Byggahus.se

rutten golvbjälke...eller syll?

 1. D
  Medlem · 5 inlägg

  Dexter68

  Medlem
  Hej
  Vill ha lite råd kring ett problem vi upptäckt i vår nyinköpta sommarstuga. Skulle byta golv och när vi bröt upp det gamla golvet såg vi lite fuktskador. När vi sen sågade upp golvspånskivan så upptäckte vi att ca 0,5 m av syllen är helt rutten och ungefär lika mycket av en golvbjälke.

  Nu till min fråga. Det är helt uppenbart att förra ägaren renoverat detta då det är en blandning av gammalt och nytt trä och det är även inlagt brädor så att golvet inte skall svikta. Värt att på peka är att det syns inget från ovan eller undersidan.

  Jag hävdar att detta är ett dolt fel alternativt så borde ägaren ha upplyst om "fusklösningen"?
   
  Redigerat av moderator 31 jul 2020 13:49
 2. S
  Medlem · 29 inlägg

  Slitvarg

  Medlem
  Ett fel som du troligen måste förvänta dig i fråga om aktuellt byggnadsverk. Hade sommarstugan varit byggd 2012 eller liknande ska du inte behöva förvänta dig detta fel. Oklart är hur gammal sommarstugan är men konstruktionen skvallrar för att den har några år på nacken.
   
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 278 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Svär lite , laga och gå vidare med stugan. Även om säljarna visste om detta har ni knappast mycket att hämta där. En tvist är inget att rekommendera, risken finns ju att ni förlorar. Hur mycket extra jobb och kostnader räknar ni med för att åtgärda?
   
 4. T
  Medlem · 2 042 inlägg

  tergo

  Medlem
  det skadar ju inte att nämna det för säljaren de får kanske lite dåligt samvete och bidrar lite för kostnaden
   
 5. torparavgrund
  Medlem · 204 inlägg
  Ah, tusan, du fick mig... jag trodde det skulle vara en byggteknisk fråga, men det visade sig vara ytterligare en "räknas detta som dolt fel"-tråd.

  För att det ska vara dolt fel måste det i princip ha varit omöjligt att upptäcka utan att riva i byggnaden OCH byggnadens ålder ska inte göra att man kan förvänta sig ett och annat fel (dvs i princip nybyggt). Det är i praktiken mycket svårt att få igenom ett krav på dolt fel.

  Från bilden ser det ut som at det kunde varit fysiskt möjligt att se detta om man kikat in i krypgrunden. Alltså hade köparen kunnat se det när den fullgjorde sin undersöknuingsplikt. Inte dolt fel.

  Dessutom, det där är inte superdyrt att laga, om inte annat kommer kostnaden för rättsprocessen (kom ihåg, civilrättslig process = du betalar varje sekund av juristens tid ur egen ficka) vara åtskilligt mycket högre, och en rättsprocess kan/lär du förlora.

  Tänk så här, en hantverkare kostar 700 i timmen och huvudvärken kommer vara över på någon vecka, en jurist kostar 2000 kr i timmen och processen upptar plats i ditt liv i flera månader.
   
 6. T
  Medlem · 1 486 inlägg
  Skulle lägga kraften på att försöka förstå på var fukten kommer ifrån. Dåligt stuprör, rinner vatten in mot grunden eller är det ett dåligt fönster.
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem · 5 inlägg

  Dexter68

  Medlem
  Tack för all hjälp i att tänka rätt. Är övertygad om att tidigare ägare har fusklagat och visste om detta,men släpper det här
   
 8. torparavgrund
  Medlem · 204 inlägg
  Det är nog lika bra så. Man får tyvärr räkna med att hitta ett och annat klantbygge och fusk, och i ärlighetens namn har nog de flesta av oss även bidragit med några egna innan vi riktigt visste vad vi höll på med. Det är bara att sucka och åtgärda, så får man iallafall känna sig nöjd med att man själv gjorde det bättre.
   
 9. Bästa svaret

  Silver78
  Självbyggare · 1 742 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Nu är det svårt att se skadorna som helhet. Hur långt in går rötan? Är det torrt eller är drar det fukt? Att inte åtgärda syllen behöver inte betyda att man gjort fel. Det är ett omfattande jobb som krävs för att byta. Man slipper gärna om det går. Är det bara delar som behövs ut kan man lägga in passkilar. Ta bort skadade delar och in med nytt. Med tidens tand får man räkna med åtgärder som kräver insats. Vill man slippa underhåll ett tag så får man satsa på nyproduktion. På den bild man ser är golvregeln mest utsatt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.