Byggahus.se

Riva betongvägg

 1. H
  Medlem Nivå 4
  Hej vi har en tvåvåningsvilla som är delad i två stycken lägenheter med en betongvägg i mellan. Betongväggen är på bottenvåningen, väggen på övervåningen är ej betong. Vi vet ej om om betongväggen är bärande. Den går parallellt med gaveln.

  Vi behöver få tag på en byggfirma/byggkonstruktör som kan ta reda på om väggen är bärande, och isåfall beräkna de balkar och stolp som vi behöver för att växla av väggen så vi kan ta bort den.

  Har någon erfarenhet av detta?
  Var får man tag på en byggkonstruktör som gör detta? I skaraborg, Tidaholm.

  Mvh
   
  Redigerat 16 okt 2019 13:04
 2. ricebridge
  Husägare · Nivå 14
  En gammal tumregel är att bärande väggar brukar gå längs med huset. Det gör inte denna.

  Möjligen skulle den kunna ha någon slags bärande funktion på temat hjärtvägg, även om dessa också brukar gå längs med huset, men jag är skeptisk.

  Byggingenjörer finns där man minst anar det. Ring runt och hör efter.
   
 3. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  I sådana här parhus är det vanligt att den delande väggen är bärande.
   
 4. J
  Medlem · Nivå 23
  Är bjälklaget mellan våningarna också av betong?
   
 5. H
  Medlem Nivå 4
  Nej trä
   
 6. J
  Medlem · Nivå 23
  1. Kan du se vilken riktning golvbjälkarna på övervåningen har? Dvs vinkelrätt mot eventuella golvbrädor.
   
 7. H
  Medlem Nivå 4
  Golvbrädorna går parallelt med taknocken.
   
 8. H
  Medlem Nivå 4
  Helt otroligt svårt få tag på byggkonstruktör som kan kolla på det och eventuellt beräkna balk och stolp som behövs...

  Fick en offert från VBK... de skulle ha 40.000 + moms för att beräkna balk. Sinnessjukt åt helvete vilket överpris.
   
 9. J
  Medlem · Nivå 23
  VBK är seriösa, men vill nog inte ha så små uppdrag. Ritningen som vi har sett är inget bra underlag för en bedömning. Betongväggen i bv är troligen inte bärande (är den verkligen av armerad betong?), om man ska tolka dina uppgifter om golvbjälkarnas riktning. Det bör finnas någon form av balk i taket i linje med avskrärmningen av matplatsen som styrker detta.
   
 10. H
  Medlem Nivå 4
  Vet ej om det är armerad betong. Men nån form av betong iaf. I mitten av huset går en stålbalk parallelt med taknocken och tvärsöver betongväggen.
   
 11. J
  Medlem · Nivå 23
  Det var en ganska viktig uppgift! Då är med säkerhet en del av "betongväggen" bärande i förhållande till stålbalken. Jag är dock inte säker på att det rör sig om en platsgjuten armerad betongvägg, det skulle kunna vara en murad vägg av betonghålsten. En betongvägg är stenhård. Man kan bara borra i den med hjälp av slagborr eller borrhammare. I en murad vägg kan du borra små hål med vanlig borrmaskin och hårdmetallborr.

  Oberoende av väggmaterial kan man säkert göra håltagningar på behörigt avstånd från stålbalkens upplag. Man behöver dock först veta vad väggen består av. Är det armerad betong bör du skaffa fram en armeringsritning. Väggen går i sin helhet också att ersätta med en stålpelare om bottenbjälklaget tål den punktlasten. Ska du göra sådana jobb är det bra med VBK vid din sida.
   
 12. H
  Medlem Nivå 4
  Jo vi kommer såklart ta hjälp för att få rätt info hur vi ska växla av väggen med rätt stolp och balk. Men absolut inte med vbk. Deras offert är inte ens realistisk. Tar de 30.000 kr timmen? Beräkna en balk bör en konstruktör med någon form av utbildning och till och med program i datorn lätt klara på en timme. De skulle ha 40.000 + moms + resekostnad för att BERÄKNA balk och stolp. Rivning var inte ens på tapeten i detta.
   
 13. J
  Medlem · Nivå 23
  Det är klart att det är ett löjligt pris. Jag menar bara att som konstruktionen nu framstår rymmer åtgärderna en del svåra bedömningar som kräver kompetens. Närmast måste du försöka få fram konstruktionsritningarna. De finns med säkerhet hos kommunen, men är inte självklart digitaliserade.
   
 14. H
  Medlem Nivå 4
  Kollade med kommunen men tydligen finns inget sådant där tyvärr :/
   
 15. J
  Medlem · Nivå 23
  Det har jag svårt att tro på. Vilken kommun är det? Vem byggde huset?