Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Rörspetsbrunn

 1. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Var i landet bor du?
  Har en djupbrunnspump som jag kan låna ut.
  Finns i Halland.
  Och jag håller med Totalcontrol att det är grundvatten du funnit.
   
 2. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Hur många meter vattenförande lager hade du över leran?
  Om jag kommer ihåg rätt så hade du hyfsat grov fraktion precis över leran som borde ge en del vatten.
  Jag må vara tjatig med mina nerspolade silar men jag tror att man kan lyckas med det med även enklare medel än vad vi har. Mina senaste funderingar är att man nog kan göra det med 50 mm avloppsrör och en dränkbar pump som ger ca 200 minutliter alternativt en jetpump med lite högre flöde. I ett 50mm rör kan man kanske få ner en pem 32 sil men åtminstone pem 25 sil. Tror 50mm avloppsrör på jula kostar 70kr för två meter. Man måste bara såga bort ”flänsen” på röret där gummitätningen är. När man skarvar på nästa rör så kan man använda korta montageskruv som bara precis går genom innerröret så att inte silen fastnar i skruvarna när den ska ner.
  Det vore kul om någon provade att köpa ett 50mm rör och testade vad som krävs för att spola ner det.
  Sen skulle det givetvis vara mycket roligare att lyckas med en filterbrunn. Men om det inte går så kanske lite ”epa” vatten är bättre än inget vatten
   
 3. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  4/130
   
 4. P
  Medlem · 74 inlägg
  Tack, men det är lite långt bort. Jag bor i Skåne, ett par mil utanför Lund. Men fungerar det att "pumpa rent" med en djupbrunnspump? Hade tänkt köpa en sån ändå...
   
 5. M
  Medlem · Skåne · 1 905 inlägg
  Hyr annars en bensindriven på t.ex Hyrhöjden/Lyft&byggmaskiner/Ramirent eller dyl,har jag gjort ett par vändor. Kostar typ 150kr/dygn.
   
  • Laddar…
 6. U
  Medlem · 434 inlägg
  Grundvattnet ligger på 1,9 meter och leran börjar vid ca 5,5 så ca 3-3,5 meter.
  Vill göra ett sista försök att få ner filterrören innan jag ger upp men har funderingar på alternativ då hoppet att komma vidare inte är jättestort..
  Det lutar då åt att få ner en 50mm spets med galvade rör och se vad det ger och ev komplettera med att slå ner en parallellkopplad några meter bort om flödet blir för lågt.
  Jag har dränkbar pump och ”hejare” så tror inte det blir några större problem att få ner.
  Meeen…
  Jag funderar såklart även på att göra det lite mer komplicerat för mig själv och använda filterrören jag har kvar som foderrör och sedan lägga ner en ”bonnameckad” spets likt din @Mardigan. Fylla upp med isgrus och sedan dra upp foderröret.
  Fördelen (som jag ser det) är att jag då kommer att veta precis vart leran börjar och kan lägga spetsen med precision. Samt att det blir billigare än att köpa spets/spetsar på Rinkaby rör. Nackdelarna blir mer jobb och besvärligare den dag jag ev behöver ta upp om det kärvar.
  Vad tror ni? Är det att göra det onödigt komplicerat?
   
 7. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Hade jag varit i dina skor hade jag först testat att spola ner då det är absolut mest kostnadseffektivt och går absolut fortast. Köp 3st 50mm avloppsrör en rörböj och något för att få på en slang. Fyll någon typ av balja med vatten där du sätter dränkpumpen. Borra ner till grundvatten, då är du ca 2m ner. Skarva ihop 2 avloppsrör där man kapat bort den större flänsen. Stoppa ner rören i det borrade hålet och koppla dränkpumpen med någon typ av slang till röret. Starta pumpen och se om det går att trycka ner röret genom att jucka det lite upp och ner men mest ner. När du spolat ner 2m skarvar du på ditt sista rör, och här behöver du inte ta bort flänsen eftersom du kommer nå lera innan röret är nere. Man känner extremt tydligt när man når lera, då tar det bomstopp så det brukar aldrig vara nån tvekan.
  Om du har 3-3,5m vatten skulle jag gjort silen 1,5m och kapat pemslangen typ 8 m lång.
  Första gången du gör det tippar jag på 3 timmars jobb. Spolar du ner en till så går det väldigt fort när man ändå har grejerna framme.
  En fördel med att skarva spolröret är att du slipper ha röret så högt upp i luften, max 2m som sticker upp åt gången.
   
  • Laddar…
 8. karra
  Trädgårdsfixare · Karlskrona · 197 inlägg

  karra

  Trädgårdsfixare
  Redigerat 26 jun 2021 14:20
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · 3 411 inlägg
  Spännande! Yepp har sett många som kör med två stegar.
   
 10. U
  Medlem · 434 inlägg
  Så att jag förstått rätt..
  Avloppsröret används som spol/foderrör för att komma ner och tas sedan bort när man lagt ner en pem? Hur stor är risken att avloppsröret delar sig när man ska dra upp det? (Ungefär som frågan ”hur långt är ett snöre”..) men kommer det följa med upp med handkraft eller behövs domkraft?)
   
 11. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Du har förstått rätt.
  När jag spolat med skarvade avloppsrör så sätter jag 3-4 korta montageskruvar genom rören och då ska det rätt mycket till för att de ska gå isär. Åtminstone om man gör det ganska kvickt. Om man spolar ner och sen går och äter middag så kan det fastna men i början kan man nästan studsa röret på leran, brukar vara löst iaf 15 min.
   
  • Laddar…
 12. U
  Medlem · 434 inlägg
  Vågar man gå upp på ett 75mm avloppsrör för att komma ner med en 50mm pem eller blir det att gapa efter för mkt med en sådan pump?
   
 13. D
  Medlem · Halland · 34 inlägg

  Dylan

  Medlem
  Bor på Västra Gärdet så ganska nära ju. Har inte grävt så djupt så möjligt att det är samma här, men bara sand när jag grävt nån meter ner iallafall.
   
 14. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Testa kan man väl alltid men är rätt tveksam till att det fungerar med låga flöden. Arean på ett 75 rör är mer än det dubbla från ett 50 rör.
  Jag hade nog hyrt en bensindriven pump om man ska upp på 75mm.
  Sen ska man nog ha i baktanke att om man tar ut för mycket flöde från en punkt så kan man sänka grundvattnet väldigt mycket lokalt med risk för luftinsug. Så ska du ha ner isgrus runt silen så får det inte gå upp för högt för då blir det garanterat luftinsug. Summa summarum så tror jag att det är bättre med flera utspridda mindre silar än en stor.
  Provade du vad din filterbrunn gav innan du gick ner i leran?
   
  • Laddar…
 15. M
  Medlem · halland · 320 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Flödet begränsas faktiskt inte mycket alls i själva silen. Lägger in en film på silen jag har i min filterbrunn när jag skickar 33 minutliter genom den och den är helt öppen i ovankant. Så skulle den inte svälja allt skulle det runnit över men det gör det inte
  Logga in för att se filmer.
  . Silen är 1m lång och varför pemslangen är kapad är för att jag satt en backventil ovan silen iom att den är i en filterbrunn så kan jag enkelt lyfta upp den om backventilen skulle krångla i framtiden.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.