Ritning kontra marknadsföringsmaterial

2k läst  2 svar

 1. V
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  vi har köpt ett hus på totalentreprenad av en av de större hustillverkarna i Sverige. Området är totalt ca 40 hus i etapp 1.
  Huset är ett suterränghus med en balkong/altan i trä som står på träpelare med suterrängvåningen under, dvs altanen är ca 3 m hög (eller hur högt det nu blir men bara för att beskriva att altanen inte har "närkontakt" med marken).
  I marknadsföringsmaterialet är altanen generös, den är ca 3-4m djup och ger ordentlig möjlighet att ha bord för fester, solstolar mm och ändå ha utrymme att gå förbi på sidan utan att klättra på möbler.
  Marknadsföringsmaterialet består av:
  1. Broschyr med ritning och 3D-vy över huset (där altanen syns)
  2. Animerad filmsekvens (3D) där det tydligt syns hur generös altanen är.
  3. Separat ritningsblad där det tydligt syns hur generös altanen är.

  Nu har vi skrivit kontrakt och inflyttning är sommaren 2008.
  Det visar sig på de ritningar vi nu fått att altanen är BETYDLIGT mindre djup. Istället för 3-4 m så är den ca 1,7m. Ett absolut mått saknas på djupet men eftersom man får anta att ritningen är skalenlig så har jag mätt det till 1,70m.
  Detta ändrar hela funktionen på altanen (som nu blivit vad jag kallar balkong även om balkong kanske kan vara djup den också). Istället för att ha ett stort bord mm med yta runt om så kan man ha ett bord men det blir trångt och "klättrande" när man skall passera.

  Eftersom det är av värde att ha en bra relation med vår motpart vill vi inte bråka om vi inte har ett bra "case". Vi kommer dock fråga om detta, men vill gärna ha lite förhandsinformation om hur hårt vi kan trycka på.
  Vi antar att vårt "case" inte är alltför bra, men det är mycket svårare att uppleva hur ngt skall bli från en ritning jämfört med marknadsföringsmaterial där saker är utritade i färgglada 3D-vyer. Vidare finns inget mått på altanens djup på den ritning som är bilaga i kontraktet, men om ritningen är skalenlig så framgår djupet där (men en ritning MÅSTE kanske inte alltid vara skalenlig).
  Har vi någon möjlighet att kräva att altanen skall byggas i den mer generösa varianten än den nu "snåla" varianten på ritningen?
  Tilläggas kan att vi inte fått någon information över huvud taget, varken muntligt eller skriftligt, om denna ändring jämfört med marknadsföringsmaterialet. Däremot har vi fått muntlig information om att det blir en liten stödvägg i förrådet som inte fanns med ursprungligen samt att ett par fönster inte kommer att finnas med från marknadsföringsmaterialet, men dessa är för oss obetydliga ändringar jämfört med ändringen av altanens djup.

  Vänliga Hälsningar
   
 2. Snailman
  Medlem · Nivå 15
 3. F
  Medlem Nivå 7
  Det är naturligtvis inte bra att marknadsföra något och sedan vid kontraktstillfället då det bindande avtalet ingås dölja förhållandet. Detta är klart missvisande. Det behöver dock inte vara vilseledande men de borde ha informerat dig om att det som de marknadsfört avviker från det som du ingår avtal om.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: