Byggahus.se

Riva bärande vägg

 1. J
  Medlem · 24 inlägg

  jpettersson

  Medlem
  Hej!

  Vi funderar på att ta bort en vägg på vår nedervånng för att på så sätt få köket och matsalen i ett och samma rum. Den vägg som skiljer de idag är en gammal yttervägg (dvs huset har byggts ut). Som det är idag å finns det två dörröppningar i väggen. Väggens längd är ca 4 meter (inkl dörrar). Två frågor:

  1)
  Behövs det bygglov/bygganmälan att göra denna förändring? Vi bor i villa i kungälv.

  2)
  Det smidigaste är väl att användas sig av en stålbalk. Hur viktigt är det med dimensionerna på den? Eller kan man använda en redig "standard" balk?

  Tacksam för svar!
  /Jeppe

   
 2. G
  Medlem · 124 inlägg

  guran1

  Medlem

  Re: Riva bärande vägg

  Ring och prata med din kommun, men jag tror att det behövs någon form av kontakt med kommunen när man ger sig på den befitliga konstruktionen.

  Angående balken så bör nog en konstruktör titta på det, speciellt om ni har en övervåning.

  Guran1
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 522 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Riva bärande vägg

  Det krävs minst bygganmälan för det.

  Dimensioneringen måste du låta ett proffs räkna på. Det är inte bara fråga om belastning på själva balken utan även om hur mycket väggen eller stolpen som du fäster balken i tål. I slutänden så behöver man även undersöka att det finns tillräcklig bärighet i grunden eller källarväggen som det hela vilar på (det är antagligen det mindre problemet).

  I och med att du har bygglov och eller bygganmälan så måste du även ha en kvalitetsansvarig för bygget. Igentligen skall det vara en profesionell kvalitetsanasvarig med vissa certifierade kunskaper. Men vid villaombyggnader kan man tydligen ibland få vara KA själv. KA skall verifiera att bärighets kalkyler är gjorda och redovisa att kontrollen har skett till stadsbyggnadskontoret (dock normalt sett inte själva kalkylen).

  Vi bygger om vår villa nu och har fått tag på en byggnadsingenjör som gör konstruktion och belastningskalkyler som ett extraknäck, han är även KA för vårt bygge. Han jiobbar på löpande räkning och bedömmer att det kommer att kosta oss 3-5000. Plus att han i höst skall göra konstruktionen för en mindre påbyggnad (40 kvm) som kommer i vår nästa etapp.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.