Rörelsevakt.

10k läst  17 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Jag är väldigt ny här på forumet så jag kanske upprepar något som redan finns. Men jag har skaffat några rörelsevakter för att tända och släcka belysningnen i några rum.
  Jag bor i ett gammalt hus med gamla uttag och det uttag som jag har prövat att koppla in på har bara en blå och en svart kabel. Hur gör jag för att koppla in denna rörelse vakt på denna. Tycker jag har prövat alla varianter. När jag kopplade in en extra sladd stump så fick jag den att blinka så den verkar fungera.

  Jag blir mycket glad om jag får ett tips på hur det ska kopplas.

  Se på i bifogad fil: Bild A
   
 2. pefo
  Medlem Nivå 10
  Rörelsevakter behöver oftast full strömförsörjning, fas OCH nolla, till skillnad från dimmers som bara är aktiva när belysningen är på.
  Belysningströmbrytare är normalt enpoliga, dvs man bryter enbart fasen. Därför finns det oftast inte nolla i dosan där strömbrytaren sitter. Har man tur går nollan till lampan genom dosan. För att kunna använda en rörelsevakt måste en nolla dras in. Oftast inte speciellt svårt eftersom den finns vid belysningsuttaget dit röret från strömbrytaren går.
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Tack så mycket för svaret. Blev inte klok på detta själv.
  Nu ska jag bara fundera ut hur jag ska dra för att få till Nolla.

  MVH
  Mattias
   
 4. pefo
  Medlem Nivå 10
  Om du tittar på inkopplingsschemat så ser du att rörelsevakten har tre anslutningar. Den strömbrytare du vill ersätta motsvarar de två understa anslutningarna, den som är märkt L och den som enbart lampan går till. Till dessa två skall de två ledningar som satt på strömbrytaren anslutas. Till L ansluts kabeln från centralen och till den understa kabeln till lampan. OBS viktigt att detta blir rätt Kolla i lamputtaget vilken ledning som går dit genom att dra i svart och blå. Anslutningen märkt N skall anslutas till nollan som lämpligen hämtas i lamputtaget från den ledning som går direkt till uttaget.
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Om det duger med glödlampor så finns det ju även rörelsevakter som INTE kräver nån nolla.

  Antar att de funkar som så att de låter det flyta en liiiiiiiten ström genom glödlampan och därigenom får en potentialskillnad som den kan driva sig själv med. Och just för att de skickar en liten ström genom lampan så funkar de bara på glödlampor.

  /Tomas
   
 6. pefo
  Medlem Nivå 10
  Har du nåt exempel på en sådan? Jag har letat men aldrig hittat någon!
   
 7. T
  Medlem Nivå 1
 8. pefo
  Medlem Nivå 10
  Ah! Juste, dom ska jag komma ihåg! :)
   
 9. T
  Medlem Nivå 1
  Brukar finnas några såna där på tradera till lägre pris ibland också. Om man törs riskera att falla offer för auktionsjävulen alltså, dvs att bjuda mer än man egentligen hade tänkt från början för att det var nån annan gök som bara bjöd över hela tiden :D
   
 10. pefo
  Medlem Nivå 10
  Har ALDRIG hänt mej...:rolleyes:
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  Utifall någon vore intresserad av en Noll-fri rörelsevakt så finns den på CO också:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=38108173
  Som vanligt lite billigare...

  Tänkte bara nämna också att för mig som har brytaren "efter" lampan (jag vet, dom gjorde så på vissa ställen) så måste man dra fram fas (L) till rörelsevakten. Alla ovan exempel förutsätter att man har brytaren "före" lampan (så som det ska vara).
  Rätta mig om jag har fel?
   
 12. snaggletooth
  Medlem Nivå 13
  Om IR-vakten är en 2-trådsmodell så ska den funka oavsett om den bryter fas eller nolla. Men att det är förkastligt att bryta nollan i en sån här krets är ju en annan sak.
   
 13. electrocuted
  Medlem Nivå 10
  det är dessutom olagligt att bryta nollan och inte fasen.
   
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Då ska man alltså i mitt fall kontakta fackman som ändrar ordningen på lampa och brytare om man vill ha en rörelsevakt med egen nolla.
  /Fredrik, som skippat rörelsevakt och som ändå ska sälja lägenheten med ful-koppling...
   
 15. J
  Medlem Nivå 2

  CO rörelsevakten

  är visst en som kräver 0:a.

  Lärde mig efter att jag köpte den och sedan insåg att den krävde 0:a

  I mitt fall så har jag framdraget en svart å en gul ledare. Å sen i lamp "dosan" så är det också bara en gul å en svart ledare.. hur fasen ska jag göra för att dra fram en extra 0a till rörelsevakten?
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: