personstarthumb-up

Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

53k läst  18 svar

 1. BigR
  Medlem Nivå 6
  Skulle vilja täcka utedelen i något som är målat i husets färg. Finns det någon som har en bra ritning på ett värmepumpsskydd i trä? Tror det blir snyggare än om jag gör något på frihand, jag har inget vidare estetiskt sinne..
   
 2. wanegardh
  Medlem · Nivå 10
 3. C
  Medlem Nivå 4
  Om jag såg rätt från "händige harry" timell så satte han skyddet dikt mot fasaden !!!!!!
  Utedelen omsätter kopiösa mängder med luft som ska sugas in bakom utedelen för att blåsa ut rakt fram och den luften måste sugas in i bakkant .
  Det får av den anlednignen inte vara för för tätt mellan spjälorna framför utblåset då samma mängd luft måste ut
  Finns färdiga värmepumpsskydd som har testats av SP för just luftgenomströmningen och dom kostar ca 1495:- inkl beslag för att fästa på fasaden för att sedan målas i fastighetens kulör och det borde inte bli så mycket dyrare än att spika/skruva ihop det själv och risken för att värmepumpen ska fungera sämre än tänkt minskar :)

  Jag såg bara lite snabbt på hans bygge av skyddet så någon för rätta mig om jag såg helt galet !!
   
 4. A
  Medlem Nivå 1
  Skippa skyddet..eftersom utedelens uppgift är att cirkulera så stor mängd luft som möjligt, så har allt som kan bromsa luften negativ inverkan.
  Kan räcka med att sätta utedelen under tak i en carport för att den ska tappa effekt.
   
 5. CHEMAS
  Medlem Nivå 8

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  Sätt upp utedelen i rätt proportion mot fönster eller andra linjer. Lacka utedelen i samma färg som bakom.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 11
  Det blir lika förödande för luftflödet som dessa "elementskydd" som folk envisas med. Radiatorer behöver inga skydd. Värmepumpen behöver ha öppet i bakkant mot husväggen. Ca 40 cm fritt brukar rekommenderas
   
 7. CHEMAS
  Medlem Nivå 8

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  40 cm? Det stämmer inte. 10 cm räcker.
   
 8. L
  Medlem · Nivå 11
  Har du källa på det? Nibe säger minst 350 mm fritt bakom, och 1000 mm fritt över i deras installationsmanual.Ctc skriver visserligen 180 mm fritt bakom på deras mindre pumpar, men på de större vill de ha 400 mm
   
 9. A
  Medlem · Nivå 15

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  Beror väl på pump LL eller LV, samt storlek. De mått du anger verkar mera vara till LV och 10cm LL.
   
 10. L
  Medlem · Nivå 11
  Ja jag tänkte mig luft-vatten. Luft-luftpumparna kanske omsätter mindre luft. Jobbar inte med dessa.Jag skulle ändå vara försiktig med att bygga in en sån.
   
  Redigerat 23 dec 2012 17:47
 11. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 13
  Varför skulle LL omsätta mindre luft än LV? Får man ut mer värme med en LV? Om de har samma "effekt ut" så borde de kräva samma luftflöde (skillnaden borde bestå i chassits utformning och därmed mer vara beroende på tillverkare än metod)
   
 12. CHEMAS
  Medlem Nivå 8

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  Hittade en installationmanual från en luft luft idag. TS har ju inte sagt vilken pump han har så våra råd om avstånd kvittar ju. Jag fick bara för mej att det gällde en luftluft. Men men ...
   
 13. CHEMAS
  Medlem Nivå 8

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  En luft luft behöver inte omsätta mindre luft (energi) än en luftvatten. Dock så brukar luftvattenpumparna i hushåll vara dimensionerade för hela huset och behöver då ta upp mera energi.
   
 14. BigR
  Medlem Nivå 6

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  Ja, optimalt luftflöde är målet. Men ett klokt designat skydd släpper in/ut luft och skyddar mot snö och regn. Finns det inga 'designers' här? Jag är övertygad att man kan göra något som är både snyggt och praktiskt utan att kvadda pumpens förutsättningar.
   
 15. CHEMAS
  Medlem Nivå 8

  Sv: Ritning på Värmepumpsskydd för utedel

  Ta bort höljet och lämna in det på någon billackering. Annars så tycker jag du kan bygga ett skydd över maskinen utan att behöva vara rädd för effektförlust. Personligen tycker jag alternativ 1 lär bli snyggast.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: