Byggahus.se

Rörspetsbrunn

 1. T
  Medlem · 2 776 inlägg

  TotalControl

  Medlem
  Foderör kan vara en billig försäkring att det inte rasar in. Min senaste brunn hade jag dock inte foder för hade inget hemma. Men det tog bara några timmar till jag var klar.

  Har aldrig jobbat med pluncher bara kiespump. Men läste igår att tar man bort kolven så kan man plunscha med kiespumpen. Har inte kikat om det går att fästa rep utan kolv på erdhbohrers kiespump.
  Annars är kiespumpen bäst i sand. Plunschern är mer allround.

  Jag hade kört som vanligt med filterrören. 0.5-1m sump sen 1 meters filter så många man tror dig få ner.

  Grävd brunn kan jag inte uttala mig så mycket om. Gör man den rätt med grus i botten och en bit runtom som lär den ge bra med vatten om man kommer tillräckligt djupt.

  Hur ser SGU för dig ut?
   
 2. G
  Medlem · Norrbotten · 18 inlägg

  Grundsuteräng

  Medlem
  Har inte kollat sgu's karta men jag vet att det är ca 15-20 meter sand,dom som har borrat har fått problem med järn och allt vad det för med sig.Har hittat en åder som rinner ut i en slänt som går ner mot Kalixälven och tänkte placera brunnen så långt från slänten jag kan för att få bättre tryck i vattnet.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · halland · 204 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Jag hänger inte med på vad du får 3,5 bar ifrån?
  Pumpkurvan visar en pump som ger max ca 0,6 bar vilket motsvarar 6 meter. När hans brunn är nästan tom ger pumpen i kurvan ca 15l/min.
   
 4. U
  Medlem · 320 inlägg

  upa

  Medlem
  Skarven och leran har jag koll på. (y)
  Har möjlighet att bygga ställning och kan ta garagetaket till hjälp om det behövs så det ska nog gå bra att få ner 6 meter i ett stycke.
  Ska bli intressant att höra hur det går med spolpumpen..:ok:
   
 5. M
  Medlem · Skåne · 1 900 inlägg

  mortimer

  Medlem
  40l/min blir 2,4m3/h. Går du in i pump kurvan så och mäter på Y axeln där så landar du på 35-37m vilket i bar blir 3,5-3,7. Då förutsatt vid optimala förhållande o lyfthöjd 0m (pumpen står i vattnet hela tiden nästintill och bara ska kasta ut vattnet o inte någon höjd på trycksaken, typ flytta vattnet i sidled)
   
 6. C
  Medlem · 66 inlägg

  carlert

  Medlem
  Redigerat 4 maj 20:38
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · halland · 204 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Ok, trodde att du refererade till pumpkurvan i #3491. Men då är det någon annan pumpkurva alltså.
   
 8. J
  Medlem · 6 265 inlägg
  6 meter 160 mm, var det bara en längd då, tänker mest på om man har 3 meters , hur skarvar man dom, med lim, tätflänsen är grövre är röret samt lite koniskt och kommer att kärva mot hålets kanter och kanske inte gå ner,. Om man kan få ner något längre än 3 meter respektive 6 meter.
   
 9. M
  Medlem · Skåne · 1 900 inlägg

  mortimer

  Medlem
  Precis, kurvan i 3491.
  Enheten på X axeln verkar dock vara felaktigt angiven. Förmodar Biltema menar 1, 2 3,4,5,6 m3/h och inte 1000m3/h, 2000m3/h, 3000m3/h o.s.v vilket vore en mastodontpump utan dess like
   
 10. T
  Medlem · 2 776 inlägg

  TotalControl

  Medlem
  @mortimer Kurvan startar på 6 meter @ 0 flöde :) Alltså 0.6 bar.
  Du måste ha trott dig sett bar på Y axeln.
  Eller så skrev du fel och menade 3.5 meter @ 40l/min.
   
 11. M
  Medlem · Skåne · 1 900 inlägg

  mortimer

  Medlem
  Ser det nu... blev en faktor 10 fel där.
  Van vid riktiga pumpar på typ 50m/5bar i det aktuella vattenuttaget man har behov kring
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · halland · 204 inlägg

  Mardigan

  Medlem
  Jag har dragit ner 110 mm avloppsrör. Markavloppsrör finns i pvc vilket går bra att limma med tangit. Jag sågade av röret precis under tätningen så man slipper ”flänsen” men får ju kvar 5cm som är lite större där nästa rör går i. Att röret är lite tjockare på sina ställen gör inte så mycket i sand men i lera blir det värre.
   
 13. I
  Medlem · 176 inlägg
  Sena Grappar.

  Kom precis in efter en underbar (nåja) session av brunnsborrande.

  Jag började med att spruta lite gardenaslang för att lösa upp "geggan" i botten. Sen tog jag upp röret typ 30 cm. Efter det på med vikter, 750 kg :D:D.

  Röret gick ju direkt ner till där jag drog upp det ifrån, kanske att det sjönk några centimeter till. Marginellt i så fall.

  Jag testade med Kiespumpen, och som tidigare så får jag bra motstånd och upp kommer mycket och endast grus i bifogad bild. Men Kiespumpen bottar på samma ställe i röret vid ca 8 meter.

  Jag testade sedan med jordborren, jag var ensam idag så jag gjorde samma mojäng som han på filmen som du länkade till @TotalControl. Tack för tips!

  Jordborren fastnar också på samma ställe i röret, jag kan alltså inte borra mig längre ner, till slut bara tar det stoppar när jag snurrar. Jag var ändå envis och tog i som fan etc.

  Nu började jag tänka att antingen är det en stenjävel eller har typ sumpen vikt sig, se bifogad ritning?

  Jag testade med Kiespumpen en gång till innan jag gick in. Bra motstånd igen, och denna gången var det sinnes segt att få upp, nästan som att den fastnat. När Kiespumpen kom upp genom röret såg jag något "intressant" - en rätt stor bit blått rör som hängt med Kiespumpen upp och troligtvis kilat fast den där nere. Och kolla bifogat vad som fanns i Kiespumpen :) massa blåa delar, gängor. Kan det vara gängor mellan sumpen och det första röret?

  Bajs antar jag.
   
 14. G
  Medlem · Norrbotten · 18 inlägg

  Grundsuteräng

  Medlem
  Hur mycket mer vatten kan filterbrunnen leverera om man jämför med rörspetsbrunn.Rörspetsbrunnen är ett slutet system som kanske suger in nytt vatten i röret medans filterbrunnen är ett öppet system och bottenventilen kanske suger in luft om det blir brist på vatten.Då måste jag lossa kopplingarna och fylla vatten i ledningen,tänker jag rätt eller gör jag en tankevurpa.
   
  • Laddar…
 15. I
  Medlem · 176 inlägg
  Jag har tänkt samma som du. Väntar med spänning på svar.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.