Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Rörspetsbrunn

 1. F
  Medlem · Skåne · 190 inlägg

  fizz

  Medlem
  Det där är samma pump som jag kör med :)
   
  • Laddar…
 2. U
  Medlem · 457 inlägg
  Jag ville sätta den längre ifrån men har lite ”målat in mig i en hörna” så att säga.. Det skall byggas ett förråd i den hörnan jag är i så det ligger en stoooor hög med makadam till gjutningen av plattan jag isf måste flytta på och det är så jäkla jobbigt..:crysmile:
  När väl plattan är klar kan jag ju testa att flytta hålet lite längre bort. Alternativt kan jag jag flytta hål 1 så länge där jag funderat på att sätta hål 3 men då måste jag plöja mig genom gräsmattan Så det får isf vänta tills bevattningsledningarna ska ner i backen..
  Det stämmer att det är ”Jula-pumpen” ger 105 liter som jag lånat av grannen. Trevlig liten sak som är enkel att ha att göra med så funderar på att ge honom ett bud på den..:thinking: Tycker den väsnas lite väl mkt och har haft siktet inställt på en lämplig Pedrollo då flera här verkar nöjda med dem. Vilken modell är det du har @Mardigan? Nöjd?
  Ngn annan här som har Pedrollo (eller annan) och vill dela med sig av erfarenheter?
  Har varit inne på deras sida och fluktat lite men innan jag visste vilket flöde jag fick kändes det meningslöst att grotta ner sig för mkt. Kanske ngn här som är insatt och kan leda mig i rätt riktning av val? Kommer efter inköp att kontrollera flödet ordentligt och därefter räkna på hur jag ska fördela de olika zonerna.
   
 3. U
  Medlem · 457 inlägg
  Ja, jag kommer ihåg att det var den pumpen du oxå kör med sedan jag var hos dig och kikade. Var det så att du funderade på att byta eller minns jag fel..?
  Som jag skrev i förra inlägget funderar jag på att ge grannen ett bud på den jag lånat så undrar om du är nöjd med den?
   
 4. S
  Medlem · 184 inlägg
  Ibland får man en tankeställare om varför vi gör det så svårt för oss? :crysmile:

  Stod på rinkaby rör och väntade på att få mina sönderslagna gängor utbyta och rören kapade på mitten. Där var en kille till som hämtade ut saker till sitt sprinklersystem och undrade om jag höll på med brunn. Drog hela historien och rörspetsen och problemen, varav ha säger, "ja jag har också fixat brunn. Jag hittade en gubbe som spolade ner en slang till mig på två kvällar för 5 tusen. Enligt honom var där mellan 50L/m - 100L/m."

  Där kände man sig lite dum varför man gör det så svårt för sig... Haha:crysmile: Men samtidigt lär man ju sig också :).
   
  • Laddar…
 5. F
  Medlem · Skåne · 190 inlägg

  fizz

  Medlem
  En pedrollo pump låter mindre och drar mindre ström... sen har ju jula pumpen levererat mig många liter vatten så kan väl inte direkt klaga på den :)
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · 3 454 inlägg
  Jag kör en Pedrello. Fungerar otroligt bra.
  Byggkvaliten tycker jag också är bra. Rostfri, rejäla "plintar" i elboxen, bra tätad mm.
  Men det snygga tycker jag är att de har ett stort urval av pumpar. Från enkelsteg till 6 stegs pumpar i olika effektklasser så det är enkelt att hitta en tryck/flödeskurva som passar en.
  Vissa varianter har även riktigt platt sådan kurva som är en riktig fördel för dimensionering av bevattningssystem.

  Låt oss leka med tanken med ditt flöde satt till 25 l/min med MP-rotator och du vill ha ett tryckfall över sprinklern runt 2.5-3 bar.
  Då skulle en 3 eller 4 stegs 130 passa perfekt beroende val av slang och tryckfall över dessa.
  Som du ser så får man inte speciellt stor tryckökning av att en zon tex blev bara 15 l/min. För det är svårt tror jag att få alla zoner till projekterat nominellt flöde.
  Om man inte har en gräsplätt i ett väderstreck med samma andel sol över hela.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20210822-100523_Drive.jpg
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  @upa kan säkert redovisa vad hans nerspolade silar och utrustningen som krävs har kostat. Och beräknad arbetsinsats för en nybörjare:thinking:
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Jag har en 4/130 enfas och är mycket nöjd. Går tyst och ger bra tryck och flöde. Jag kanske hade klarat mig med en som ger lägre tryck men mina MP har jag satt i tryckreglerade hus så då gör det inget om det finns lite kraft bakom. Och om man kör med vanliga spridare är det skönt att få den extra kastlängden. Det ända jag ångrar är att jag inte köpte en trefas. Blinkar i lamporna när pumpen startar och stoppar;)
   
  • Laddar…
 9. I
  Medlem · 337 inlägg
  Det kom en Nisse med traktor och utrustning till mig och slog ner vår nuvarande rörspets. Kostnad 5000 kr :).
   
 10. U
  Medlem · 457 inlägg
  Några hundringar för materialet och pemsilen är ju i det närmsta ”gratis” i jämförelse med en spets. Arbetsinsatsen var löjligt låg då det ”jobbigaste” var att kapa alla hålen till silen…
  Jordborr är nog en fördel för att ta sig ner till grundvattnet men beroende på ens jordlager är det inte ett måste. Jag behövde inte borra men valde att göra det ändå för att inte få så mkt sand uppumpat.
  Har man en soptunna så funkade det perfekt som vattenreservoar och sen behöver man bara en pump. För mig funkade en enkel dränkpump utmärkt. Ska över till grannen och fixa ett hål när han köpt en pemslang.
   
  • Laddar…
 11. U
  Medlem · 457 inlägg
  Är det deras magnetventiler med flödeskontroll du menar med tryckreglerande hus?
  Ja, man vill väll altid ha lite större än vad man faktiskt behöver..:rofl: Kommer att sätta popup för alla ytor och sen dropp för rabatterna etc så kan inte komma på något tillfälle jag kommer att behöva det ”extra” trycket så ska försöka hitta en som matchar så bra som möjligt.
   
 12. U
  Medlem · 457 inlägg
  Var 5000:- inklusive spets och annat material? För de pengarna lönar det ju sig även om man kört långt och måste sova över på hotell…:crysmile:
   
 13. I
  Medlem · 337 inlägg
  Aa spets ner typ 7-8 meter. Pump ingick inte :D
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · halland · 336 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Hunter PRS 30 och PRS 40 är tryckreglerade till 2,1 resp 2,7 bar.
   
  • Laddar…
 15. G
  Medlem · Norrbotten · 88 inlägg

  Grundsuteräng

  Medlem
  Har nu borrat med 105mm borren till ca 10.7 m men röret vill inte gå ner har ca 400kg på stupstocken.Kör nu med gruspumpen och har tills nu bara fått upp lera som går att bryta av:sweat:Nu ser jag en skillnad i leran det är inslag av sand i den och det är tom annan färg på den(y)Nu hoppas jag att det håller i sig med sanden och att rören sjunker ner.Har just nu ca 3.6 meter med vatten i röret plus det som jag har under röret.Kanske är som ni säger att fraktionerna ändrar sig när leran är som värst:thinking:
  När ni har fått upp lera är den så hård att den går att bryta av det är ett hvete att forcera den:thinking:
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.