Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Rörspetsbrunn

 1. I
  Medlem · 335 inlägg
  Jag har också rör vars översta 3-4 gängor är sönder. Har haft 700 kg på Stupstocken på mitt första hål. Verkar ha klarat sig.
   
 2. I
  Medlem · 335 inlägg
  Har varit ute tidigare ikväll på hål nr 2.

  Har 4,5 meter rör i backen. De första 3-3,5 m gick fort. Jag minns ändå inte att det var så här segt vid hål nr 1. Har redan 480 kg och det händer inte så mkt. En hade ju förhoppningar om att jag endast skulle behöva köra med den raka sprutpistolen i röret :):). Har hållt på lite med lerborren också men just nu är jag en bit under rören och det verkar inte som att den gör så mkt nytta där lol.

  Blev fan lite less nu alltså, haha. Får se huruvida jag fortsätter nu eller om det får bli ett senare projekt. Det tar upp mkt tid, har en del andra grejer att pula med nu under semestern.

  Ang jordlagren. Där jag bor är genomsläppligheten bajs enl sgu, pga leran antar jag. Vet någon hur "det funkar" - kan det skiljas åt lokalt hur det ser ut med lerlager etc? Jag har en relativt stor tomt - 4000 kvm. Och hål nr2 är typ 4 meter från det första, dels för att jag fick bekräftat att det fanns grus under leran, men också för att det ligger 5 meter från befintlig brunn. Men funderar på att gå typ 50 meter bort och testa där istället.

  Zzzegt
   
 3. S
  Medlem · 162 inlägg
  Hej, har lite tankar kring pump för en 50R rörspets. Kan man förvänta sig mer än 50L/min? Frågan baserar sig lite på de pumparna som rinkaby rör har.

  De har en 1-fas pump som levererar 50L/min och 4.5bar. Sen är det 3-fas som gäller på 100L/min och max 6 bar. Finns ingen pumpkurva, någon som vet det?

  Är det värt att satsa på 3-fas pumpen? Är det värt det? Hade varit skönt att slippa ringa elektriker för att dra 3-fas.
   
 4. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Rinkaby har en enfas som heter jet 12 m ultra som är specad för 120 l/min. Om den är bra vet jag inte. Sen är ju frågan hur stort flöde du behöver och vad spetsen ger.
   
 5. T
  Medlem · 3 411 inlägg
  Det kan diffa. Mitt hål nr 3 hade lera första 2-3 meterna och jag trodde jag var rökt men tur så kom det sand vid grundvattnet.
  20 meter bort från hål nr 3 så är det bara sand hos mig.
   
 6. T
  Medlem · 3 411 inlägg
  Tänk på att man brukar speca max tryck vid 0 flöde, sen så minskar trycket vid ökat flöde.
  Det bästa är att hitta en som presenterar sina pumpkurvor, annars blir det bara att gissa.

  Du kan inte köpa någon bilig junkpump för att kolla flödet över spetsen? Behöver inte vara något som ger tryck utan hyffsat flöde. Sen hänger du på en kort pem slang bit på utloppet med kulventil så kan du strypa tills spetsen ger kontinuerligt flöde utan att gå tom. Då får du dit maxflödes punkt.
   
 7. karra
  Trädgårdsfixare · Karlskrona · 197 inlägg

  karra

  Trädgårdsfixare
  Har påbörjat mina försök till hål, har väldigt kompakt lerjord högst upp och det är en gammal åker (vad jag vet). Första hålet tog flera timmar på söndagen och jag kom ner kanske 1,2m innan jag stötte på en stor stenbumling. Igår efter jobbet försökte jag på ett nytt ställe, stött på mindre sten och kommit ner ungefär lika långt, nu en halvstor sten på ena sidan. Har tillverkat en stenfångare som jag får upp ganska stora stenar med, så hoppas jag får loss och upp den idag!

  Inga bilder än, får tyvärr för skitiga händer när jag väl håller på :rofl:
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Torr jord kan vara ett helvete.
  Antar att du bara kör med jordborr hittills och inte börjat klabba med några rör.
  Om man har möjlighet att fukta upp jorden där man ska borra så kan det gå lättare.
   
 9. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Påbörjat nästa projekt i trädgården
  Logga in för att se filmer.
   
 10. karra
  Trädgårdsfixare · Karlskrona · 197 inlägg

  karra

  Trädgårdsfixare
  Yes bara jordborr än så länge, gjorde så innan och ska blötla med några liter längst ner igår kväll, ska blötlägga lite till om stenen inte lossnar ikväll. Tack för tipset!
   
 11. C
  Medlem · 70 inlägg

  carlert

  Medlem
  Sprang på denna videon på Youtube. Tyvärr endast på tyska. Men lite intressant även om man inte förstår språket.

   
  • Laddar…
 12. G
  Medlem · Norrbotten · 83 inlägg

  Grundsuteräng

  Medlem
  Brukar välja översättning(text) till svenska under inställninga,inte perfekt men klart användbart.
   
 13. P
  Medlem · 74 inlägg
  Igår såg jag att det översta röret i backen inte var förstört som jag trodde

  Så nu är jag nere på 11 m. Det stämmer dock inte med antal rör. Det måste ju vara "jämna" halvmetrar iom sumpen på 0,5 m.

  Men jag har dålig koll på hur många rör jag skickat ner. Hur tänker man? Kanske sand i röret? Eller har jag pumpat för mycket så jag egentligen bara är på 10,5 m med rören?

  Är där sand i röret så kommer totaldjupet bli 12,5.
  Vattenspegel från mark 7,2 m.
  Vattenpelare på 5,3 m. Då har jag översta filtret 1,8 m under grundvattennivån.

  Men har jag bara 10,5 m rör i backen skulle det betyda att jag pumpat 0,5 m djupare än vad rören är. Då blir totaldjupet bara 11,5 m. Vattenpelare på 4,3 m och översta filtret 0,8 m under grundvattennivån. Då får jag nog beställa ett rör till.

  Sen är det läge att tänka på hur brunnen ska avslutas. Är det värt att köpa färdig tätning/lock med genomföringar?
   
 14. T
  Medlem · 3 411 inlägg
  Bra jobbat!
  Har du skaffat någon pump att provpumpa med? Skulle vara bra att provpumpa innan du avslutar brunnen eller beställer mer rör. Om du är nöjd med provpumpningen så kan du köra ner 1 meter till för sakens skull och avsluta. Men om det skulle vara så att nivån sjunker mycket utav någon anledning så kan det vara läge att beställa och köra ner några meter rör till då det verkar relativt enkelt i din fraktion.

  Jag hade nog kört med djuphålspump med lock för den färdiga brunnen.
   
 15. P
  Medlem · 74 inlägg
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.