Byggahus.se

Riva vägg i kök

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej det är så att jag och sambon vill riva eller snarare göra en öppning från kök intill vardagsrummet. Ca 2-3m öppning.

  då är min fråga är denna vägg bärande tror ni? Har hört med en granne som säger att den inte är det, men blir osäker endå.

  Har gjort ett titthål i väggen för att de om det är någon balk där osv. Men är bara reglat med 30cm mellan varje regel samt en regel i tak+ golv. Ingen grov balk i taket dvs.


  Sen skulle jag vilja veta hur ni hade monterat en balk här. Med stötter på sidorna. Typ av material osv?

  Svar uppskattas!
   
 2. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Omöjligt att säga. Mer uppgifter behövs. Är det en villa eller lägenhet, om villa hur många våningar och var är köket placerat? Gärna uppgifter om byggår samt typ av stomme/material i denna och takmodell/täckning men framförallt sektionsritning och planritning där väggen är markerad. Med dessa uppgifter kan man gissa kvalificerat men inte säga säkert.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 1
  är 2 våningar. Villa. Köket är placerat i hörnet på huset. Och väggen som är på bild är bara drygt 4,5m. efter väggen kommer öppning till v-rum, sedan fortsätter väggen ytterligare 3-4m.

  Byggår 1964.
  Takmodell: sadeltak

  någon ritning över huset har jag inte.

  botten plan är betongväggar runt om. Övervåningen är trä.
   
 4. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Ok. Souterräng? Är nedre plan då egentligen en källare? Ligger köket på övre eller nedre plan? Hur långt och brett är huset (bjälklaget egentligen)? Går väggen längs med nocken på taket eller vinkelrätt mot den? Ligger den i princip under nocken så kallas den hjärtvägg och är väldigt bärande i de flesta fall. Vad har du för takstolar? Ibland kan de vara av fackverkstyp som ibland är självbärande om det är mindre spännvidd, eller är de upplagda på eventuell hjärtvägg? Gå upp på vinden och fota och lägg upp här, rita också en enkel skiss över planlösning och så hör av dig till kommunen, de brukar ha digitala kopior på dina ritningar, det är framförallt sektionsritning där man ser ett tvärsnitt av huset som är intressant.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  Frågan är omöjlig att besvara med rimlig kvalitet utan någon form av ritning. Finns det ingen får du göra en egen skiss. Komplettera denna med utvändigt foto. Man kan sällan avgöra den här typen av fråga bara med utgångspunkt i väggens utförande.
   
  • Laddar…
 6. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Ett synnerligen dumt tillvägagångssätt är att börja såga av reglar och se om det "nyper". Gör inte det.
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem · Nivå 11
  kolla med kommunen de har kanske ritningar i sina arkiv
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Där har ni ritning över huset. Vad tror ni ?
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Hej, som rubriken lyder. Vill göra en öppning mellan kök/vardagsrum väggen. Runt en 3m öppning.


  Nu till frågan. Är denna vägg bärande eller ej? Kollat i väggen och det är bara gips + vanligt reglat.

  ska givetvis sätta en balk där oavsett, men vill bara ha svart på vitt

  tacksam för svar!
   
 11. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Det ser ju ut som att det där är en så kallad hjärtvägg med högst bärande funktion. Rekommenderar er att ta in en konstruktör att inspektera på plats och räkna på om det går att växla av den och i så fall hur.
   
 12. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Kan ju prata med grannen och varna också. Har denne tagit ned sin motsvarande vägg? Sågen kanske inte nöp?
   
 13. M
  Medlem Nivå 1
  grannen sa att dem som bodde där innan hade tagit gjort en öppning. Alltså inte tagit ner helt.

  men dem fick sätta en balk där för golvet sviktade på övervåningen.

  som sagt, vi ska inte ta ner den helt. Utan bara göra en öppning. Men man måste väl ha bygglov om man ska göra om en bärande vägg?
   
 14. J
  Medlem · Nivå 24
  Väggen är ganska säkert bärande. Redovisningen av ritningar är i sparsammaste laget. Visa gärna upp fasadritningarna också.
   
 15. Fulkemisten
  Fulkemist · Nivå 11
  Jo. Det brukar behövas, eller i alla fall anmälan. Kolla med din kommun. De brukar kräva att någon har räknat på det där.