Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Rörspetsbrunn

 1. I
  Medlem · 337 inlägg
  Tagit upp rören nu. Som förväntat kom inte sumpen med upp. Såg även lite märkligt ut mellan lägsta och nästlägsta filterrör? Mig veterligen har jag inte skruvat något på rören. Antar att det beror på när jag borrar nere i hålet?
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Det har jag inte ens tänkt på innan men du skulle givetvis haft en vänstergängad borr. Får du upp lera mellan rör och borr så är risken stor att du gängar av röret. Vilket uppenbarligen hänt både med stupstock och första filterröret.
  Får nog bli till att limma de sista skarvarna.
   
  • Laddar…
 3. I
  Medlem · 337 inlägg
  Ahh, du har säkert rätt. Och en vänstergängad bör finns typ inte eller? :D
   
 4. B
  Medlem · 90 inlägg

  Bl0mman

  Medlem
  Uppdatering. Helt kristalklart men endast 8 l/min. Har matat med kommunalt för att få upp lite extra matrial, ska prova det senare idag igen. Men förväntar mig ingen större förbättring. Kan det hjälpa att får ner pumpen i backen, en meter eller så längre ner eller det är bara bortkastad tid och arbete? Tänker att det skulle kunna ge lite kortare höjd från vattenytan, sughöjd. Vattenytan ligger på 5, 6 meter. När jag startar pumpen når väl pumpen max sughöjd ganska snabb antar jag. Därför jag haft problem innan. Hade tillrinningen varit bra hade detta inte spelat lika stor roll. Tänker att det ökar trycket i filterrören om man kunde kommit ner en bit. Tänker jag helt fel här? Hade man haft en djuphålspump hade trycket blivit ännu större men med risk för att den hade gått sönder av sand som virvlas upp osv.. Tankar funderingar? Har fler släta rör, men inte riktigt redo att gå djupare än:)
   
 5. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Nej vänstergängat borr finns nog inte. Eller är svårt att hitta iaf. Om rören är i pvc kan du limma de första skarvarna med tangit. Är det pp plast finns det i princip inget lim som biter.
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  En annan jetpump tror inte jag kommer att förändra så mycket. Jag antar att du nu får ett större flöde i början tills nivån i röret är ca 8-9m ner från pumpen? En djupbrunnspump hade sänkt nivån mer i röret och då ökat difftrycket över filtret vilket i teorin ökar inflödet i brunnen. Så ska du testa nåt så är det nog djupbrunnspump. Har du eller någon du känner vägarna förbi Halland nån gång kan du hämta en hos mig för att testa. Köpa eller låna spelar ingen roll, den står bara i garaget till ingen nytta.
   
  • Laddar…
 7. B
  Medlem · 90 inlägg

  Bl0mman

  Medlem
  Ja man märker stor skillnad. När den kommer ner en bit i röret. Eller det är vad jag tror iallafall att den kommer ner runt 8-9 meter. När jag provpumpat innan har den slutat ge vatten vilket jag tror beror på just detta tsm med att filterrören till viss del sattes igen. Nu när jag lagt i isgrus, fortsätter den men med lägre flöde. Viss inblandning av luft då ocskå.
  Nej har en annan automatpump också men som du säger tror jag inte det skulle göra ngn större skillnad. Men kanske om man kom längre ner under marken med pumpen. Vill helst inte lägga mer penga i år utan får bli ngt jag investerar i till våren isåfall. Får fundera lite till;) Tack för erbjudandet:)
   
  Redigerat 26 sep 2021 12:50
 8. S
  Medlem · 184 inlägg
  Uppdatering från mig.

  Träffade som sagt lera på 7 meter. Har nu slagit ner till 8 meter.

  Sista biten gick lite lättare att slå ner, vilket kändes positivt. Fick först upp skitigt vatten, men efter att ha sugit i någon timme försvann sanden mer och mer och vattnet blev mer klart.

  Vattnet är dock inte klarare än vad det var på 6 meter. Flödet är heller inte bättre än 6 meter. På 6 meter hade jag 37L/min på 2 bar med fullt öppen kran. Nu fick jag ca 20L/min med ca 0.5 bar med fullt öppen kran, så ganska likt flödet på 5 meter.

  Frågan här är om man ska gå ner på 9 meter och tro att det blir bättre än på 6 meter, eller dra upp till 6 meter?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210926_185221.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210926_185556.jpg
  Logga in för att se filmer.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · 140 inlägg
  Fick min leverans av filter och rör för några dagar sedan, två rör trasiga, men det är löst och kommer nya.
  En fråga, om där är någon som vågar på sig en mindre avancerad gissning.
  Vågar jag använda detta rör, bara spruckit två gängor ner, kommer att limma samman samtliga filter ( 6st, vilket nu kan bli 7 :surprised: ) och limma samma samtliga foderrör ( 7st ) för att inte råka ut för samma sak som ibrakadabra gjorde med att rören gängade ur sig, spontant känns det som att det kan påverka en del, men hur mycket.
  Men det e skillnad på att tro och veta:thinking:.
   
 10. T
  Medlem · 3 454 inlägg
  Jag skulle inte limma. Det är lite jobbigt om du behöver lyfta upp rören tackvare sten eller liknade då blir det väldigt svårt att börja med ett nytt hål med 12 meter rör som står rakt upp :).

  No offence till @ibrakadabra men det måste vara något speciellt med hans metodik som gör att det har hänt 2 ggr. :)
  Har läst jättemånga tyska trådar och forum men aldrig hört talas om det eller att någon skulle behöva limma rören.

  Chansa inte med den trasiga gängan. 6 filter räcker så det blir över.
  Med ditt SGU och sand (125l/s om jag minns rätt) så räcker 3 filter hur långt som helst. (Jämför med mina brunnar)
   
 11. I
  Medlem · 337 inlägg
  Haha känner mig kränkt!!!!!!!111
   
  • Laddar…
 12. S
  Medlem · 140 inlägg
  Tackar för detta betryggande svaret(y).
  Då blir det till och lugna dig tills resterande rör dyker upp, känner sig som ett barn på julafton, VILL bara börja på detta projekt.
   
 13. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Nu vet jag inte om det finns tyskar som kör med spiralborr i lera likt @ibrakadabra, men om det finns det så ser jag det som helt naturligt att du gängar av sumpen. Jag tror att det går fint att limma den längd som du ändå borrat ovan vatten eftersom du ändå kommer montera dessa rör innan du sticker ner dem i hålet. Det som givetvis inte blir roligt är att du får vaska hela längden som du limmat trots att det bara var ex ett rör som gick sönder, så jag förstår din skepsis. Har man inte lera så finns det absolut ingen anledning att limma. Har man lera och kör med spiralborr så har ibra bevisat att man behöver limma sump och första skarven mellan filter. Om man har lera och kör likt mig och @upa med lerborr (lerluckrare) så hade jag nog ändå funderat över att limma sumpen. Jag har ju dock ingen egen erfarenhet av gängade rör eftersom jag byggde min filterbrunn själv av pvc avloppsrör.
   
 14. I
  Medlem · 337 inlägg
  Hur vet jag om rören är i PVC?
   
 15. I
  Medlem · 337 inlägg
  Svarar på mitt eget inlägg.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.