Byggahus.se

Rördimension och tryckfall på olika ledningslängder för KV och VV

 1. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 821 inlägg
  Jag har gjort en schematisk bild över den tänkta tappvattendragningen hemma. Kallvattnet kommer in via krypgrunden under badrummet nere till vänster till ett fördelningsskåp. Därifrån ska det gå vidare i krypgrunden till pannrummet i andra hörnet av huset och varmvattnet går tillbaks samma väg.
  Avståndet 'fågelvägen' mellan fördelningsskåpet i badrummet och värmepumpen i pannrummet är ca 23 meter, så rörlängden enkel väg blir nog närmare 30 meter.
  Inkommande vatten är kommunalt och levereras via en 32 mm PEM.

  Tanken är att förbereda med extra rör för VVC mellan badrummet och pannrummet, men initialt tänkte jag sätta en liten el-VVB i badrummet och därifrån plocka ut varmvatten till badrummet och köket så man slipper vänta en evighet på varmvatten.

  Så, frågan är då: Vad behöver man för dimension på 'stamledningarna' (PEX RiR ?) mellan badrum och pannrum för att man inte ska uppleva någon störande skillnad i tryck på kallvattnet kontra varmvattnet i badrummet? Är det ens något problem?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  planlösning skiss.png
   
 2. oskar.valta
  Renoverare · Umeå · 353 inlägg

  oskar.valta

  Renoverare
  Du har kommunalt vatten, så förhoppningsvis har du ett rätt bra tryck in. Jag hade valt en dimension 20 på en PAL-ledning. Den schablonmässiga rekommendationen är max 20 meter men eftersom du har kommunalt vatten så torde trycket vara gott nog ändå.

  Hur har du tänkt isolera varmvattnet i krypgrunden?
   
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 821 inlägg
  Oj, här rasar svaren in...


  Jag har inte riktigt bestäm än, men troligen drar jag rören i isoleringen. Det är en varmgrund, så isoleringen ligger på marken.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.