Byggahus.se

Rören låter

 1. A
  Medlem · 1 inlägg

  Ann-lis

  Medlem
  köpt en 30 år gammal stuga . När man spolar på toaletten dånar det i rören. Vad göra.
  Mycket tacksam för svar. Ann-Lis
   
 2. HElgEe
  Renoveringsnovis · Gävleborg · 20 inlägg

  HElgEe

  Renoveringsnovis
  Plaströr brukar låta en del. Antingen byta till gjutjärn eller på något vis ljudisolera runt rören.
   
 3. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Har du dom grå så är dom tunnväggiga skramlar som bara den , i dag så har man blåaktiga tjockare gods skramlar inte , Åtgärd :: Ha dom kvar , isolera allt , bygga in allt , eller byta till nya rör plast , samma mått som dom gamla , valet är ditt
   
 4. A
  Medlem · Stockholm · 1 295 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Ann-lis,
  Du anger inte i vilka rör som det dånar i. Det bör du göra om du vill få något gott råd av forumsmedlemmarna. Ta foto och visa också, ett på ca 3 m avstånd och ett närmare på rören, som du tycker dånar. En stuga som är 30 år gammal är ganska ung, byggdes alltså 1987.

  Vi har en "stuga" där kallvattenledningarna "dånar" något förskräckligt när man tappar vatten från utomhuskranen. Kopparrören som dånar är klena, bara 12 mm ytterdiameter(innerdiam. då bara 10 mm). Vi mätte med fullt öppen utomhuskran med hink-klockmetoden, 8,9 Liter på 21,8 sekunder och fick då fram att strömningshastigheten i kopparröret var 5,2 m/s. Det skakar och dånar i kopparrören, som är ca 8 meter långa. Dessutom fungerar nog badrumsväggarna(är dubbla gipsskivor) som resonanslåda. Kopparrören löper i badrummet. Vi har högt kommunalt kallvattentryck, hela 6,0 bar övertryck. Vanligt tryck på kommunalt vatten är annars ca 3 till 4 bar övertryck. Vad vi funderar på att göra är att byta 12 mm kallvatten-kopparröret mot ett på 15 mm, vilket ger lägre strömingshastighet och därmed lägre ljud. Då blir strömningshastigheten lägre, nämligen ca 3,1 m/s. Det kommer säkert att låta då också, men inte så mycket som idag. Det är inte så jättesvårt att byta.
  Skulle vi dock ha haft normalt kommunalt vattentryck på ca 4 bar övertryck, då skulle vi haft betydligt mindre ljud. Det är kombinationen högt vattentryck och klen rördimension, som ger hög vattenströmningshastighet i rörledningen och därmed oljud från rörledningen.

  Ann-lis, vad du kan göra är att strypa litet på kallvattenventilen som du kanske har på kallvattenröret till WC-stolens reservoar. Kanske har du där en ballofix-ventil? Du får du ner strömningshastigheten och därmed ner ljudet.Troligtvis kan du leva med att det tar någon minut längre att fylla upp WC-reservoaren, såvida ni inte har kölapp till toa för gästerna i stugan.

  Anledningen till att en rörfima så sent som 1987 monterar alltför klena kallvattenrörledningar som sedan hos kunden orsakar buller, är att det blir billigare för rörfirman, och sedan kan han få mer jobb när kunden senare vill ha hjälp med att få bort oljud i vattenledningarna. Plocka kunden på pengar ytterligare en gång.

  Att det skulle vara färgen på rörledningen som orsakar ljudet, är litet väl befängt, tycker jag. Man läser i föregående inlägg att det föreslås blå färg istället för grå. Är det möjligen rörmokaren som utförde installationen år 1987?
   
  Redigerat 9 jul 2017 17:09
  • Laddar…
 5. Q
  Medlem · Kronoberg · 1 183 inlägg

  quick

  Medlem
  Redigerat 12 jul 2017 16:05
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.