Byggahus.se

Riva fritidshus

 1. G
  Medlem · 13 inlägg

  Gameplay

  Medlem
  Hej

  Jag har sökt på sidan och i forumet efter information om att riva hus men har inte hittat speciellt mycket. Är det någon som har erfarenheter att dela med sig av.

  Det handlar om ett gammalt fritidshus på 40 kvm som ska rivas helt och hållet. Det står på plintar, men en liten del av grunden är gjuten. I huset finns en murad öppen spis men annars är det trästomme, träpanel och masonit.

  Hur mycket kan man göra själv, vad kan det kosta, vad behöver man, hur lång tid kan det ta osv. All info är välkommen!
   
 2. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Riva fritidshus

  Inget hindrar att du gör allt jobbet själv.  En enplansstuga på 40 kvm ligger inom möjligheternas ram för en normalt händig amatör att riva.  Se bara till att planera noga, och underskatta inte uppgiften.  Det kommer att ta en hel del effektiv tid; kanske ett hundratal timmar.  Men du kommer - på köpet - att lära dig en hel del om hur ett hus är byggt.

  Börja med att kontakta kommunens återvinning.  Ta reda på i vilka fraktioner du ska sortera för att få minimal avgift på sopmottagningen.  Kolla sedan pris på hyra och transport av container hos ett par lokala åkerier.  Kontakta också någon maskinuthyrare som tillhandahåller grejor för att bila ner skorsten, grund och plintar. Övriga handverktyg (typ kofot, spett och yxa) köper du tillsammans med första förband och personlig skyddsutrustning.  

  Ju bättre du planerar rivningen dess mer "skräp" kan du sortera.  Ju bättre ordning du håller dess billigare blir transporten.  Ju lugnare du jobbar dess mer olycksfritt flyter rivningen.  

  Riv i små steg!  Sortera noga! Och mellanlagra omsorgsfullt allt du river ut i väntan på att du får full container med samma fraktion.  "Släng" inte skräpet!  "Packa" det istället noga i varje container!  Både transport och mottagning blir billigare om du inte vräker allt huller om buller med massor av luft i samma containrarna.  Undvik noga att blanda in såkallat elektronikavfall med annat skräp!  Då slipper du onödiga straffavgifter.

  Alternativet är att ta hjälp av proffs.  De använder grävmaskin.  Vad du vinner i tid förlorar du i pengar.  Begär offert från flera firmor, och avgränsa noga deraa uppdrag om du väljer det alternativet.
   
 3. G
  Medlem · 13 inlägg

  Gameplay

  Medlem

  Re: Riva fritidshus

  Tackar så mycket för det svaret!
   
 4. M
  Medlem · 1 407 inlägg

  Re: Riva fritidshus

  Har en arbetskompis som anlitade brandkåren som brände ner deras gamla fritidshus. Samtidigt passade de på att utföra en del övningar. Jag tror att kostnaden uppgick till ca 6 000 kr.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.