar och ser, temperaturen verkar gå ner lite nu i veckan, runt 15 grader på dagarna och så kommer regnet i helgen så då får vi kanske lite hjälp på traven Så ska vi fixa lite gödsel till nästa vecka också:
   
  • Laddar…
 10. E
  Medlem · 80 inlägg
  Timer hade varit bra om vi inte varit tvungna att manuellt flytta spridarna, men vi provar att köra både morgon och kväll ett tag nu (en av oss är föräldraledig på dagarna så borde funka) och ser hur det blir.

  Har du något tips på bra gödsel för ändamålet? Verkar vara en hel djungel... Såg att Gardena har något som heter Grön effekt+ som fått bra i test. Annars har Jula något billigt, men det är kanske en dum grej att snåla på. Hoppa på ett rejält regn framöver så kan vi gödsla innan det - annars får det bli till att vattna ännu mer...
   
 11. J
  Medlem · 9 750 inlägg
  Var bor ni , kanske på landet, kolla med en bonde om ni kan få köpa en säck , lika det som sprids på åkrarna, dom brukar ha säckvis av den varan.
   
 12. E
  Medlem · 80 inlägg
  Vi bor i Umeå, finns säkert någon bonde i närheten så får se om vi kan få tag på’t. Det finns inget i butik som du kan rekommendera annars? Svårt att veta vad som är rimligt pris om jag går till random bonde - har du koll på vad det kan kosta till 1500 kvm?
   
 13. A
  Medlem · stockholm · 867 inlägg

  atomlab

  Medlem
  En bonde sprutar ut kogödsel.
   
 14. E
  Medlem · 80 inlägg
  Ahh, trodde det var något annat jonaserik syftade på, känns kladdigt och inte så barnvänligt att ha här hemma... och även krångligt att sprida ut med tanke på konsistensen, eller? Får åka förbi Granngården och höra om de har något som kan passa oss bättre :)
   
 15. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Jag skulle stödsått och räfsat ut ett tunt lager toppdress. Gräsfrön har mycket god groförmåga i toppdress åtminstone rölundas som jag brukar använda. Sen behöver man inte vattna länge vid nysådd utan ofta.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.