Röklukt

1k läst  22 svar

 1. K
  Medlem Nivå 4
  Vi har köpt ett gammalt hus från 40-talet, med en öppen spis. När vi provtryckte skorstenen fick vi höra att skorstenen var i fint skick, bortsett från att vi behövde foga om en del uppe på taket. Öppna spisen är på undervåningen och vi har två sovrum på övervåningen. Jag kommer ihåg att sotaren nämnde att det kunde kännas lite rök i ena sovrummet, men jag var så glad att provtryckningen gick bra, så jag tänkte inte på att fråga varför det kunde kännas rök i sovrummet, och vad vi i så fall kunde göra åt det.
  Är det någon som har ett tips på vad vi kan göra åt det, för vi tycker att röklukten är lite besvärande.
   
 2. B
  Allvetare · Nivå 14
  Kan det vara så att tilluftsventil i sovrummets fasad (eller hur den nu sitter) ligger så att den suger in röken utifrån?
   
 3. K
  Medlem Nivå 4
  Kan det vara så? Det måste vi undersöka.
   
 4. K
  Medlem Nivå 4
  Tack så mycket för tipset att leta efter en ventil. Pinsamt att säga det, men när vi tittade närmare på väggen där skorstenen går, så fanns där en "lucka" som visade sig vara ett spjäll. Och det var helt öppet! Antar att spjället går till en luftkanal som ligger nära rökkanalen, därav lukten. Nu har vi eldat, och problemet är löst. Så småningom kommer vi nog att lära oss husets alla funktioner, åtminstone om vi kan få lite sådan här hjälp på traven.
   
  • Laddar…
 5. B
  Allvetare · Nivå 14
  OK, bra! Men är det sovrummets enda tilluftsventil?
  Normalt sett vill man ju ha tilluft (luft utifrån) i t.ex. sovrum, och frånluft i rum som kök, badrum och tvättstuga. Om sovrummets enda tilluftsventil sitter i murstocken, och ni nu har stängt den med spjället där, så kan det eventuellt bli för lite tilluft i sovrummet. Det kan påverka både husets luftomsättning och hur ni mår (t.ex. hur gott ni sover). Så eventuellt kanske ni vill titta på att ta upp en ny tilluftsventil i sovrummets yttervägg istället.
   
 6. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 7
  Ni skriver att ni provtryckt skorstenen och fått den godkänd. Samtidigt verkar det ju som om det finns läckage mellan olika pipor i skorstenen, annars skulle väl inte röklukten sprida sig till den kanal ni verkar ha till sovrummet. Kan det vara så att provtryckningen missat en mindre otätheter och att ni kan lösa detta genom tätning?
   
 7. R
  Medlem · Nivå 11
  Om tilluften kommer via skorstenen så är det ju inte så konstigt att det drar in lite röklukt. Är troligtvis inget läckage i så fall hade sotaren påpekat det.
   
  • Laddar…
 8. F
  Medlem · Nivå 6
  Men vem kommer på idén att sätta en tilluftsventil i skorstenen?!? Är ju som att hämta vattnet till diskmaskinen från avloppet.
   
  • Laddar…
 9. B
  Allvetare · Nivå 14
  Behöver inte vara läckage mellan pipor, utan att tilluftskanalens hål i skorstenstoppen suger in röken som kommer ut från mynningen på pipan intill, tänker jag.
   
  • Laddar…
 10. B
  Allvetare · Nivå 14
  Så brukar det vara ja. Men om det är undertryck i huset så sugs väl luft in därhelst det går.
   
  • Laddar…
 11. PNO
  Medlem · Nivå 12
  Alla ventiler som går in i murstocken på ett hus med självdrag är avsedda att vara frånluft. Sådana här ideer om vilken typ av rum som ska ha tilluft respektive frånluft är ett betydligt nyare påfund. Förr så satte man helt enkelt frånluftsventiler i de rum som gränsade till murstocken.

  Men luften vet inte om en ventil är en tillufts eller en frånluftsventil. Det behövs något som driver luften. I ett hus med självdrag så är det tryckskillnaden mellan ute och inne, en tryckskillnad som i sin tur skapas av temperaturskillnaden mellan ute och inne. Och det är under vissa omständigheter ingen stark drivkraft. Det behövs inte mycket för att störa detta system och få luftflödena åt fel håll.

  Den vanligaste orsaken till att man vänder flödet i självdragshus är att man stängt till tilluften - dvs man har tätat varenda springa i väggar, runt dörrar och fönster så att luften inte kan komma in den väg det är tänkt. Eftersom en öppen spis konsumerar otroliga mängder luft så blir det då sådant undertryck inne att draget i frånluftspiporna i murstocken vänder och rök dras in.

  Kontrollera alltså att du har tillräcklig tilluft någon annan väg.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem Nivå 4
  Kan inte hitta någon mer ventil, så då får vi öppna skorstensventilen de dagar vi inte eldar, samt tänka på om vi ska ta upp en ventil i ytterväggen.
   
 13. K
  Medlem Nivå 4
  Oj, nu när jag läst alla kommentarer så blir jag riktigt rädd. Hade ju inte tänkt mig att behöva riva upp golv/tak. Var så glad att provtryckningen blev godkänd och att sotaren tyckte att skorstenen var i bra skick, och att det inte luktade rök när vi stängde skorstensspjället. Att ta upp en extra tilluftsventil låter ju i sammanhanget som en enkel åtgärd, men då är det kanske inte tillräckligt.
   
 14. N
  Medlem Nivå 3
  Även om det absolut är sant att man förr var lite väl glad för att fästa brännbara material direkt mot murstocken, tycker jag att det låter som att det betydligt mer sannolikt med ventilationsproblem som orsak till er röklukt än något annat. Att sotaren varnade för fenomenet tyder ju på att han eller hon noterat någon förutsättning för att få in rök i sovrummet, som han samtidigt inte bedömde var behäftad med en brandrisk (annars hade han belagt anläggningen med eldningsförbud). Det enda sådana scenariot jag kan tänka mig är det som beskrivs ovan, dvs omvänt flöde i sovrummets ventilationskanal i murstocken till följd av bristande tilluft i huset. Då sugs röktillblandad luft in till sovrummet från kanalens mynning i murstocken, som ju ligger bredvid spisens rökkanal.

  En metod för att undersöka om så är fallet är ju att tillfälligt stänga alla ventiler i det aktuella sovrummet och elda en brasa. Luktar det fortfarande rök i sovrummet då bör man utforska andra möjligheter, annars är lösningen att fixa mer tilluft - gärna i anslutning till kaminen (om husets ventilation är OK i övrigt kan man rentav tänka sig att uteluftansluta kaminen om detta är möjligt).

  Som en parentes har jag svårt att förstå hur det spjäll ni hittat är kopplat. Vanligen är detta bara en platta som i olika inställningar täpper för rökgången olika mycket i syfte att reglera draget när man eldar (och stänga för kallras när man inte eldar). Det bör med en modern kamin vara helt öppet när man eldar (och har en modern kamin installerats relativt nyligen är det inte omöjligt att man t o m tagit bort spjället). Att spjället på något sätt skulle leda in rök till en närliggande ventilationskanal håller jag för mycket osannolikt, och är samtidigt övertygad om att sotaren skulle ha anmärkt på detta.
   
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  I mina föräldrars hus från sent 30-tal finns inte heller tilluftsventiler, tanken är, tror jag, att fönster, skarv mellan golv och yttervägg etc inte är helt täta utan frisk luft blåser in den vägen. Har man byggt tätare (vilket man ju gör) så får man sätta in ventiler istället.

  Det är inget att vara rädd för. Jag tror som de andra att det helt enkelt är så att du inte har någon tilluftventil så att den här ventilen blir det istället.

  Om du öppnar fönstret i rummet, eldar i spisen ett tag så att skorstenen blir varm och sedan öppnar spället så tror jag att du kommer att finna att det sugs in luft där. Tekniken bygger på att den varma skorstenen (den var alltid varm i gamla hus) suger till sig luft, men när skorstenen är kall och/eller tilluft inte finns blir det tvärtom, då sugs det in och om du då tänt en brasa så är det rök i luften.

  Vad har ni för värmekälla i huset nu?
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: