Byggahus.se

Röklukt i pannrummet, pelletsbrännare Viking bio 20

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Kära forum, jag behöver hjälp. Har panna Focus Eco som konverterades med pelletsbrännare Viking bio 20 år 2008. Eldningen har fungerat bra sedan dess. I slutet på eldningssäsongen i våras kände jag svag men tydlig röklukt i pannrummet när brännaren gick. Samma nu vid säsongsstart. Skorstenen sotades i januari, inga fågelbon i skorstenen, pannan sotar jag själv regelbundet. Bra drag vid motdragsluckan. Ingen synlig rök. Har också bytt till ny glasfiberfläta i tätning mellan lucka och eldstad.
  Visst ska draget normalt suga med sig alla spår av brandlukt ut? I så fall, har draget försämrats på något sätt jag inte kan se? Eller eldar pannan för hårt? Tilläggas ska att att jag ända sedan pelletsbrännaren installerades bara använder den ena av de två bafflarna, det har funkat bra.
  Jag kortade matarskruven några dm för ett par år sedan när jag bytte till bulkförråd. Kan detta ge för stor dos? (Men det borde ju i så fall märkts tidigare)
  Tacksam för idéer!
   
 2. S
  Medlem · Nivå 9
  Får pannrummet tillräckligt med uteluft?
  Behövs en fri area på minst 150 x 150 mm.
  Intagsgaller är ofta försett med insektsnät som med tiden sätts igen.
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Nuvarande intag är ett runt hål med diameter 200 mm, sprillans nytt insektsnät är det också.
  Det konstiga är att lukten känns tydligast på pannans framsida, precis under den svarta instrumentpanelen (se bild) Finne det någonting där bakom som kan läcka, och spelar det någon roll i så fall, eller ska lukt ändå sugas ut med bränngaserna?
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Vad finns under den röda plåten under det svarta partiet? Känns som att lukten kommer runt där någonstans, inte nere vid brännaren.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 9
  Borde sitta en sotlucka över brännarluckan. Är den tät? Rensat bafflarna från flygaska?
  Hur är dragbegränsaren inställd? Har betydelse för undertrycket i pannan och draget genom pannans konvektionskanaler.
   
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Sotluckan är tät, och jag askar regelbundet ur utrymmet kring baffeln (har en av två i). Fattar inte vad som är fel...
   
 7. J
  Medlem Nivå 1
  Möjligen är tätningen vid sotluckan lite dålig, det luktar mest där. Men - visst ska välnröklukten sugas ut den lättaste vägen, alltså genom skorstene - när allt är som det ska??
  Då till frågan om motdragsluckan (Tigex 25). Jag förstår inte riktigt hur den fungerar. Motvikten är nästan ända uppe vid luckan, så den står vidöppen vid eldning. Ska det vara så?
  Minskar undertrycket i pannan ju öppnare luckan står eller är det tvärtom?
   
 8. S
  Medlem · Nivå 9